Ara llegint
Els Pla de Vilafranca i els seus valors

Els Pla de Vilafranca i els seus valors

Amb la finalitat de promoure la zona com a lloc d’interès rural, paisatgístic i natural mitjançant la sensibilització dels col·lectius escolars, fa uns anys el Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) va recórrer en bicicleta els seus voltants del Pla de Vilafranca realitzant diverses activitats, com la instal·lació de caixes de niu per a mussol per facilitar l’increment de la població d’aquests rapinyaires nocturns.

Aquestes activitats formaven part d’un projecte de custòdia del territori que va dur a terme el GOB amb la col·laboració de l’Obra Social de Sa Nostra.

L’objectiu del projecte era col·laborar amb els pagesos i propietaris del Pla de Vilafranca per tal d’impulsar mesures que contribueixen a mantenir el paisatge agrari i la seva biodiversitat. Aquesta zona és única per l’abundància d’espècies d’aus lligades a determinats cultius, que es troben en regressió a tot Europa.

El projecte “Custòdia del Territori i Conservació de la Biodiversitat a la zona agrícola del Pla de Vilafranca” cerca, per mitjà del coneixement i del diàleg amb els actors principals (propietaris, pagesos, gestors, ramaders), l’establiment i foment d’usos i mesures sostenibles d’agricultura i ramaderia.

El conreu de Vilafranca. (Foto: J. Serra)

Molt pla.

El terme és d’escassa diversitat paisatgística, caracteritzat per la planor. El sòl, de bona fertilitat, es destina, majoritàriament, a usos agrícoles, en què el conreu de secà – amb especial menció pels prestigiosos melons- n’és totalment predominant. El sector ramader té, per altra banda, relativa importància, amb una forta presència del ramat oví. La superfície forestal -pinars i garrigues- és mínima.

Hi destaquen, entre d’altres, les indústries de caràcter familiar, dedicades, majoritàriament, a la fabricació de material de construcció, i tot un sector dedicat a activitats molt diverses, entre les que hi figuren els comerços de venda de productes agrícoles, declarats d’interès turístic.

S’entén per biodiversitat o diversitat biològica la variabilitat d’organismes vius de qualsevol font, inclosos, entre altres coses, els ecosistemes terrestres i marins i altres ecosistemes aquàtics i els complexos ecològics dels quals formen part; comprèn la diversitat dins de cada espècie, entre les espècies i dels ecosistemes.

Segons els entesos, el valor essencial de la biodiversitat rau que és resultat d’un procés històric natural de gran antiguitat. Per aquesta única raó, la diversitat biològica té el dret de continuar la seva existència. L’home i la seva cultura, els mallorquins i mallorquines, com a producte i part d’aquesta diversitat, han de vetllar per a protegir-la i respectar-la.

A més a més, la biodiversitat és garantia de benestar i equilibri en la biosfera de les nostres illes. Els elements diversos que constitueixen la biodiversitat del Pla de Vilafranca conformen veritables unitats funcionals, que aporten i asseguren molts dels “serveis” bàsics per a la nostra supervivència.

Un terreny molt pla que permet la pràctica del ciclisme. (Foto: J. Serra)

Cultura.

Des de la nostra condició humana, la diversitat també representa un capital natural. L’ús i benefici de la biodiversitat ha contribuït de moltes maneres al desenvolupament de la cultura humana, i representa una font potencial per a fer front a necessitats futures.

Considerant que la diversitat biològica des del punt de vista dels seus usos presents i potencials i els seus beneficis, és possible agrupar els arguments en tres categories principals.

Els elements que constitueixen la diversitat biològica de Vilafranca són els reguladors naturals dels fluxos d’energia i de matèria. Compleixen una funció important en la regulació i estabilització dels sòls. La biodiversitat juga un paper determinant en processos atmosfèrics i climàtics en el Pla de Mallorca. A més, alguns ecosistemes presenten organismes o comunitats capaces de degradar toxines, o de fixar i estabilitzar compostos perillosos de manera natural.

Les margalides dins un camp de Vilafranca. (Foto: J. Serra)

Biodiversitat.

La biodiversitat és el primer recurs per a la vida diària. Un aspecte important és la diversitat de la collita, també anomenada agrobiodiversitat. La majoria nosaltres veiem la biodiversitat com un dipòsit de recursos útil per a la fabricació d’aliments, productes farmacèutics i cosmètics.

Riscos.

Aquest concepte sobre els recursos biològics explica la majoria dels temors de la seva desaparició. En canvi, també és l’origen de nous conflictes que tracten amb les regles de divisió i apropiació dels recursos naturals.

Economia.

Alguns dels articles econòmics importants que la biodiversitat ens proporciona són: aliments, indústria, turisme. La biodiversitat és una font de riquesa barata per a moltes àrees, com parcs i boscs on la naturalesa salvatge i els animals són una font de bellesa per a moltes persones. L’ecoturisme està en creixement.

A Vilafranca.

Per què conservar la biodiversitat de Vilafranca? Especialment per tres motius: el primer, pel seu valor intrínsec, valor d’existència; el segon, per fer front al canvi global permanent; i finalment, perquè la biodiversitat proporciona béns i serveis múltiples.

La verdor del paisatge de Vilafranca. (Foto: J. Serra)

De moda…

El coneixement de la Biodiversitat és una branca emergent de la Biologia que en la darrera dècada ha transcendit cap al domini públic i polític. Conèixer la diversitat dels éssers vius, el seu origen i evolució i com es conserva i es gestiona té un interès no només acadèmic, sinó que resulta imprescindible per assegurar un desenvolupament sostenible de la nostra societat i una correcta gestió del territori i del medi natural.

Proposta.

La proposta va dirigida a entitats sense ànim de lucre, no vinculades a administracions públiques ni a empreses privades que desenvolupin projectes que tinguin com a objectiu estudiar, conservar i divulgar la biodiversitat de les Illes Balears.

Vídeo de guiamallorca.info publicat a You Tube

Projectes.

Els projectes han de promoure -mitjançant la investigació i l’estudi o la difusió i la sensibilització- la conservació de la biodiversitat als següents àmbits: espècies; hàbitats i biodiversitat de paisatges agrícoles i ramaders tradicionals. Aquests tres àmbits, però, no són exclusius.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt