Ara llegint
El cant redoblat de Formentera, un segell de la tradició

El cant redoblat de Formentera, un segell de la tradició

El cant redoblat de Formentera, un segell de la tradició

El músic eivissenc Vicent Marí “Palermet” és el conductor d’un curs de cant redoblat que l’Obra Cultural Balear organitza aquest dijous i divendres a les Escoles des Cap de Formentera, on els participants tendran l’oportunitat tant d’aprendre a fer cançons com a cantar-les.

Segons explica ell mateix a l’article “Cançó pagesa a les Pitiüses” publicat a la revista “Caramella”, la cançó redoblada és el cantar més característic de la pagesia pitiüsa, que conviu amb la glosa i la cançó glosada. Els cantaires executen un so gutural que es repeteix ordenadament al llarg de la cançó, al final dels versos, en el que representa una característica especial de la música popular pitiüsa.

Aquesta interpretació va acompanyada tan sols del so del tambor, que marca el ritme amb uns tocs preestablerts. “Si el primer vers del mot és agut, el tambor, durant el mot, marca vuit tocs; si és pla, en marca deu”, explica Marí. Durant la redoblada el tambor guarda silenci.

Bartomeu “Gustinet”, a punt de cantar. (Foto: Revista Caramella)

La presència del cantador és molt significativa. El protagonista, sigui home o dona, està assegut en una cadira i situa el tambor sobre el genoll esquerra; amb el colze del mateix costat aguanta el tambor i amb la mà s’ha d’aguantar el cap i tapar la vista, mentre executa el cant. La mà dreta es reserva per tocar el tambor. Aquest gest es fa, segons explica Marí, per no tenir vergonya davant el públic i també per no posar-se a riure en veure la reacció del públic.

I és que la finalitat de les cançons és habitualment el de fer riure el públic amb narracions satíriques, de befa, sovint amb connotacions sexuals, i amb torn perquè d’altres cantadors puguin contestar, establint així una competició de la mateixa manera que la glosa de picat mallorquina.

En altres ocasions, segons descriu Marí, hi ha cançons que narren un fet tràgic, una història amorosa, o històrica.

Abans de començar la interpretació, el cantador es sol col·locar en la postura descrita abans i comença a encalentir la veu fent tossides i escurades de coll, mentre percuteix el tambor sense cap ritme concret. En estar preparat, fa una pausa i arranca un llarg plany amb la vocal A, sobre el qual interpreta una lleu melodia, el que significa que està a punt d’arrancar i crida l’atenció del públic.

Actualment el cant perdura especialment a Formentera, més que a Eivissa.

El professor del curs que tendrà lloc aquests dies, Vicent Marí “Palermet”, va dur a terme durant el passat curs escolar a diversos centres escolars d’Eivissa uns tallers de rap i cant pagès que varen arribar a més de 500 alumnes. I és que aquest músic es mostra realment preocupat per la desconeixença actual de la tradició del cant i la cultura popular en general a les Pitiüses, la qual cosa el mou a donar-lo a conèixer entre la gent.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt