L’ahir de les festes de Sant Jaume a sa Pobla (IV)

Si com vàrem comentar al reportatge anterior, les curses de bous «els toros» constituïen el plat fort de les festes de Sant Jaume, un altre dels actes que cridaven força atenció eren les curses pedestres en eles seves distintes varietats, com veurem a través de les distintes cròniques consultades i com eren anunciades als programes de festes.
Sa Pobla, des de finals del segle XIX i començaments del segle XX destacava per ser bressol de bons corredors pedestres, a les distintes modalitats de velocitat o resistència que triomfaven a les competicions que s’organitzaven arreu de Mallorca. Corredors i qualque corredora, quins noms encara ressonen dins la memòria dels més majors, i que figuren a les històries escrites sobre aquests, ara coneguts com a atletes.
Però, a més de toros i corregudes pedestres, als programes de festes hi podíem trobar altres interessants ofertes de festa i esbarjo.


Curses pedestres
Amb referència a les curses pedestres, cal remarcar que aquells anys de la primera dècada del passat segle XX, els millors corredors de les Balears i, fins i tot, amb títols i rècords nacionals eren de sa Pobla. Entre els més destacats hem de citar al mític Pere Crespí Cladera “Pixedis”, i la seva germana Salvadora, la primera atleta de les Balears; Sebastià Socias “Bujet”, Pere Mestre “Petrano”, Toni Comas “Garrut”, Biel Gost “Coronell”, primer plusmarquista balear i plusmarca d’Espanya, en “Cama”, Joan Cladera “Camaiot” i tants d’altres. Tots ells, destacaven a les distintes modalitats de les curses que se celebraven: velocitat resistència, contra cavalls i les típiques carreres de joies. Als diaris de ciutat d’aquella època, trobem cròniques esportives que parlen dels corredors de sa Pobla que participaven en proves regionals, dient “…de aquella villa son nuestros campeones.”
De les curses pedestres celebrades per les festes de Sant Jaume, se’n va fer ressò el diari L’Almudaina del 27 de juliol de 1910 dient;
Lo apacible de la tarde de ayer, unida al entusiasmo reinante para presenciar la inauguración del “Hipódromo de Son Ferrgut” hizo que se reuniera en dicho sitio un maremagnum de espectadores que pasarían de doce mil, un millar los carrros y carretones, notándose gran afluencia de los pueblos cercanos a ésta villa.
Serían las cinco y media de la tarde cuando apareció en una tribuna levantada al efecto la Comisión organizadora, dándose comienzo al programa.
1ª carrera de resistencia para hombres, seis vueltas, 4.800 metros. Se presentaron cinco corredores poblenses, llegando el primero Pedro Crespí (a) Pixedis, empleó 15 minutos 2 segundos. 2º Sebastián Socias Crespí (a) Bujet, 15’4. 3º Pedro Mestre Vallespir (a) Petrano, 15’10.

L’electricitat il·lumina les festes
24 de juliol de 1912
«El vespre del dia 24 de juliol de 1912, dissabte de Sant Jaume, les nostres festes d’estiu per excel·lència brillaren en més claror. La nostra Plaça Major, engalanada de festa i plena a vessar de gent, expectant i impactada, va veure la llum elèctrica que escopien les bombetes de vidre, espargint resplendent claror dins la foscor d’aquella nit d’estiu. El llavors batle, Rafel Torres Cladera havia connectat la palanca interruptora del quadre elèctric que rebia el corrent elèctric generat per la central instal·lada a l’antiga posada de d’Obac, avui carrer Crestatx, 8”. Així vaig encapçalar l’article del programa de les festes de Santa Margalida i Sant Jaume 2012, que vaig escriure amb motiu de complir-se un segle d’aquell important esdeveniment.
I així ho contava el vicari Parera a la crònica del número 45 de la revista Sa Marjal;
Joriol, die 24.- Amb gran solemnitat es beneïx sa fàbrica Central de producció d’energia elèctrica per enllumenat i força motriu, instal·lada per don Enric Ordinas Cruellas en el carrer Asalto númº 70, allà on era sa posada de Subach, tota adornada de paperines i murta. Són padrins i, per tant, sostenen una cinta de sa dinamo un nin des batle Sr. Torres i una nina del mencionat electricista. A entrada de fosca y repentinement s’encen s’electricidat que brilla com si fos sa llum des sol. Es public numerós esclata en mansbelletes. Acte seguit se benehiexen es llums de sa Plassa que presenta un aspecta encantador. Después a sa Casa de la Vila se fa un esplendit refresc am brindis molt calents. Hey ha quatre periodistes de Palma que prenan notas a la desesperada per publicar llargas resnyas en els seus respectius diaris. S’enhorabona al Senyor Ordinas y a tots es que han contribuit per aquesta gran passa en es camí des progrés. (sic)
A la mateixa crònica, Sa Marjal es fa ressò que el dia 26 a l’hipòdrom de Son Ferragut se celebren unes grans corregudes, a les que, segons càlculs probables hi acudeixen un milenar de carros amb unes sis mil persones, i afegeix que;
A ses corregudes de bicicletes guanya un llobiner. A ses dets homos s’en du sa joya en Pere Pixedis. A ses de ses mulas guanya sa de l’amo Antoni de Crestaig. Y a ses de cavalls o generals s’en du sa pauma s’ego de l’amon Ros Corró que guanya de molt a tots, inclús a un cavall de Sóller y a un de Palma.(sic)

L’aviador Hedilla a l’hipòdrom de Son Ferragut
23 de juliol de 1916
Basta llegir l’anunciat i el contingut del programa de les festes d’aquell any 1916, per adonar-se de l’espectacularitat, quantitat i varietat d’actes que ompliren els 4 dies de festa que se celebraren: carreres pedestres, ciclistes, de cavalls a galop i en carretó, focs artificials, balls… Però l’espectacle estrella, el plat fort de les festes d’aquell any, va ser l’anunciat vol per damunt sa Pobla, enlairant-se i aterrant a l’hipòdrom de Son Ferragut, de l’avioneta del pilot Salvador Hedilla, que feia exactament just un mes que havia realitzat l’històric primer vol entre Barcelona i Palma. Una gesta de gran repercussió mediàtica i molt comentada a tot Mallorca, on no havien vist volar mai una aeronau.


Conta la crònica de Sa Marjal, amb una certa ironia i rebuig molt propis del vicari Parera per tot el que significava progrés;
Un tren extraoridnari, uns 2.500 carruatjes, una partida d’automovils i una multitut innumerable de cavalls de Sant Francesc, transporten a l’Hipódromo de Son Ferragut una gentada de més de 12.000 persones, (segons se calcula, lo manco), de sa Pobla, des pobles veinats i de per tota Mallorca. Es preu de s’entrada es de 25 centims.
Ses corregudes que donen més gust son ses des cavall Faro de Palma i s’ego Ubergini de Manacor que corren sa distancia de 4.500 metros amb menos de 9 minuts: es primer premi de 400 pessetes el guanya es cavall i a s’ego li donen es segon premi de 125 pessetes.
La cosa principal de sa festa ere s’aeroplá: prop de les set de la tarde l’aviador D. Salvador Hedilla se posa dins sa máquina de volar. S’alsa un poc, pero tan malament qu’amb un poc més hei ha una partida de desgracies. Des cap d’un poc torna envestir i s’alça d’una manera molt bella i majestuosa, entusiastament la gran gentada; per quant es un centenar de pams alt veu…una llebre, l’envest com una bala i am quatre minuts la va havé agafada; cabalment a l’espaiosissim camp de sa posessió anomenada Sa Llebra. Es public, tal com era es tracto, mirave s’il voria volar per damunt es poble, i después esperava que aterrisaría a s’Hipódromo materia; pero…encara pot esperar. Molts quedaren tan esmussos que deien que de ses 1.500 pessetes oferides a n’Hedilla, sols s’en havia gonyades 500, i encare gracies;…¡ja li bastava sa llebre! (sic)

Continuarà…