Ara llegint
L’Alzinar: Per l’agost, figues i most

L’Alzinar: Per l’agost, figues i most

Potser no tinc victòries notables, però et puc sorprendre amb les derrotes a què vaig aconseguir sobreviure.

(Anton Chéjov).

No farem cas de les crítiques fàcils i sense coneixements.

Estem en ple mes d’agost, on, com  cal, com cada any, les temperatures han augmentat una mica més, penseu que encara ens queda, almenys, tot el setembre (en l’hivern, lògicament, ens queixarem, de nou, del fred), mes en el qual  els pagesos i jardiners hem de tenir molt d’esment en regar, a l’evaporació, i a la cobertura vegetal, passant olímpicament dels consells dels “entesos de torn”, de tenir les marjades ben netes, sense herba, perquè són més boniques.

Sabíeu, però, què:

L’herba alta sense tallar, manté la temperatura, a la terra a  19,5 °C.

Una gespa tallada a 10 centímetres d’alçada, manté la temperatura a 24,5 °C.

La terra neta, sense herba, ni cap mena de cobertura, en ple estiu, arriba a una temperatura de més de 40 °C.

Les pitaies solleriques ja han obert les seves boniques flors. (FOTO: Joan Oliver)-

Productes locals, i de temporada, segons Greenpace.

Segons Greenpace, organització no governamental, ecologista i pacifista, internacional, fundada al Canadà el 1971, és molt necessari cuidar la nostra salut, i també de la del nostre planeta, consumint productes locals i de temporada, tal com anem pregonant en aquesta mateixa secció, l’Alzinar, setmana, darrera setmana.

Segons el grup ecològic, estan en la temporada òptima per a consumir:

Fruites:

Nabiu (arandano), mànec (mango), pruna, poma, gerds (frambuesa, en castellà), nectarines, maduixes, papaies, figues, paraguaiana, melicotons, pitaies, melons, raïms, peres, plàtans síndries…

Verdures:

Alls, albergínies, carabasses, alfàbrega, julivert, albergínia, pastanaga, carabassó, cebes,  mongetes tendres, blat de les índies, patates, cogombre, pebrot…

Quan alguns dels emergents portals d’agricultura, d’internet, comencen a anunciar la primera flor de les pitaies, per aquestes contrades ja estan completament florides. (FOTO: Joan Oliver).

Pa amb oli, i figues de s’olivar.

Dilluns d’aquesta setmana gaudirem ja d’un platet de les primeres figues d’enguany, gràcies a les quals soparem d’un bon pa amb oli, pa pagès i oli verjo de Sóller indiscutiblement, amb cebes tendres, tomàtigues de ramellet, pebres verds, i fonoll marí, tot de collita pròpia, acompanyat d’un bon tros de formatge maonès, verdolaga envinagrada, i un tassonet de vi de Binissalem.

Ni la sequedat,  ni la calor, aconsegueix aturar la bellesa de les flors i de la Natura. (FOTO: Joan Oliver).

La lluna de gener i el sol d’agost són els millors de tots.

Un altre any, a causa de les altes temperatures, la verema, enguany, teòricament, s’haurà de tornar a avançar, com els darrers anys.

És el millor temps per a collir i menjar melons i síndries fresquets (altre temps, quan no hi havia geleres, els posàvem en fresc dins un paner, dins el pou), així com les saboroses figues que, que ja maduren a les totes, i les dels olivars, que per culpa de la sequera, són les més dolces de totes.

És hora de fer la collita de la ceba seca (cal deixar-les assecar al mateix hort) i la majoria dels productes de l’hort, com les carabasses i els saborosos carabassons, pebres, cogombres, grells, fesols de fava, bledes, cols, rave, alls i ravenets, encanyar les mongeteres llargues, els fesols pintats i els fesols de fava, si encara no ho havíem fet; podar i relligar les tomatigueres, i especialment regar-les, i protegir-les, amb una bona cobertura vegetal, que aquesta calor ja comença a ser dolenta per a les nostres tomàtigues i verdures.

I atenció, les figues de moro ja comencen a madurar. Les tomàtigues, albergínies i pebres estan ja al seu punt àlgic, en plena esplendor.

El dia de Sant Llorenç (avui, dia 10 d’agost) és costum segar el moraduix i l’herba-sana, abans de la sortida del sol.

Segons resen les tradicions, per Sant Magí (19 d’agost) l’ametlla s’ha de collir (aquests dies teòricament comença a obrir-se el fruit de l’ametller, però enguany tornen a anar molt avançades, fa més de deu dies ja s’estaven obrint, a marxes forçades).

És hora de sembrar boques de lleó, llevamans, pèsols, naps, bròquils i pastanagues, i a final de mes raves, ravenets i julivert (aquest darrer per Santa Rosa, dia 23 d’agost), patates, faves, cols, pastanagues (per Sant Ramon Nonat, 31 d’agost, la pastanaga ha d’estar sembrada), apis, naps d’arrel, porros, espinacs, col llombarda, bledes, remolatxa i ruda. I per als que els agraden les bones calçotades, el mes d’agost se sembren els calçots, aprofitant els probables primers ruixats de finals de mes, si no tocarà regar-los, per aspersió, sudoració, les clàssiques síquies, o degoteig.

És el moment de trasplantar les nostres cebes, enciams, escaroles, lletugues, endívies i  carxoferes i els apis i coliflors sembrats al mes de juny.

Cal controlar la nefasta presència de les larves de l’escarabat de la patata (Laptinotarsa decemlineataa) a les albergínies, a les que ataquen voraçment. El millor remei és fer-hi una volta cada dia i acabar directament amb elles, amb els dits (la majoria d’insecticides, a més de no ser ecològics, no solen ser efectius i cal repetir el tractament cada 10 dies).

Recordeu que és bo exsecallar els nisprers cada dos anys.

M’identifico amb la claredat del perdedor. Sé que la guerra està perduda i em moriré envoltat de lladres. Però cal sortir i combatre la batalla diària de la dignitat per defensar aquelles coses que hom considera imprescindibles.

(José Sacristán, Chinchón – Madrid 1937).

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt