Ara llegint
L’Ajuntament de sa Pobla proposarà la “Trobada de Xeremiers i fira de lutiers com a festa d’Interès Cultural (FIC)

L’Ajuntament de sa Pobla proposarà la “Trobada de Xeremiers i fira de lutiers com a festa d’Interès Cultural (FIC)

A proposta presentada per MÉS per sa Pobla, en el plenari municipal celebrat el passat dia 3 d’abril es va aprovar, per unanimitat, iniciar l’expedient que permeti declarar la «Trobada de xeremiers i Fira de Luriers» com a Festa d’Interès Cultural.

   Amb tal decisió, el consistori pobler reconeix la gran rellevància d’un esdeveniment que, des de fa trenta anys, converteix sa Pobla en epicentre de la música tradicional i l’artesania d’instruments. La Trobada, al llarg d’aquests 30 anys, s’ha consolidat com una fita imprescindible per a xeremiers, lutiers i amants de la cultura popular d’arreu de les Illes i més enllà.

  «MÉS per sa Pobla» formació política en el govern, impulsors de la iniciativa, volen expressar el seu agraïment per la complicitat de tots els grups municipals i pel suport del teixit cultural i associatiu del poble. «Aquesta unanimitat reflecteix el compromís col·lectiu amb la defensa i la promoció del nostre patrimoni immaterial» afirmen.

  Al mateix temps, «volem fer un agraïment molt especial a l’infatigable Antoni Torrens i a l’Associació Cultural Albopàs, veritables ànimes de la Trobada. La seva feina tenaç, sostinguda en el temps i carregada de passió, ha estat clau per fer créixer aquest projecte fins a convertir-lo en un referent indiscutible de la cultura popular de Mallorca.» Diuen en el seu comunicat.

   Segons MÉS per sa Pobla, la declaració com a FIC suposarà un reconeixement oficial dins el marc legal establert per la Llei 1/2002 de cultura popular i tradicional, i contribuirà a preservar, impulsar i garantir la continuïtat d’aquesta celebració en el temps.

   La declaració com a Festa d’Interès Cultural és una potestat del Govern i suposa un reconeixement oficial para contribuir a preservar, impulsar i garantir la continuïtat d’una celebració en el temps, dins del marc legal establert per la Llei 1/2002 de patrimoni cultural i natural de les Illes Balears.

Antoni Torrens, impulsor de la Trobada de Xeremiers a sa Pobla (Foto J.Payeras)

Pinzellada històrica de la Trobada

   Antoni Torrens, promotor i organitzador de la “Trobada de Xeremiers a sa Pobla”, fa un balanç sobre la mateixa i recorda com va sorgir aquesta iniciativa: “Jo crec que es pot considerar  positiu el balanç d’aquests trenta anys de trobades, pels bons objectius assolits, impensables quan va vaig pensar posar en marxa la primera trobada. Sincerament, hi ha per estar satisfets.”, comenta el seu fundador.

Per fer-nos una idea de l’èxit d’aquest esdeveniment, basta fer una ullada cap enrere i recordar que, al primer aplec de l’any 1995, tan sols hi participaren 30 colles de xeremiers, dels que bastants d’ells ja han mort, mentre aquests darrers anys han estat uns sis-cents els participants.

Els primers anys foren realment difícils, “fins al punt que va existir la possibilitat de la desaparició de la trobada, a causa de l’escassa predisposició de col·laborar per part dels mateixos xeremiers que hi havia a Mallorca, que eren pocs i ja d’avançada edat. Ells eren els que copaven totes les actuacions que s’organitzaven als distints pobles i, per gelosia, es negaven a ensenyar a tocar les xeremies als joves interessats a aprendre”, afirma Torrens, que afegeix que aquells joves enregistraven d’amagat les melodies a una caseta mentre els majors actuaven i d’oïda assajaven i anaven aprenent les notes. “Afortunadament, els majors, a poc a poc anaren canviant d’actitud fins a convertir-se en col·laboradors de la trobada i mestres que ensenyaren als interessats a aprendre de sonar.”

Les dones i els lutiers   

   Un altre dels avenços positius que han aportat les trobades al llarg dels anys, ha estat la, avui considerable, participació de dones sonadores de xeremies. “En un principi –conta Torrens- en tot Mallorca només eren tres les dones que sabien tocar les xeremies: Aina Sansó de Manacor, i les germanes Garí de Ses Salines, mentre actualment podem veure com és nombrosa la presència femenina.”

Per altra banda, les trobades de sa Pobla han propiciat la proliferació de lutiers o fabricants d’instruments musicals típics de les illes, que avui ja prescindeixen dels fabricants de Catalunya i dels materials que aquells els proporcionaven.

També cal recordar que les trobades de xeremiers generaren les trobades de gegants, que tingueren els seus inicis anys més tard.

TROBADA DE XEREMIERS INFANTIL

   La gran novetat de la passada edició (1924) de la Trobada de Xeremiers i Fira de Lutiers, va ser la celebració de la Primera Trobada de Xeremiers Infantil, que es va impulsar amb l’objectiu de fomentar la participació dels més joves en la preservació i transmissió d’aquesta tradició musical tan arrelada a Mallorca. La trobada, anualment,  oferirà als infants l’oportunitat de compartir escenari amb altres joves xeremiers i viure l’experiència de tocar en públic, contribuint així a la continuïtat de la música de les xeremies en les futures generacions. 

   Els joves músics, provinents d’escoles de música i formacions de diferents pobles de l’illa, hi participen, acompanyats pels seus professors i mestres xeremiers. 

   La trobada infantil pretén no ser només una exhibició, sinó també una oportunitat per fomentar la col·laboració i l’aprenentatge entre els participants. Amb aquesta iniciativa, es fa un pas important cap al relleu generacional de la música de xeremies. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt