Ara llegint
Excursions per la Finca Pública de Galatzó en família

Excursions per la Finca Pública de Galatzó en família

La Finca Pública de Galatzó o “Cases de Galatzó” és propietat de l’Ajuntament de Calvià des de 2006. Actualment és accessible de forma gratuïta a tots els visitants, oferint-nos una gran diversitat de flora, fauna i patrimoni arquitectònic. Se situa en les proximitats de la vila de Capdellà i limita amb els municipis de Puigpunyent, Estellencs i Andratx. Té una superfície total de 14.013.500 m2.

Per accedir a la finca primer hem d’arribar a Es Capdellà i des d’allà, agafar la carretera que ens duu a Galilea, passats 2 km. Arribem a la finca que disposa de pàrquing propi. Després d’aparcar, a escassos metres, arribem als exteriors d’aquesta magnífica possessió. El que la fa més interessant encara són els quatre itineraris que podem fer des d’allà, dos d’ells ideals per fer en família.

Clastra interior de les cases de la Finca de Galatzó. (Foto: Turisme Petit)

L’edifici principal de la Finca

A l’arribar veiem un edifici principal que disposa de diverses sales obertes i de lliure accés, inclòs uns banys públics. A més hi ha un ampli pati amb un pou al centre. A les sales, trobarem una espectacular tafona reformada, una cuina de l’època i una capella.

A l’exterior, trobem espais amplis, un d’ells amb taules per menjar i un petit jardí botànic.

De les seves quatre rutes en volem destacar dues que són ideals per fer amb infants: Sa Vinya i Ses Sínies.

Tots els itineraris de la finca pública, s’inicien des de les pròpies cases, a la fita 00. Veurem un panell de benvinguda  i una marquesina de fusta amb un pla en el qual veurem tots els itineraris que podem fer.

Tanca d’entrada a la finca. (Foto: Turisme Petit)

Itineraris

1. Ruta “Sa Vinya”

Dificultat: Baixa.

Distància: 7,15 km. realitzant tot el recorregut.

Durada: si es fa completa, 145 minuts anada i tornada des de la Finca.

En aquest itinerari podem observar, al llarg del mateix,  exemples d’enginyeria de “pedra en sec”: marges, eres, fonts, abeuradores, carboneres i fins i tot forns; també podrem observar la fauna i flora tan característiques de la Serra de Tramuntana,  com a cabres mallorquines o si tenim sort, alguna àguila calçada, a més d’alzinars, pinars i estepes. L’itinerari finalitza a una preciosa vall.

En ell podrem observar diverses vistes dels cims emblemàtics de la Serra de Tramuntana: el Galatzó, la Mola de s’Esclop o al Puig de na Bauçana.

En el trajecte també podem visitar tres jaciments prehistòrics: és Tramuntanal, el Puig de s’Argolla i Sa Vinya.

Els conreus cuidats dels camins per on passem. (Foto: Turisme Petit)

2. Ruta de “Ses Sínies”

Dificultat: Baixa.

Distància: 6,7 km. realitzant tot el recorregut.

Durada: si es fa completa, 135 minuts anada i tornada des de la Finca.

El recorregut discorre en direcció paral·lel a la riera de l’Galatzó, acabant a l’anomenada font o pou de “Ses Sínies”. És un dels millors itinearis de la finca, en un passeig d’una mica més d’una hora.  Ens trobem amb zones de cultiu tradicional, bosc mediterrani, impressionants vistes dels cims de la finca, mines d’aigua, forns de calç, carboneres, fonts … a més d’una zona de descans molt còmoda i amb ombra, i nuclis arqueològics de gran nivell.

Rutes prou ben indicades. (Foto: Turisme Petit)

Inici ruta:

El punt de partida el tenim just a la dreta de la casa principal. Està ben indicat a l’igual que la resta de rutes. Ens endinsarem per un camí que és fàcil de seguir, ja que tindrem algunes indicacions o «fites» de fusta que ens indicaran el desviament correcte que hem de prendre.

Durant el passeig trobarem diversos elements d’interès i de parada obligatòria com pot ser un forn de calç o una carbonera.

Gairebé a la fi, veurem una petita àrea amb taules de fusta, ideals per descansar o menjar, però abans val la pena arribar a la fi de la ruta que ens durà, en qüestió de segons, al «Pou de ses Sínies» i després d’una petita pujada , fins al mirador de ses Sínies.

Al mirador veurem els cims de l’ «Comellar des Lladres». «Sa Moleta Rasa«, el «Puig de Galtazó» i el «Puig d’Es Caragol«.

A la fi de l’excursió, s’inicia una ruta de més dificultat que connecta amb la “Mola de s’Esclop”.

Vistes espectaculars a qualsevol de les opcions triades. (Foto: Turisme Petit)

La tornada a la finca ho farem pel mateix camí.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt