Ara llegint
Les millors receptes d’albercocs

Les millors receptes d’albercocs

Porreres, poble mallorquí situat al centre sud de l’illa, pertany a la comarca del Pla de Mallorca. L’agricultura ha estat des de sempre la seva principal riquesa, com ho demostren els 36 molins de vent que encara es conserven, i un bon nombre de possessions com Sa Torre, Son Porquer, Son Lluís, Es Pagos, Es Monjos o Sa Bastida.

La qualitat de la seva terra és apta per als cereals, ametllers i vinyes. En algunes èpoques s’ha cultivat també el safrà i la producció d’albercocs ha estat durant dècades l’activitat amb la qual Porreres s’ha distingit notablement.

Des de 1957.

La Cooperativa de Porreres, entitat activa i molt arrelada, es creà el 13 de juny de l’any 1957, amb l’objectiu d’ajuntar un grup de pagesos per comprar conjuntament productes de subministrament (adobs, llavors i altres) i venda dels seus productes, i amb la concentració poder aconseguir més bons preus.

Porreres, bressol dels millors albercocs.

Han dirigit la cooperativa, des dels seus inicis, Baltasar Nicolau Montserrat, Joan Lliteras Mestre, Jeroni Palerm Barceló, Francesc Sastre Mora i Antoni Martorell Cerdà i Joan Mora Adrover que és el seu actual president.

La cooperativa, que intenta posar a l’abast dels seus socis tots els productes que necessiten i treure tots els que produeixen, començà comercialitzant en verd, a través del trast de Mercapalma, albercocs, tomàtigues de ramellet i ensalades, melons, síndries i altres productes de la pagesia. L’any 1993 deixaren de vendre al Mercapalma, passant a ser l’any següent socis de Fruita Bona, que comercialitza tota classe de fruites i hortalisses, sent al mateix temps socis de Camp Mallorquí, que aconsegueix productes i serveis a un bon preu i comercialitza alguns dels productes porrerencs (garroves i ametlles).

Productes.

Els productes que produeixen els pagesos de la cooperativa són: albercocs, taronges, llimones, albercocs secs, tomàtigues d’ensalada, tomàtigues de ramellet, espàrrecs, pebres, mongetes, cols, síndries, melons, carabassons, carabasses, coliflors, cebes i  porros.

Es començà fent matances i elaborant sobrassada, però el resultat no fou l’esperat. Llavors, posaren màquines per treballar els albercocs i es dedicaren de ple al sequer, l’arma principal de la cooperativa. Poc a poc, l’entitat ha anat tocant tota classe de productes i serveis que el pagès ha de menester. La botiga al detall hi ha estat sempre, però augmentant de cada any i té tot el que necessita el pagès.

Varen comprar uns terrenys per alinear-nos amb la carretera, que era una necessitat grossa, i ara disposen d’un local molt gran.

Una amanida amb albercocs.

CANYES FARCIDES DE CONFITURA D’ALBERCOC

Ingredients: Una tassa de llet, una d’oli de gira-sol, una de moscatell, una cullereta de bicarbonat, farina, 250 grams confitura cabell d’àngel, 100 grams confitura d’albercoc, sucre i canyella. Mesclau els ingredients. Feis les canyes i fregiu-les amb oli de gira-sol. Desmotlau-les immediatament. Farciu-les i arrebossau-les amb sucre en gra i canyella.

Canyes farcides amb albercocs.

CORNETS FARCITS DE CONFITURA D’ALBERCOC

Ingredients: Una làmina de pasta de fulls, confitura d’albercoc, sucre en pols, motlle de cornet. Posau la pasta de fulls damunt superfície enfarinada, feis les tires i enrevoltau els motlles de cornets, posau-los al forn. Quan siguin freds, farcir-los de confitura d’albercoc o de polpa d’albercoc. Ensucreu-los freds.

Cornets farcits amb confitura d’albercoc.

GELAT SENZILL D’ALBERCOC

Ingredients: Un litre de llet, un tassó de sucre, quatre blancs d’ou pujats, un quilograms d’albercocs. Posau els albercocs a la liquadora. Fondre la sucre amb la llet, afegiu-hi dos tassons del suc d’albercoc, quan esta feta la crema, afegiu-li els blancs d’ou pujats. Posau-ho dins el congelador, el millor, es fer-ho un dia per l’altre.

Les millors postres amb albercoc.

COCA DE BROSSAT AMB CONFITURA D’ALBERCOC

Ingredients: 500 grams de brossat, mig tassó de llet, cinc ous, cinc cullerades de sucre, ratlladures de llimona, canyella en pols, confitura d’albercoc. Posau tots els ingredients, passar-los per la batedora, col·locar dins un motlle i posar dins el forn a 180 graus aproximadament, trenta minuts. Desmotlau i posau una capa fina de confitura per damunt.

Coca de brossat amb confitura d’albercoc.

IOGURT D’ALBERCOC

Ingredients: 750 centílitres de llet sencera, un iogurt natural, 200 grams de confitura d’albercoc, 100 grams sucre. Bullir la llet. En ésser teba incorporar el sucre i el iogurt i mesclar tot. Dins el pot de vidre o el de la iogurtera posar baix la confitura d’albercoc i damunt la mescla feta. Deixar unes nou hores dins la iogurtera i servir fred.

Iogurts d’albercoc.

ALBERCOCS FARCITS DE MARISC

Ingredients: Sis albercocs, 200 grams de gamba, un ou, quatre fulles d’enciam tendre, dues cullerades de salsa rosa. Fregiu els 200 grams de gambes i després pelau-les. Bulliu seguidament l’ou. Picau-ho tot i mesclau-ho amb les dues cullerades de salsa rosa; quan està a punt de gust farciu els albercocs que ja tendreu xapats.

BARQUETES DE TREMPÓ A L’ALBERCOC

Ingredients: Dos o tres “cogollos de Tudela”, tres tomàtigues, dos pebres tendres, una ceba, 125 grams de formatge tendre, tallat a daus, pa de motlle, oli, sal, albercoc tallat a daus. Tallau-ho tot ben petit, ompliu les fulles dels dos o tres “cogollos de Tudela” amb l’amanida ja trempada amb tots els ingredients, amb l’oli i la sal.

L’albercoc és sempre mengívol.

COCA DE PASTANAGÓ AMB ALBERCOC SEC

Ingredients: 300 grams pastanagó, 100 grams albercoc sec, quatre cullerades de sucre, quatre cullerades d’oli, un iogurt, vuit cullerades de farina, quatre ous. Motlle untat d’oli i farina. Sucre, ous, iogurt i oli; mesclau-ho fent una crema, afegir la farina, l’albercoc sec i el pastanagó picat. Forn a 200 graus durant 30-35 minuts.

CANELONS DE BOLETS AMB ALBERCOCS SECS

Ingredients: Una capsa de canelons, un pot de bolets, ceba, porros, pinyons, panses, albercocs secs, llet i farina. Sofregir la ceba i el porro. Afegir bolets i fruites seques, llet i farina aconseguint una beixamel. Deixar refredar i farcir els canelons. Posar dins una font, amb una capa de beixamel o de salsa de tomàtiga i gratinar.

Imatges cedides per la Cooperativa de Porreres.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt