La màgia dels Reis d’Orient
Amb l’arribada de la festivitat dels Reis, acaba el cicle de les festes de Nadal, que començaren la nit del dissabte de Nadal (dia 24 de desembre), es perllongaren amb el dia de Cap d’Any (primer de gener), fins al dia dels Reis (6 de gener del nou any). Acaba un cicle festiu molt celebrat, i pels mallorquins, ens apropa a un nou cicle de festes tradicionals, també molt sentides, com són les de Sant Antoni i Sant Sebastià.
Pels més majors, l’arribada dels Reis, ens transporta als anys de la nostra infantesa, quan la nit de Reis es feia llarga i ens submergia dins uns somnis plens d’il·lusió i de màgia, fins que a la matinada ens despertàvem i corríem cap a la finestra en la qual havíem deixat la sabata i les faves o els ciurons pels cavalls de ses majestats d’Orient, i, astorats, contemplàvem i recollíem els regals que ens havien deixat.
Aquella màgia dels reis d’Orient, és la que viuran els nins i nines d’avui, que dies passats dipositaren les seves cartes, demanant els seus regals, a la bústia reial o l’entregaren personalment als patges. Tot i que dies passats reberen els regals que va tenir a bé portar-los el Pare Noel, la màgia dels Reis serà present dins els innocents i il·lusionants somnis dels infants.
Aquests tres savis d’Orient, que van aparèixer una sola vegada en la història del naixement de Jesucrist, van deixar una empremta duradora en l’imaginari cristià.
Aquest article que reproduïm, assenyalat en negreta, pertany a una sèrie adaptada del llibre Who’s Who in the Bible: Unforgettable People and Timeless Stories from Genesis to Revelation, publicat per National Geographic Books.
Per Jean-Pierre Isbouts
Publicat 26 dic 2024, 09.15 GMT-3
Moltes històries nadalenques esmenten els tres reis que segueixen una estrella per a adorar al nen Jesús a Betlem. En la Bíblia, no els denominen reis ni s’especifica quants són, sinó que només es diu que són “savis d’Orient”. En moltes corts d’Orient, entre elles les de l’antiga Pèrsia i l’antiga Babilònia, els astròlegs solien actuar en nom d’assessors sacerdotals, experts en l’art de la màgia. En els segles transcorreguts des de llavors, els tres mags han estat interpretats com a reis.
Segons l’Evangeli de Mateu, una brillant estrella va guiar als mags des d’Orient fins a detenir-se “sobre el lloc on es trobava el nen, i en entrar a la casa, van veure al nen amb María, la seva mare” (Mateo 1.24).
Els mags es van agenollar davant el nen Jesús i “li van oferir presents d’or, encens i mirra”. És possible que els seus regals siguin una al·lusió a la visió d’Isaïes de les nacions que rendien tribut a Jerusalem: “Multitud de camells et cobrirà; dromedaris de Madián i de Efa; vindran tots els de Sabá; portaran or i encens, i publicaran lloances de Jehová” (Mateo 2.11, Isaïes 60:6).
Qui eren els Reis Mags i quins van ser els seus regals al nin Jesús
Les narracions posteriors de la història van identificar els noms dels mags, així com les seves terres d’origen: Melcior de Pèrsia, Gaspar (també anomenat Caspar i Jaspar) de l’Índia i Baltasar d’Aràbia. Els seus presents també tenien significats simbòlics especials: l’or representava la condició de Jesús de “rei dels jueus”; l’encens, la divinitat del nen i la seva identitat com a Fill de Déu; i la mirra es referia a la mortalitat de Jesús.
Les representacions populars de Nadal semblen comprimir la història de la Nativitat per a fer que sembli que els tres Reis Mags es van presentar a Betlem per Nadal, però les celebracions tradicionals situen la seva visita 12 dies després de Nadal. La commemoració oficial de l’arribada dels Mags, denominada Epifania o Dia de Reis, és una de les festivitats cristianes més antigues. Els catòlics romans celebren l’Epifania el 6 de gener, mentre que les fes cristianes ortodoxes la celebren el 19 de gener.
El Rei Herodes
El rei Herodes havia sentit rumors del naixement d’un nou “rei” i, gelós, va buscar al bebè. En l’Evangeli de Mateu, els tres mags es van detenir en el palau d’Herodes de camí a Betlem i el rei els va demanar que li fessin saber on estava aquest nen nounat, per a “poder anar a adorar-lo”. Però, en un somni, els va advertir als Reis Mags que no tornessin amb Herodes, de manera que «se’n tornaren a la seva terra per un altre camí» i mai més es va tornar a parlar de ells (Mateu 2:12).
Referent a aquella gelosia i enrabiada del rei Herodes pel naixement de Jesús, es va fer aquesta glosa popular:
El rei Herodes s’en rabia
perquè el Bon Jesús es nat
Ell, mai s’hauria pensat
que el dimoni el s’enduria
embolicat dins un sac.
Què és l’Epifania del Senyor i per què se celebra el dia dels Reis Mags
Al gener, una de les dates més importants dins de les festivitats que porta Nadal i el Cap d’Any esdevé el dia 6, més conegut com el Dia dels Reis Mags. A pesar que aquest dia és més conegut per la visita dels Reis Mags, en la religió catòlica i cristiana té un altre significat que és anomenada com l’Epifania del Senyor, la qual té algunes variacions depenent de la religió. El mateix dia que els Reis Mags deixen regals als infants, també es recorda el naixement de Jesús i la seva presentació davant el món, motiu pel qual també és conegut com l’Epifania de Reis.
Després de Nadal, l’Epifania del Senyor és la segona data en la qual es recorda el naixement de Jesús i la forma en la qual Maria va ser acollida per la presència dels Reis Mags després de peregrinar en cerca d’un lloc per a donar a llum al seu fill; una vegada nascut Jesús, els Reis en el seu pas per Betlem van deixar diversos regals al nen Déu, segons diversos relats religiosos. És per això que se celebra en la mateixa data.
La paraula epifania prové del grec epifania, el qual significa manifestació d’alguna cosa o aparició, per la qual cosa l’Epifania del Senyor fa referència a l’“aparició” de Jesús, es recorda el dia en què el fill de Déu és presentat davant el món i va ser acollit pels Reis Mags.
L’Epifania de Reis celebra la presència esporàdica dels tres reis Melcior, Gaspar i Baltasar, els qui van sortir en cerca del nen Déu per a rebre’l amb obsequis i visitar-lo en el seu pessebre. Així que l’Epifania del Senyor fa al·lusió a aquests personatges que es van tornar peces importants en les celebracions de Nadal i del naixement de Jesús, motiu pel qual la data oficial per a aquesta festivitat és el 6 de gener.
En la religió catòlica, l’Epifania de Reis o del Senyor no és l’única que se celebra al llarg de l’any, però sí que és una de les més importants, ja que amb ella s’obre el calendari.
La segona epifania és la de Sant Joan Baptista, la qual —segons textos religiosos— és quan Jesús, ja d’adult, baixa al riu Jordà per a rebre el baptisme per part de Joan, qui en un inici es va negar a fer-ho, però al moment de batejar-lo apareix un colom que representa a l’Esperit Sant. Aquesta epifania se celebra el 9 de gener, el qual marca la fi del cicle de Nadal.
Finalment, la tercera epifania és davant els deixebles amb el miracle de les bodes de Caná, en el qual el relat religiós compte com els deixebles de Jesús van creure en ell quan va convertir l’aigua en vi. Aquest acte representa l’inici de l’activitat pública de Jesús en la qual va començar a realitzar una sèrie de miracles i va reunir a centenars de seguidors.
Cavalcada dels Reis a sa Pobla
Aquest diumenge 5 de gener, sa Pobla rebrà la Cavalcada de Ses Majestats els Reis d’Orient a les 18.30 h.
CANVIS EN L’ITINERARI. A causa de les obres que es realitzen al carrer Comerç, el recorregut habitual experimentarà alguns canvis, i serà aquest:
Inici a la Residència Huialfàs, carrer Isaac Peral, carrer Major, plaça Major i finalitzarà a l’Església amb el betlem vivent del Club d’Esplai “Es Jardí Màgic”.
Una vegada que arribin els Reis, es farà l’entrega de regals als més petits a l’Església.
Organitzat per l’AEG Sa Marjal, amb la col·laboració de la Banda de Música de sa Pobla, els Quintos 2007 i els Amics dels Cavalls de sa Pobla.
Dies passats els nins i nines de sa Pobla varen rebre la visita dels patges reials per tal de recollir les cartes dirigides a ses majestats demanant-los els regals que desitgen.