Ara llegint
La UIB desenvolupa un robot per assistir la gent gran en la vida diària

La UIB desenvolupa un robot per assistir la gent gran en la vida diària

La UIB desenvolupa un robot per assistir la gent gran en la vida diària

Un projecte de recerca liderat per la Universitat de les Illes Balears (UIB) pretén desenvolupar robots que puguin interactuar amb les persones grans, facilitar-los la comunicació i monitoritzar la seva salut. El projecte, anomenat PLEISAR-Robots, compta amb la participació d’investigadors de quatre universitats espanyoles més i té com a objectiu posar la robòtica i la intel·ligència artificial al servei de l’atenció a la gent gran.

Segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), Espanya és un dels països amb una població més envellida d’Europa, amb un 19,4% de persones majors de 65 anys. Aquesta situació planteja diversos reptes socials i sanitaris, com la solitud, les caigudes o les malalties cròniques. Per això, la tecnologia pot ser una eina útil per millorar la qualitat de vida i l’autonomia de les persones grans.

El projecte PLEISAR té com a finalitat desenvolupar robots que puguin acompanyar les persones grans en el seu dia a dia, oferint-los companyia, entreteniment i suport. Aquests robots utilitzarien la intel·ligència artificial per adaptar-se a les necessitats i preferències de cada usuari, així com per detectar les seves emocions i el seu estat de salut. Els robots també podrien alertar els serveis d’emergència en cas de detectar alguna situació de risc, com una caiguda o una crisi cardíaca.

Per fer possible aquesta interacció, els investigadors treballen en diferents aspectes, com el reconeixement d’expressions facials i de veu, la generació de diàlegs naturals, la integració de sensors i dispositius intel·ligents, o la creació de models de personalitat i comportament dels usuaris.

El projecte PLEISAR està format per cinc subprojectes, cadascun coordinat per una universitat diferent. La UIB coordina el subprojecte PLEISAR-Robots, que se centra en l’aplicació de la intel·ligència artificial als robots físics. Els altres subprojectes són PLEISAR-Emocions (Universitat de Saragossa), PLEISAR-Comunicació (Universitat de Granada), PLEISAR-Salut (Universitat de Barcelona) i PLEISAR-Activitats (Universitat de La Laguna).

Els investigadors esperen que els resultats del projecte contribueixin a millorar el benestar i la inclusió social de les persones grans, així com a reduir la càrrega dels cuidadors i del sistema sanitari. El projecte PLEISAR té una durada de tres anys i està finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació, amb un pressupost total de 1.200.000 euros.

Foto;: A. Costa / UIB

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt