Ara llegint
Fira arrels 2022 tast d’identitat i territori, de València a Girona, de Llançà a Formentera, passant per Gaza i Llubí, cap a Maó

Fira arrels 2022 tast d’identitat i territori, de València a Girona, de Llançà a Formentera, passant per Gaza i Llubí, cap a Maó

Menorca, regió europea de la Gastronomia 2022 llueix totes les seves peculiaritats gastronòmiques, enmig de la seva història, cultura i natura. La terra i la gastronomia van agafats de la mà i fins a desembre el focus gastronòmic europeu serà Menorca.

El temps flueix  i la paciència a la vinya, i la paciència a la cuina, i el dia rere dia, sense descans, munyir les vaques cada dotze hores o les ovelles una vegada al dia. Així neix el vi, l’oli, la llet, el formatge, i així neix des de fa cinc anys a Maó la Fira Arrels. Malgrat que el parèntesi i amb menor mesura realitzada la Fira Arrels. Aquest 2022 ha tornat amb força “de dalt de tot”, amb un planter de cuineres i cuineres, mediàtics, coneguts, els millors del món. Els més originals, els més tradicionals. Gustos i aromes de vi, d’herbes de ginets experimentals, de formatges de cabres salvatjades al costat de les vaques menorquines. Les xerrades de cuina tradicional,  la llagosta de la Costa Brava dels Pescadors de Llançà amb Lluís Fernández, i les converses de  la xef més jove d’Espanya i arribada des de València Vicky Sevilla. I de Menorca conversà de la jove cuina menorquina Cristina Llorens i jove xef de Menorca 2021, i José María Borràs, del restaurant de l’agroturisme de Santa Mariana d’Alaior.

València, o els membres de Brut Restaurant de Llubí, Eduardo Martínez, a la seva conferència parlà de les conserves, amb aigua i sal, les flors silvestres que envolten Llubí. Les experiències de joves emprenedors els germans Joan i Isaac Garcia,  de la nova cuina menorquina, des del Restaurant Cabòria del centre històric ciutadellenc. Sara Valls de Janís, Es Pujols, per explicar com tenir Formentera al plat. Sylvia Oussedik i Maggie Schmitt, la cuina de Gaza memòria i identitat. O el mestissatge culinari de la Mediterrània amb Ronit Stern i Mariana Maio de La Balabusta Barcelona. Els plats tradicionals de la cuina menorquina amb Pere Bolet de S’Arrevaló, es Castell.

Una imatge que mostra la gran participació d’experts que participaren en la fira. (Foto>: Margalida Socías)

Fàbrica de somnis.

La sostenibilitat al millor restaurant del món, al Celler de Can Roca fou el colofó final de l’aula de cuina. La màgia dels valors heretats combinats amb la innovació. Crear una fàbrica de somnis al Celler de Can Roca. Aquest és el missatge transmès a la cloenda de la fira arrels amb  l’universal Joan Roca, admirable i gran, i a la vegada senzill i proper. I l’ambaixadora culinària de Menorca, na Blanca Mayandía, la més televisiva, a través de Canal Cocina amb Cuina de Cullera Menorquina.

L’Aula de tast. 

Productes de la mar de Menorca i vins de finca Torralbenc. Cuina i tast de productes de Sa Cuina de sa Sínia. Bolets de Menorca. Tast de vins de la terra illa de Menorca, SA Forana, Sant Climent, Binitord, Ciutadella, Binifadet Sant Lluís. Menorca i els seus licors Gin Xoriguer Maó.

Tast de mel, vi, sofregit, producte del segell “Girona Excel·lent”, amb productors gironins de la mà de Pep Nogué gastrònom. Taller de cocteleria amb licors Biniarbollà d’Alaior.  Tast de formatges de pastor Torre Trencadeta, Torretrencada, Es Tonedor, Es Mercadal, Cas Ferrer de sa Font, Ciutadella, Es Tudons Ciutadella. Tast de maoneses i olis de Menorca, amb l’Associació de productors d’oli de Menorca, amb Miquel Mariano i Pep Pelfort. Tast de cerveses artesanes Grahame Pearce, Sant Climent.

Una petita mostra de part de les degustacions de la fira. (Foto: Margalida Socías)

Quin plaer, està tot un cap de setmana pendent del teu paladar. De com assaboreixes, diferències, i aprecies un formatge de cabra i ovella. Un formatge de vaca. Com aprecies els olis verges a l’hora de triar-los per a la maonesa més personalitzada. Com neix una cervesa amb tocs de cava i com eduques el teu paladar. Cada tast i cada explicació de periodistes, gastrònoms, cuiners i cuineres t’omple de motivació per seguir amb el treball de la coneixença del que menges, del que beus, del que t’envolta.

L’Aula infantil.

L’experiència del coneixement de la cuina de casa neix de la necessitat individual de nodrir-se i del plaer individual de posar en valor de ben petits aquell producte bo, autèntic, educar el paladar. Potser aquest podria ser l’objectiu a la Fira Arrels de l’Aula infantil, tota una experiència pràctica i degustativa pels més petits: berenam amb els gustos,  coques de sobrassada de Menorca, tast amb els sentits de formatges de Menorca; llegums per llepar-se els dits, ensalades multicolors.

Bon menjar i bon ambient. (Foto: Margalida Socías)

La Fira Arrels dona resposta a totes aquestes inquietuds. O millor, gràcies a la fira Arrels descobreixes la Menorca infinita el gust infinit del paladar. El plaer de compartir en un recinte firal, els somnis de moltes de persones que han recollit el testimoni de la tradició i que el transformen cap al segle XXI. Això sí, amb feina i més feina.

Més de 40 expositors.

Emmarcat a la Fira Arrels amb la combinació de conferències, aula de tast, aula infantil, la part d’exposició i venda de petites empreses, productors agroalimentaris, els productes protagonistes de les converses, és un altre dels atractius de la fira, amb més de 40 expositors, que, a més participaren a dos dels concursos que l’organització posa a l’abast dels participants, premis millor producte Arrels i millor estand arrels 2022.

Millor Estand Arrels 2022, ex aequo el compartiren Bolets de Menorca i Binigarba, amb una menció especial del jurat a la finca s’Ullestrar. Millor producte Arrels se dividí en: millor producte sòlid per Mi Caldo, i un accèssit per Muscleres González; i el Millor producte líquid ha estat per la cervesa talaiòtica Grahame Pearce. També a aquesta categoria el gin Innat de Licors Biniarbolla ha aconseguit un àccessit. El jurat va estar integrat per Pep Palau, les cuineres Blanca Mayandía, Sylvia Oussedyk i Maggie Schmitt, Carles Benítez, representant els productes de Girona, el periodista gastronòmic Bep Al·lès, president de l’associació d’escriptors i periodistes gastronòmics de les Illes Balears, a més de Bartomeu Mercadal, en representació de sa Coooperativa del Camp.

No sols és festa, també hi ha reconeixements. (Foto: Margalida Socías)

Tornam a casa

Un parèntesi a la vida és una fira com aquesta. Tornam amb Baleària cap a Mallorca, diem adeu a Ciutadella i veiem ben aviat el Port d’Alcúdia, amb una mar plana, ideal, carregades de formatges, de camaiot, de carn i xuia, de vins, de mel, però sobretot de vivències.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt