Ara llegint
Ruta arqueològica per Sencelles i Costitx

Ruta arqueològica per Sencelles i Costitx

La ruta arqueològica per Sencelles i Costitx és un viatge al passat prehistòric d’aquests dos municipis per conèixer-ne els jaciments més emblemàtics.

Aquest recorregut circular el podrem fer de diferents maneres, però per la seva extensió i ubicació el més recomanable és fer-ho amb cotxe o amb bici. Fer-ho a peu és més complicat perquè molts dels trams són per carreteres àmplies amb el consegüent perill de trobar-nos cotxes a gran velocitat. Si bé podem optar per fer-ho en diverses etapes o de manera parcial.

En qualsevol cas, és un passeig que ens sorprendrà en un entorn rural de gran valor històric. A cada jaciment trobarem un panell informatiu sobre el monument i el context històric del mateix i la seva principal funció.

Visitarem en total 6 punts i ho podem fer de manera circular.

Un recorregut al passat per Costitx i Sencelles. (Foto: Turisme Petit)

Cova del Camp del Bisbe

Cova utilitzada com a recinte funerari col·lectiu en el període naviforme (1600-1050 A.C.).

Seguint el carrer, al final veurem un revolt, cal girar a mà esquerra i de seguida veurem l’entrada al recinte. Hi ha una fletxa de fusta de color marró que ens ho indica.

Un cop dins veiem aquesta curiosa cova, a la qual podem baixar amb precaució, és petita, hi ha localitzades tres sales i s’utilitzava com a recinte funerari per a qualsevol membre de la família sense distinció de sexe o edat. En aquest cas, s’aprofita una cova natural.

Ubicació: Al final del carrer dels Bons Aires, Sencelles.

On aparcar: pels voltants, la vista és curta.

Una mostra més del que podem veure en el recorregut que us mostrem avui. (Foto: Turisme Petit)

Talaiot de Son Fred

Es tracta d´un talaiot de planta circular que formava part d´un poblat del període talaiòtic (900-550 A.C.)

Seguint la nostra ruta circular hi ha diversos indicadors que ens assenyalen on s’ubica aquest talaiot. És en una esplanada gran, abans hi ha un petit camí de terra.

Aquest Talaiot ​​està molt ben conservat, és de tipus circular i fa 12 metres de diàmetre, però no és el més gran de Mallorca. El més gran és el talaiot circular de Son Forners (Montuïri) amb 17 metres.

Ubicació: a uns 1,5 quilòmetres des del punt 1. PM-311, Paratge Son Fred, Polígon 1, Parcel·la 158-159.

On aparcar: Es pot entrar dins del recinte i aparcar-hi un moment.

Una visita obligada per conèixer el nostre passat. (Foto: Turisme Petit)

Santuari de Son Corró

Santuari de l’època postalaiòtica (550 – 123 A.C.) . Possiblement, el més interessant perquè va ser el lloc on es van trobar els famosos bous de Costitx. Aquest es pot veure perfectament des de la carretera, però val la pena aturar-se.

Retrocedim una mica en el nostre recorregut per agafar una nova bifurcació cap a aquest santuari. Sortirem a la carretera principal que uneix els dos pobles.

Es dona el nom de santuari a una sèrie d’edificis d’època postalaiòtica amb planta quadrangular. Aquí veiem les restes del que seria el seu interior, concretament les columnes que sustentaven l’edifici.

Va ser descobert a finals del segle XIX al costat dels tres Caps de Toro més coneguts de Mallorca, són de bronze i actualment es pot veure al Museu Arqueològic Nacional de Madrid, malgrat els intents del nostre Govern de tornar-los al seu lloc d’origen.

Ubicació: Carretera de Sencelles a Costitx Km 2,800.

On aparcar: el recinte disposa de pàrquing.

Les diferents imatges d’aquest reportatge ens mostren el valor de l’espai que trepitgem. (Foto: Turisme Petit)

Poblat de navetes Es Turassot

Es tracta d’uns dels conjunts de navetes d’habitació d’època naviforme (1600-1050 aC) o del bronze balear més ben conservats de Mallorca.

Poblat conegut també com a Talais de Can Quia.

Per al quart punt cal anar fins a l’observatori de Costitx. Quan aparquem i si ens situem davant de l’entrada a l’observatori, a mà dreta veurem un camí de pedra que hem de prendre, és a uns 5 minuts caminant. Girem a l’esquerra ia pocs metres a mà dreta tenim l’accés al poblat. Una fletxa de fusta de color negre ens ho indicarà.

Aquest jaciment està en fase de neteja, excavació i restauració des de l’any 2015. Hi ha uns sis o set conjunts naviformes Totes les navetes tenen entrada orientada cap al sud.

Ubicació: Observatori astronòmic de Mallorca. Camí de Son Bernat, 9, a Costitx.

On aparcar: al pàrquing de l’observatori.

Talaiot de Binifat

Talaiot circular que formava part d’un poblat en època talaiòtica (900-550 aC).

Tornant de l’observatori, hem de prendre la primera bifurcació a mà esquerra, el camí de Binifat i després agafar el camí dels Horts.

En breu el trobarem, la finca és privada però està permès accedir-hi per veure el monument. Veurem un cartell de fusta de color negre amb la indicació i una petita porta de reixa per poder-hi entrar.

Estem davant d’un nou talaiot de forma circular d’uns 14,8 m de diàmetre per uns 4 m d’alçada. Podem entrar al seu interior on veurem que no disposa de columna, per això se suposa que va ser demolida.

Ubicació: Camí dels Horts.

On aparcar: aquí és més complicat aparcar però podem deixar el cotxe a alguna zona més ampla dels voltants.

Ses Talaies de Can Xim

Conjunt de dos talaiots quadrats d’època talaiòtica (900-550 A.C.)

Acabem el nostre recorregut circular molt a prop del poble de Sencelles i prop de l’inici del primer jaciment. En sortir de Can Xim seguim rectes i en un moment donat el camí es converteix a Camí des Campàs (veure mapa). A l’esquerra hi ha l’entrada a aquest conjunt. També és una finca privada i també pot ser que trobem animals solts com ovelles o gallines. Un rètol de fusta ens indica per on hem d’entrar.

En aquest cas podem pujar a la part de dalt per la part de darrere un per tenir una bona panoràmica de la zona.

Pel que sembla aquests dos talaiots de planta quadrada van ser construïts pels habitants del poblat de Cascanar amb una funció ritual i cerimonial.

Ubicació: Camí des Campàs.

On aparcar: aquí és més complicat aparcar, però podem deixar el cotxe a alguna zona més ampla dels voltants.

Visiteu les excursions per fer en família a: https://www.turismepetit.com/

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt