Felip Caldés exposa en el Centre d’Art Can Grau a Sencelles

L’artista plàstic multidisciplinari, Felip Caldès Cerdà (Sa Pobla 1975) mostrarà la seva obra «au» al Centre d’Art Can Grau de Sencelles entre els dies 4 d’aquest mes d’abril, al 3 d’aquest mes de maig. Amb un total de 25 peces de distints estils i diferents tècniques, la mostra inclou diverses peces d’escultura en format discret, ceràmiques pa d’or damunt paper i oli.
«a u», símbol químic de l’or, aurum, és el títol de l’exposició, i, segons el poeta Toni Gost, la presentació d’una nova sèrie pictòrica, un punt d’inflexió dins la trajectòria creadora de l’univers caldesià, en constant evolució i sempre a la recerca de nous llenguatges artístics. És un treball d’orfebreria, emprant protoescriptura damunt teles o papers de fons negre setinat, vermell-sang i cel d’horabaixa de safirs, gravades amb símbols, símbols i geometries anáglifs desdibuixades que l’artista fusiona i amara amb tels de pa d’or immaterial, aconseguint una concreció d’iconografies de reminiscències bizantines i, alhora, d’art d’avantguarda, iconoclasta, que traspuen perfums de sons orientals que dibuixen mapes d’espiritualitat mediterrània, trossos de firmament que acceleren el batec de les nostres emocions; un conjunt de quadres de distint format i d’escultures de fang i fusta, tractades amb intel·ligència i saviesa artística que dialoguen dins el tot de l’exposició creant una atmosfera romàntica de mística gregoriana i exhalant irreverència i modernitat, com una pàgina de la partitura de l’Ària de John Cage.

Per la seva banda l’escriptor Carlos Jover, en fa aquesta descripció i anàlisi del conjunt de la mostra presentada per Felip Caldès: Ese carácter sacro, atravesado por una suerte de paganismo panteísta que se materializa en pictogramas y pequeñas figuras totémicas enzarzadas en un baile armonioso ejecutado en pan de oro, es la base de esta maravillosa muestra de Felip Caldès (Sa Pobla, Mallorca, 1975) en Can Garau Centre d’Art de Sencelles. Sin rehuir la búsqueda y hallazgo permanente de la belleza (algo que se ha convertido en insólito en nuestros tiempos oscuros de moderna Edad Media), esa imaginería que se despliega en tramos secuenciales, a veces al modo de la escritura jeroglífica del antiguo Egipto, remite vagamente al lenguaje de A.R. Penck, aunque con su personalidad propia y distinta; en el caso de Felip, con un esmero en el equilibrio formal mayor, con una atención constante por la perfecta consonancia de todos los elementos en vistas a que el conjunto resulte una estructura de total coherencia interna.
Després de la seva contemplació tranquil·la, la factura exquisida de Felip Caldès en pa d’or penetra en l’espectador, enriquint-lo. Al final, com només ocorre amb l’art de veritat, l’or s’acumula en l’interior de qui el gaudeix en una transferència misteriosa que pertany al món de la màgia. Au és un regal inestimable.
Trajectòria artística de Caldès
Felip Caldès, es declara autodidacta en el món de l’art i confessa que se sent abocat a l’art com una manifestació vital. Explica que va estudiar diplomatura de Turisme i va fer feina a un hotel, «però, com que sempre havia tingut interès per la cuina, entesa com un art, em vaig dedicar a donar classes de cuina a una escola de formació professional. La meva inquietud per aprendre, em va dur a la curolla de conèixer els pintors de l’Escola Pollencina i, també, a estudiar pintors rellevants com Miró o Picasso. Durant l’època de vacacions a la feina, m’apuntava a tots els tallers i cursos d’art que podia. Un d’aquests cursets el vaig realitzar amb Josep Maria Alaminos d’Alcúdia, que fou molt interessant i profitós. També vaig assistir a un taller de tècniques aditives dirigit per la pintora Mercedes Laguens a la UIB. Un estiu em vaig apuntar a un taller a la Fundació Joan Miró, on vaig acabar de perfeccionar la tècnica del gravat calcogràfic damunt coure. També vaig tenir l’oportunitat d’aprendre d’en Jordi Roses, i, sobretot, de Joan Barberà, que va ser gravador al costat de Joan Miró, i això va suposar per a mi un bot definitiu en el perfeccionament de la tècnica d’estampar.»

EXPOSICIONS INDIVIDUALS
2014 “Ut ante volans Berlín”. Galería La girafe. Berlín. Alemanya.
2016 “Agros Dispersi” Galería Espai d’Art 32. Pollença. Mallorca.
2018 “Ventum” Sa Farinera Llubí. Mallorca.
2021 “Tapesies”, Can Gelabert, Binissalem. Mallorca.
2023 “La dansa dels aromes del fonoll”, Can Planes Espai d’Art i Cultura, sa Pobla. Mallorca
2025 «au», Centre d’Art Can Grau de Sencelles
EXPOSICIONS COL·LECTIVES
2014 “Incart”, Inca. Mallorca.
2016 “Hybrid Art Fair” Hotel Santa Bárbara, Madrid.
2018 “Groc155” Can Planes Espai d’Art i Cultura, sa Pobla. Mallorca.
2022 “Capsula” Can Gelabert, Mallorca.
2024 “Entre teles”, Can Garau, Sencelles. Mallorca.
FOTO PORTADA: Biel Berga
FOTOS REPORTATGE: Cedides per l’artista