Ara llegint
Cent anys de futbol a Sa Pobla

Cent anys de futbol a Sa Pobla

Sa Pobla, a través de l’Ajuntament que presideix Llorenç Gelabert, amb la col·laboració dels clubs U.E. Poblense, Athlètic Huialfàs i Casa Miss/Jotul, preparen els actes que formaran part de la celebració dels 100 anys de la institució oficial del futbol al municipi. 

Havia esclatat la primavera de l’any 1922, i entre les flors primaverals començava a brostar-ne una, que amb els anys va anar fent història dins les distintes generacions pobleres d’aquesta darrera centúria, al mateix temps que es feia sentir dins els cors de poblers i pobleres en forma de constants batecs, més o manco accelerats, segons fossin les circumstàncies, en forma de victòries, alegries i decepcions per les derrotes encaixades. S’estava gestant la institució del futbol a sa Pobla.

La colla de jugadors més joves. (Foto: Joan Payeras i Joan Llabrés Vanrell del llibre 80 anys de futbol a Sa Pobla)

Conten les cròniques, que aquell dia indeterminat de primavera, un grup de joves, que tan sols coneixien el futbol des de la distància, representats per Nicolau PizàNecai Joan Soler Matevet, veieren completes les seves il·lusions de formar un equip, sota la tutela d’un club oficial, per tal de poder participar en les competicions regionals de l’època. La seva idea va ser exposada al senyor Jaume Bonnín l’Apotecari Barons, que presidia la societat cultural i recreativa “La Peña Artística” i que era una persona de prestigi i estimada per la societat poblera en general, per la seva dedicació i preocupació pel jovent del poble, sense escatimar esforços per organitzar distints actes culturals, esportius o recreatius, a través de l’associació que presidia.

Després de varies reunions entre els impulsors de la idea i altres persones interessades amb el projecte, es va convocar la reunió fundacional del nou club i va quedar constituïda la primera directiva, que va quedar integrada pel mateix Jaume Bonnín, com a president, i els directius: Carles Dupuy, Joan Capó, Gabriel Cañellas, Llorenç Serra i Joan Pons.

Imatge sostreta del llibre dels 80 anys. (Foto: Joan Payeras i Joan Llabrés Vanrell del llibre 80 anys de futbol a Sa Pobla)

“RapidSport Club”, Va ser el nom en el fet que fou batiat el nou club de futbol i l’equip que representaria a sa Pobla a les competicions insulars. Aleshores, ja hi havia equips de futbol a Palma, Binissalem, Manacor i Inca.

Durant uns mesos d’aquell any 1922 i posteriors, es va anar perfilant el que seria el primer equip, realitzant proves i disputant partits amistosos entre els mateixos aspirants a futbolistes, fins que el primer equip definitiu fora presentat oficialment a la seva afició dins el marc de les festes de Sant Jaume de 1923, a l’improvisat terreny de joc a la finca del Molí de Can Curt, en un partit en enfront de un equip filial del “Alfonso XIII”, denominat “Blancos y Rojos”.

La primera alineació que va presentar el conjunt pobler l’integraren: Joan Serra Goet, a la porteria; Antoni Comas Pelut y Guillem Verd Sopa, a la defensa; Sebastià Franch Goris, Miquel Ballester Feliu y Nadal Crespí Crespinet, a la mitja; Simó BennàssarSimó, Llorenç Serra Cuca, Nicolau PizáNeca, Joan Soler Matevet, y Sebastià Pons Corme, a la davantera. Com a suplents hi foren Pau Cañellas Comes y Bartomeu Capó.

L’octubre de 1923, el club va llogar els terrenys en els quals s’aixecaria l’històric camp de Sa Fortalesa, que acolliria les competicions futbolístiques de tots els equips de sa Pobla, fins al gener de 1977, en què seria inaugurat el Poliesportiu Municipal, actual escenari de diverses competicions esportives.

Imatge d’una de les alineacions del pòster anunciant l’any 1925 (Foto: Joan Payeras i Joan Llabrés Vanrell del llibre 80 anys de futbol a Sa Pobla)

La temporada 1924-25, el Ràpid competiria al Campionat de Balears i assoliria el sot-campionat del seu grup, el que va suposar una important proesa que consagraria definitivament el futbol a sa Pobla. Entre destacats èxits esportius i algunes decepcions, la singladura del Ràpid acabaria l’estiu de 1933, a causa de les insalvables dificultats econòmiques. Però la flama del futbol pobler romania encesa dins els cors de futbolistes i aficionats, que mataven el ‘cuquet’ disputant partits de costellada entre Marjalers i Menestrals, els diumenges al camp habilitat darrera el pati de l’Escola Graduada.

En futbol femení també ha estat present a Sa Pobla. (Foto: Joan Payeras i Joan Llabrés Vanrell del llibre 80 anys de futbol a Sa Pobla)

Neix la Unió Esportiva Poblense

La fundació de la Unión SportivaPoblensea l’octubre de 1935, revifava aquella flama futbolera, sí bé el nou club no participaria en competició oficial federada fins la temporada 1939-40, ja que durant el període de la Guerra Civil (1936-1939) es varen suspendre totes les competicions esportives del país.

Els impulsors de l’aventura de fundar el Poblense, foren: Jaume PiñaBonnín, com a president, envoltat pels directius: Antoni Serra, Julià Mir, Miquel Pomar, Simó Bennàssar, Joan Socias, Guillem Mir, Miquel Ballester, Pau Serra, Pere Payeras i Vicenç Rios.

Els jugadors que conformaren la plantilla del primer equip del Poblense, foren: Guillem Crespí, Pau Siquier, Antoni Torrandell, Bartomeu Buades, Jaume Pons, Mateu Portell, Joan Cañellas, JeròniBennàssar, Frances Soler, Cristòfor Seguí, Francesc Bonnín, Pere Antoni Alomar, Miquel Reus, Bartomeu Siquier, Joan Crespí, Martí Crespí, Miquel Pascual y Guillem Batle.

Imatge amb l’alineació de Sa Fortalesa. (Foto: Joan Payeras i Joan Llabrés Vanrell del llibre 80 anys de futbol a Sa Pobla)

Els 86 anys d’història de la U.D. Poblense han donat per escriure pàgines glorioses i altres de penúries, sempre donades per les inevitables dificultats econòmiques que en èpoques determinades travessen els clubs modestos. Però l’entrega, els sacrificis, i sobretot, l’amor pel club representatiu de sa Pobla, vessats pels directius i jugadors, han fet que el Poblense, des d’anys enrere, sigui considerat com un dels clubs amb solera de les nostres illes, dins el panorama regional i nacional. Vuit temporades a Segona Divisió B. i cinquanta-cinc a Tercera Divisió Nacional, rubriquen un palmarès prou notable.

Notable és, també, el nombre de jugadors poblers, que han jugat a categories superiors; a la Primera Divisió del futbol Espanyol i fora d’Espanya, i a equips de renom de la Segona Divisió, i també futbolistes poblers que han vestit la camiseta de la Selecció Espanyola a distintes categories inferiors.

Els anys passen, els blancs i negres donen pas al color de les imatges. (Foto: Joan Payeras i Joan Llabrés Vanrell del llibre 80 anys de futbol a Sa Pobla)

A més del Ràpid i Poblense, altres equips han format i formen part de la història d’aquests cent anys de futbol a sa Pobla. Equips com: el ‘Juventud Futbolística Poblense’, El ‘Seu’, el ’Agrario’, ‘ses Àguiles’, ‘C.E. Casa Miss-Jotul’, ‘B.E.A. Sa Pobla’, primer equip femení, i el ‘AthlèticHuialfàs’, que actualment milita a la Primera Regional de Mallorca.  Set associacions futbolístiques, que durant cent anys han mantingut viva la passió pel futbol, als que hi hauríem de sumar el nombrós equip d’Empreses i de futbol sala que, en èpoques no massa llunyanes participaven en les competicions organitzades arreu de les nostres illes.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt