Un històric motor “PAXMAN” restaurat després de més de 60 anys abandonat
Gràcies a la tenacitat i enginy de Jaume Pastor, conegut popularment com a Jaume de «Deulosal», nom de la possessió de Maria de la Salut de la seva propietat, amb la col·laboració del pobler Mateu Torrens “Serratit”, tots dos pertanyents a l’associació “Amics dels Motors”, un motor més que centenari, ha tornat a funcionar després de més de cinquanta anys de romandre soterrat entre les males herbes de la finca Son Ferragut, del terme municipal de sa Pobla, propietat de Pau Cañellas “Magarro”. Les restes del motor van ser descobertes pels també restauradors de motors Jordi Soler i Pep Isern.
Es tracta d’un motor d’explosió de gas pobre de la marca anglesa “Paxman”, fabricat per la companyia ‘Davey, Paxman&Cº Ltd.’, del qual Pep Alemany, de Santa Margalida, ha aconseguit detallada informació sobre la seva història i característiques tècniques, a través dels contactes mantinguts via email amb els museus britànics “Anson Engine Museum” i “Internal Fire Museum of Power”.
Com pot apreciar-se en les fotografies que il·lustren el present reportatge, el motor es trobava en molt mal estat el juliol de 2020, quan va ser adquirit per Jaume Pastor. Malgrat que una exhaustiva neteja i inspecció no va ser possible trobar el número de sèrie de fabricació d’aquest, la qual cosa ha impossibilitat la consulta dels llibres de registre del fabricant.
Durant els últims seixanta anys, les restes del motor van estar abandonats a la intempèrie i coberts de mala herba en l’esmentada finca. Originàriament, va ser usat per a l’extracció d’aigua mitjançant una bomba de dos pistons o èmbols, moguda per una corretja en la finca, llavors propietat de Pau Siquier, fins que va ser substituït per un motor elèctric. Juntament amb el cos del motor es trobaven diverses parts del generador de gas, lamentablement, en molt mal estat. El combustible més sovint usat a Mallorca per als generadors de gas era la clovella d’ametlla.
Jaume Pastor, fresador i torner de professió amb molts anys d’experiència, actualment jubilat, amb els seus notables coneixements i habilitat, i amb l’ajuda del seu amic Mateu Torrens, van restaurar el motor en ordre de marxa en un curt període de temps. Jaume va fabricar les peces que mancaven, com les caixeres porta-vàlvules i els seus balancins, a més d’algunes altres. Els treballs de restauració van començar el juliol de 2020 i a mitjan desembre del mateix any el motor ja funcionava, ara amb gasolina com a combustible, un carburador i una posada en marxa amb l’ajuda d’un motor elèctric. Una veritable obra d’enginyeria domèstica.
Identificació dels motors de gas Paxman:
De la pàgina webttps://www. hpaxmanhistory.org.uk/gas-engines.htm, Pep Alemany, extreu aquestes dades sobre els mateixos:
«Paxman va iniciar la fabricació de motors de gas en 1904, però els primers registres de vendes són molt escassos i no apareixen els primers registres en els seus llibres fins a gener de 1911. Suposem que aproximadament 1061 comandes realitzades entre motors, gasògens i motors de gasolina es van rebre entre 1904 i finals de 1910.
Pel que fa al motor de sa Pobla restaurat per Jaume Pastor, aquest estava en molt mal estat el juliol del 2020 quan va ser adquirit per Jaume. Malgrat que una exhaustiva neteja i inspecció no ha estat possible trobar el número de sèrie impossibilitant la consulta dels llibres de registre.
Com s’ha dit, el motor va ser trobat a Sa Pobla, a la finca Son Ferragut. Durant els anteriors 50 anys o més el motor es trobava abandonat a la intempèrie i cobert de males herbes. Usat originàriament per a l’extracció d’aigua mitjançant una bomba de pistons moguda per una corretja. Juntament amb el motor es trobaven diverses parts del generador de gas lamentablement en molt mal estat. El combustible més freqüent utilitzat a Mallorca per a aquests generadors de gas pobre era la clovella d’ametlla.
Partint de les dimensions del volant el motor va ser identificat com del tipus G per a ser confirmat després amb les dimensions del cilindre, diàmetre i carrera de 7 X 14 polzades.
Jaume amb l’ajuda de l’amic Mateu, restauraren el motor en ordre de marxa en un destacat curt període de temps. Jaume torner fresador jubilat, amb el seu valuós coneixement i habilitat va fabricar les peces perdudes com les caixeres porta vàlvules i els seus balancins. La restauració va començar el juliol del 2020 i, per a mitjans de desembre del mateix any, el motor ja funcionava, aquesta vegada amb gasolina mitjançant un carburador.»
Jaume Pastor és un col·leccionista de maquinària agrícola i ara aquest motor passa a formar part de la seva col·lecció a la finca Deulosal de Maria de la Salut, en el centre de Mallorca.