Ara llegint
L’Alzinar: Chutney de tomàtigues verdes i la presentació del Joc de Foners Balears

L’Alzinar: Chutney de tomàtigues verdes i la presentació del Joc de Foners Balears

Som zero sorpreses, jutja’m com tu vulguis,

total, l’opinió és teva i la realitat és meva.

Chutney de tomàtigues verdes.

Amb aquesta baixada inicial de temperatures, que probablement anirà seguint, i un parell d’addicionals barrals d’aigua del pou de ca nostra, a més de les esperades i benvingudes pluges de dijous, les nostres tomatigueres han tornat a reverdir, amb una autèntica explosió de belles flors, per gaudí de tots els pol·linitzadors, omplint-se de nou de tomàtigues verdes que podrem anar consumint aquestes vinents setmanes.

Però, i mentre esperem, perquè no provar el gran plaer d’un esplèndid chutney de tomàtiga verda, seguint les sàvies tradicions ancestrals de l’Índia, condimentat amb delicades i picants espècies (canyella, pebre bo, pebre de banyeta, clau, mostassa…), tota una delícia dins aquests dies tardorals que de cada vegada s’aniran refrescant més i, desgraciadament, escurçant progressivament cada dia una mica més, seguint les sempre apetitoses receptes de l’amiga Martina Molina, de Permacultura.

El chutney és una bomba exquisida de gusts, de sabors, que serveix per acompanyar qualsevol plat de carn o peix, patés, o simplement per escampar sobre unes llesques de pa torrat, formatges, carn freda…, i pràcticament qualsevol mena de menjar.

Podem començar, si us sembla bé, amb mig quilo de tomàtigues verdes, una ceba, un gra d’all (fins ara tot de collita pròpia), setanta-cinc grams de panses, una culleradeta de gingebre fresc ben rallat, una culleradeta de pebre bo, una altra de llavors de mostassa, mitja de pebre de banyeta, sec i molt (també de collita pròpia), mitja de canyella també molta, mitja de llavors de cardamom verd, mitja de sal (si és possible de cocó, és més bona i saludable), una cullerada d’oli d’oliva de Sóller, 175 grams de sucre moreno, 150 mil·lilitres d’aigua i 200 mil·lilitres de vinagre de sidra de poma (agredolç, suau i ric en propietats nutricionals).

I, anem per feina!  Pela i talla les tomàtigues verdes a trossos; talla la ceba i la dent d’all, picant-los posteriorment; posa tots els ingredients, menys l’oli i les llavors de mostassa, dins una olla a foc lent, durant dues hores, removent amb regularitat amb el tradicional cullerot de fusta; en veure que es va espessint hi pots afegir una mica d’aigua; mentrestant pots anar fregint a part, dins una pella, amb oli d’oliva, tapada, les llavors de mostassa fins que esclatin.

Finalment, ho pots afegir tot a l’olla, uns minuts abans de les dues hores. Ho pots guardar (si no t’ho menges tot d’una) dins un pot esterilitzat ben tancat, deixant-ho refredar cap per avall. I recorda que, un cop obert el pot, ja s’ha de guardar tot d’una dins la gelera.

A pesar de finalitzar la segona setmana de novembre, els cactus segueixen florint. (FOTO: Joan Oliver).

El saludable oli d’oliva.

Al revés del que ens pregonaven, fa una sèrie d’anys, els responsables de la salut pública (desgraciat tema afortunadament ja superat), segons un recent estudi publicat a Clinical Nutrition, sembla que a l’Alzinar no anem tan malament: “Una major ingesta d’oli d’oliva condueix a un risc menor de malaltia cardiovascular, diabetis i mortalitat prematura”.

Així ho conclou l’estudi més gran fet fins ara, dut a terme per un equip del CIBEROBN, CIBERESP, Universitat de Navarra, Institut de Salut Pública de Navarra, Universitat Autònoma de Madrid i Agència Espanyola de Seguretat Alimentària, analitzant un conjunt d’estudis epidemiològics prospectius que incloïen, en total, 806.203 participants en què al llarg del seguiment es van desenvolupar 49.223 casos de malaltia cardiovascular i 680.239 participants en què es van desenvolupar 13.389 casos nous de diabetis tipus 2 mentre eren observats i 733.420 participants dels quals 174.081 van morir. Segons explica el coordinador d’aquesta revisió, Miguel Ángel Martínez, investigador principal del CIBEROBN i catedràtic de Medicina i Salut Pública de la Universitat de Navarra, “aquest estudi representa la valoració de més envergadura realitzada fins a la data dels efectes del consum d’oli d’oliva verge extra sobre la salut”.

La segona responsable del treball, Carmen Sayón-Orea, afegeix que “es va valorar l’efecte per cada 25 grams més al dia de consum. Només es van considerar els resultats que equiparaven els participants per edat i per una multitud d’altres factors, per verificar específicament l’efecte de l’oli d’oliva a igualtat d’altres factors. Es va trobar una reducció relativa del risc del 16% en malaltia cardiovascular, del 22% en el risc de diabetis i de l’11% en el risc de mortalitat, sempre per cada 25 grams més al dia d’oli d’oliva”.

Aquests resultats ens permeten recomanar-te, una vegada més, el consum d’oli d’oliva, ja  que estan basats en la millor evidència científica.

Ben aviat podrem tornar a degustar les saboroses i exòtiques tomàtigues d’arbre. (FOTO: Joan Oliver).

Tristament, ens volem arruïnats i emmalaltits.

Sabies que, segons les previsions, cada família gastarà, almenys, uns 1.500 euros més que l’any passat en aliments bàsics, durant aquest 2022, a causa del desorbitat augment dels preus de la panera de la compra, a pesar de les constants mentides i més mentides dels qui ens comanden?

Sabies també que en uns tres anys podries tenir un hort que et podria donar pràcticament l’autonomia alimentària que cerques?

Sabies que 8 de cada 10 terrenys agrícoles europeus estan contaminats amb plaguicides? Avui en dia és pràcticament impossible trobar, especialment dins els grans supermercats, verdures i hortalisses que no hagin estat cultivades en terrenys contaminats, o amb productes contaminants.

Sabies que Espanya lidera en aquests moments la venda de plaguicides dins tot Europa?

Encara vols seguir comprant fruites i verdures que poden tenir efectes negatius per a la teva salut i tot l’entorn que t’envolta?

Per què no proves de cultivar-les tu mateix, ser autosuficient, gaudir del treball dins la Natura, i guanyar-lo amb salut, vitalitat, i llarga i fructífera vida?

I si no pots, o encara no t’atreveixes, almenys compra productes ecològics locals, o de quilòmetre zero, respectuosos amb el medi ambient, que repercuteixen en beneficis socials i mediambientals, disminuint la denominada “petjada de carboni” i respectant la continuïtat de la biodiversitat dels nostres estimats ecosistemes.

És bon temps per reproduir les nostres maduixeres. (FOTO: Joan Oliver).

I seguint amb el canvi horari.

Sabies que ara fa quatre anys, el 2018, un sondeig entre més de 4,8 milions de ciutadans europeus va mostrar el seu fort rebuig al canvi d’horari estacional.

Aquest mateix sentiment popular també va tenir, i segueix tenint, el suport incondicional de molts d’estudis científics que corroboren les molèsties i els trastorns que tots sentim amb el canvi d’hora, que segons els que ens comanden s’havia d’abolir definitivament l’any passat, el 2021.

Però, com tots sabem… polítics són polítics!

Com comentava textualment un d’aquests estudis: “El somni, el descans i el respecte a la ritmicitat biològica són probablement l’aneguet lleig de la salut, al qual es presta menys atenció, però que té sens dubte un impacte profund en el nostre benestar, individual i com a societat”.

Joc dels Foners Balears, joc de taula de nova creació. (Disseny de Xisco Amengual).

Presentació del Joc Foners Balears.

El vinent dijous, 17 de novembre, a partir de les 19-00’ hores, a la Sala Magna de l’IES Ramon Llull, de Ciutat, el bon amic, professor, i millor foner, Xisco Amengual farà la presentació oficial del JOC dels FONERS BALEARS, joc de taula de nova creació, un joc d’estratègia, amb preguntes i respostes per conèixer millor la història, la cultura, l’art i l’esport de les nostres Illes Balears.

Us hi esperem, val la pena, amics lectors!

La sort per triomfar dins la vida té un nom: Creure en tu mateix.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt