Ara llegint
El mercat i botigues de Santa Catalina pateixen una agonia i els veïnats ja no poden més

El mercat i botigues de Santa Catalina pateixen una agonia i els veïnats ja no poden més

La problemàtica sorgida pels usuaris i convivents de sempre a la barriada de Santa Catalina de Palma, està duent a la fallida el mercat de la barriada, així com a les botigues, entre altres negocis. La pèrdua d’activitat comercial en el  mercat, és un atac directe al desenvolupament de l’economia circular i, sobretot, a la venda i consum dels productes de proximitat i quilòmetre zero, tot recordant que Santa Catalina, el seu mercat i botigues, foren cabdals per la supervivència de la barriada i, com s’ha dit abans, per l’activació del consum de proximitat.

El què està passant és tot el contrari d’allò que el govern i ajuntament diuen que promouen. En aquest cas, sembla que és millor  el benestar dels comerços de restauració i oci, que no pas el de tota la vida. La instal·lació de les terrasses a la vida pública lleva possibilitats d’aparcaments a la barriada. Val a dir que als voltants del mercat, l’ajuntament ha llevat més de 125 places d’aparcament d’ORA. Uns aparcaments que no es poden emprar per aparcar i comprar a la zona. L’aparcament d’ORA, si bé té un afany recaptatori, té també, i és el més important, la rotació d’estacionament de vehicles per donar oportunitat a tothom a poder gaudir del dret a aparcar i, si es cau, fer compres o visites a indrets necessaris.  Si la gent no pot aparcar, tot pensant que la compra del mercat és, per regla general, pesada,  no pot anar a fer la compra i el mercat perd de cada dia una mica més d’activitat. Les botigues de queviures i altres estris, també.  Tot plegat.

Una senyora, usuària habitual del Mercat de Santa Catalina, que ha preferit guardar el seu anonimat, ha assegurat a aquest mitjà, que era una clienta habitual del Mercat de Santa Catalina perquè tant el mercat, venedors i productes, tenen la qualitat que ella cerca. “Fer la compra a Santa Catalina era per mi el mateix de quan era nina anar a la botiga de la barriada perquè tot el genero és frec i quasi tot dut directament des de la nostra pagesia.   Jo, tot i viure a l’altra cap de Palma, hi anava dues vegades a la setmana. Ara, diu ella, ja he deixat d’anar a Santa Catalina perquè és impossible aparcar, i com és de suposar, la compra de queviures no és fàcil de dur a la mà fins a l’aparcament més proper que és el del Passeig Mallorca”. Aquest és un clar exemple de com el comerç de proximitat va perdent, de cada dia, possibilitat de viure i sobreviure. 

Santa Catalina ha reduït aparcaments, fet que ha suposat millores per alguns i perjudicis per altres. (Foto: Jaume Casasnovas)

Altres temes:

Queixes veïnals

No es poden deixar de banda les queixes dels veïnats que reclamen, dia sí i dia també, el seu dret a viure, conviure i descansar.  Fa anys que Santa Catalina pateix una problemàtica greu de convivència veïnal per la creixent activitat de l’oci i restauració que han desplaçat qualsevol altre tipus d’activitat del barri.

Aquesta transformació ha estat tan gran que inclús ha significat que veïns de tota la vida haguessin de deixar el barri i anar-se’n a viure a un altre lloc, per la pèrdua molt exagerada de la qualitat de vida, de les condicions bàsiques de vida a un barri residencial de tota la vida.

Les terrasses han agafat molta part dels aparcaments de Santa Catalina i altres llocs l’illa. (Foto: Jaume Casasnovas)

Responsabilitats

Els veïnats acaben de fer públic un manifest dient que “això ha passat perquè l’ajuntament, durant aquests anys, no ha complit amb la seva obligació de fer complir les normes ni la legislació, de manera que ha sortit clarament reforçat un sector en expansió que no s’ha mostrat gens respectuós amb els residents.

Un altre exemple d’ocupació de les terrasses de Santa Catalina. (Foto: Jaume Casasnovas)

Pandèmia Covid

Amb la pandèmia de Covid i les mesures excepcionals que l’ajuntament ha autoritzat de més ocupació d’espai públic, asseguren els veïnats en un document fet públic:  “el problema s’ha multiplicat de manera exponencial. Si abans no podíem passar per damunt les voravies, ara ja no podem ni passar pels carrers. Hi ha carrers com Sant Magí o Fàbrica que han estat robats literalment a la ciutadania i als residents per convertir-se en superfícies de negocis privats a costa de l’espai públic. Si abans teníem un problema de renou dies puntuals dels caps de setmana, ara és un problema de renou i sobre ocupació dels carrers cada dia, un renou que no permet viure ni descansar, ni de dia ni de nit”.

Les terrasses han agafat gran part dels aparcaments. (Foto: Jaume Casasnovas)

Model de negoci

Segons els veïnats en qüestió: “ara predominen uns negocis que a més a més van en contra de la Salut Pública i de la convivència perquè estan basats exclusivament en el consum d’alcohol, de manera excessiva, tòxica i que genera tota classe de problemes de renous, brutícia, ocupació, conflictivitat, pèrdua de qualitat de vida”.

De mica en mica i més aviat que tard, el comerç de barriada perd potència i vida perquè una situació de salvació de comerços en temps de pandèmia havia de ser transitòria, s’ha convertit, de moment, en un túnel sense llum. Els veïnats entengueren que tothom ha de viure i no posaren cap emperò a la supressió de places d’aparcament per poder donar vida al sector de la restauració i oci de la zona. Passant el temps, aquesta situació s’està fent més gran i de cada vegada les terrasses s’engrandeixen i, segons ells, perjudiquen els comerços i veïnats de tota la vida.

Els veïnats de Santa Catalina demanen silenci, respecte i civismes en una campanya de penjada de cartells reivindicatius. (Foto: Jaume Casasnovas)

Campanya dels cartells

Els veïnats han posat en marxa una campanya de penjada de cartells a tota la zona,  fruit de la seva  desesperació. Els veïns de Santa Catalina, que veuen que el problema està totalment descontrolat, posen de manifest en el seu document consensuat:  “si la situació era insostenible abans, encara s’hi ha tornat més ara. És fruit de la sensació que no tenim el suport necessari per part de les autoritats municipals per adreçar  aquesta situació insostenible”.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt