Ara llegint
El legendari i mític Tarzán va compartir una tarda amb la banda de cornetes i tambors de la confraria de Sant Antoni de sa Pobla

El legendari i mític Tarzán va compartir una tarda amb la banda de cornetes i tambors de la confraria de Sant Antoni de sa Pobla

Per les generacions majors, aquelles pel·lícules d’en Tarzan, protagonitzades per Johnny Weissmuller, sempre acompanyat de la seva moneia Chita, foren un dels entreteniments més valorats que omplien les sales de projecció de cinema d’arreu del món. Foren un total de dotze pel·lícules de la sèrie Tarzán interpretades per Johnny, entre l’any 1932 i 1948.

“Tarzán en Nueva York” és el títol de la pel·lícula rodada l’any 1942, protagonitzada per Johnny Wesmüller, al costat de Mauren O’sullivan i la seva inseparable mona Chita. Fou la seva sisena pel·lícula de la llarga sèrie d’aventures que va protagonitzar a les jungles i en els estudis de la Metro Goldwyn Mayer a Hollywood Johnny Weissmüller. Però en “Tarzán” també va venir a Mallorca en diferents ocasions, canviant els estudis cinematogràfics i les aventures de les jungles per les platges de l’illa, relaxar-se i descansar.

Cartell de la pel·licula.

El popular actor de les famoses pel·lícules de “Tarzán”, que van omplir les sales dels cinemes de tot el món entre els anys 30 i 70, ja en l’ocàs de la seva prolixa i reeixida carrera cinematogràfica, agradava de visitar Mallorca a la recerca de tranquil·litat i descans i ho va fer els estius dels anys 1971, 72 i 73.

Durant les seves estades a l’illa, l’actor es va allotjar en diferents establiments hotelers de la zona nord. Pep Cabanellas Gual (Campanet 1943), que aquells anys exercia la direcció d’un establiment hoteler, el “Taconera” de Cala Rajada, recordava que li va contar Weyssmuller, que “la primera vegada que va conèixer Mallorca, en 1969, va venir convidat per Errol Flyn” -una altra llegenda cinematogràfica de l’època- “que sempre que venia a l’illa amb el seu iot Zaca convidava a un o diversos dels seus amics, entre ells Ava Gardner, Orson Welles i altres.  En les seves tres últimes estades, a més de l’atracció que sentia per l’illa venia, al mateix temps, per a gaudir de la gran amistat que li unia amb Hans Hague, un promotor turístic resident a Mallorca, que com John, era un gran amant de la boxa. Hans i Johnny gaudien de compartir animades tertúlies sobre temes de boxa”.

Una excena de la pel·licula Tarzán

A diferència d’altres estrelles de Hollywood, que entre els anys 50 i 70, visitaven Mallorca, com Gary Cooper, Charles Chaplin, Orson Wells, Kirk Douglas, Errol Flyn, Esther Williams, Joan Fontaine o Audrey Hepburn -per nomenar uns quants- i que protagonitzaven un renou mediàtic, alguns per les seves excentricitats o excessos que només ells es podien permetre; les estades de Johnny Weismuller es caracteritzaven per un comportament més aviat tranquil, gairebé reclòs a l’habitació del seu hotel, en companyia de la qual va ser la seva cinquena i última esposa, Maria Brock Mandell Bauman i una de les seves tres filles. Les seves sortides diürnes de l’hotel les dedicaven a realitzar alguna excursió, a descansar a la platja i al passeig. A les nits, la parella agradava de ballar en el mateix lloc d’allotjament. Amb el personal de l’hotel era molt atent, tenia un caràcter molt sociable i va entaular una certa amistat amb alguns cambrers, com el mateix Pep Cabanellas.

L’actor i la seva cinquena dona amb els cambrers de l’hotel Na Taconera de Cala Rajada

Amb un grup de poblers

Per unes fotografies que, de manera casual, van caure a les mans del pobler, Andreu Company i que gustosament ens cedeix per a il·lustrar aquest reportatge, descobrim que en una de les seves visites a l’illa, va compartir una tarda amb els components de la banda de trompetes i tambors de la confraria de Sant Antoni de sa Pobla, que en aquells dies dirigia Antoni Vanrell “Sifoner”, que apareix a la fotografia vestint camisa negra. Un dels integrants de la banda, Manolo Fernández, recordava, que cada estiu “els components de la banda eren convidats pel nostre director, Toni Vanrell i el directiu de la confraria, l’amo en Xesc Collcurt” a una excursió a algun punt turístic de l’illa i solíem oferir una actuació. Precisament en la visita que vam efectuar aquell estiu del 73, Tarzán va estar amb nosaltres en el Badia Club Alcúdia de ‘Can Cap de Bou’ en la badia de Pollença i va observar amb atenció la nostra actuació, va voler tocar la trompeta i es va fotografiar amb nosaltres. Va ser per a tots, jovenets en aquella època, que havíem gaudit amb les seves pel·lícules, una gran sorpresa i satisfacció”, recordava Manolo.

El campanater Pep Cabanellas, qui ens va contar les sevves relacions amb el popular actor.

Perfil biogràfic

Nascut com Peter Johan Weyssmüller a Timosa, (actual Romania) el 2 de juny de 1904, anys més tard va traslladar-se als Estats Units, canviar de nom i es va nacionalitzar per a poder competir en els campionats d’atletisme i natació del país americà. Abans d’iniciar la seva prolongada, reeixida i prolixa carrera cinematogràfica, va signar un destacat palmarès com a esportista confirmant-se com un dels millors nedadors en l’àmbit mundial en la dècada dels anys 20, aconseguí cinc medalles d’or olímpiques i una de bronze. Va guanyar 52 campionats mundials estatunidencs i va establir un total de 67 rècords mundials. Després de la seva carrera com a nedador, va ser el sisè actor a encarnar a Tarzán, paper que va interpretar en dotze pel·lícules, convertint-se en el Tarzán que més popularitat va aconseguir.

D’agitada vida sentimental, Johnny va contreure matrimoni amb cinc dones i va tenir tres fills amb la tercera, Beryel Scott Ginter. El 1963 es va casar amb María Brock Mandel, la que el va acompanyar en les seves visites a Mallorca i amb la qual va conviure fins a la seva mort, ocorreguda a Acapulco (Mèxic) el 20 de gener de 1964, després d’una malaltia pulmonar i de dos vessaments cerebrals.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt