Ara llegint
Europa amenaça la pesca d’arrossegament amb una petició per reduir-la el 15%

Europa amenaça la pesca d’arrossegament amb una petició per reduir-la el 15%

Xoc entre la Comissió Europea i el bloc format pel Govern Balear i el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Europa demana un esforç de contenció al sector primari que feineja a la mar Mediterrània que els representants polítics espanyols creuen que és inassumible per als professionals i exigeixen veure els informes científics que avalen les mesures proposades. La petició consisteix en una reducció d’un 15% dels dies de pesca per a la flota d’arrossegament de la Mediterrània Occidental, que s’afegeix a altres reduccions ja aplicades amb anterioritat.

El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, va mostrar ahir, durant la celebració del Consell Consultiu de Política Pesquera celebrat a Madrid, la seva preocupació per la proposta comunitària de reduir els dies de pesca a la Mediterrània per a l’any 2021, així com la reducció màxima que preveu el Pla de Gestió.

Des del ministeri asseguren que són conscients de la necessitat de prendre mesures per avançar cap a uns nivells d’explotació sostenible de les espècies demersals, però que no comparteixen el ritme que proposa la Comissió per tal d’assolir l’objectiu de Rendiment Màxim Sostenible. Comenten que Europa no ha avaluat correctament l’esforç que està realitzant el sector i que és una reducció massa forta per a la flota artesanal.

Consell de Política Pesquera

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern Balear, Mae de la Concha, va ser present ahir en el Consell Consultiu de Política Pesquera celebrat entre el Ministeri d’Agricultura i les comunitats autònomes.

La representant balear va ser una de les veus que sol·licitaren al ministre Planas que rebutjàs la proposta de reducció del 15% durant la negociació que tendrà lloc la propera setmana en el Consell de Ministres de Pesca.

La consellera balear va recordar que la flota d’arrossegament de les Illes Balears ja va aplicar la reducció del 10% dels dies de feina que marcava el reglament per al primer any; i va dir que un segon ajust del 15% durant l’any 2021 suposaria, segons paraules de la consellera “un impacte impossible d’assumir per a la flota d’arrossegament de les illes”.

Mae de la Concha va recordar que el reglament que es duu a debat preveu una reducció del 40% en el període 2020 a 2025, i que si el primer any ja s’ha aplicat una reducció del 10%, el 30% restant es pugui repartir entre l’1 de gener de 2021 i l’1 de gener de 2025, “sempre en funció de l’evolució de les espècies, d’acord amb els informes científics disponibles”.

És per aquest motiu que des del Govern Balear han demanat que si les dades actualitzades mostren que hi ha una millora, no es converteixin en aplicables aquestes noves reduccions i que, si n’hi ha d’haver, siguin en un percentatge el més ajustat possible. Per això es reclama al Ministeri que es tengui en compte també la realitat de cada subzona geogràfica.

Espais tancats a la pesca

Durant la reunió també es va parlar de la necessitat de delimitar la zones de veda per concentració d’alevins, una mesura ja aplicada a les Illes Balears amb espais tancats de forma permanent a la pesca d’arrossegament tant en la plataforma continental com a la plataforma profunda i talús.

A les Illes Balears, dels 28.290 km² que té el promontori balear submergit, ja hi ha 2.261 Km² on no es pot practicar la pesca d’arrossegament. Per això actualment queda una zona hàbil per a la pesca de 26.029 km². A més, la consellera De la Concha també resta totes les zones que es troben dins del Parc Nacional Marítim-Terrestre de Cabrera, el LIC del Canal de Menorca i les diverses reserves marines, que equivalen a un total de 2.687 km². Per a la consellera, “això significa que tenim més d’un 10% de la zona apta per a la pesca d’arrossegament on ja existeixen aquestes limitacions” i destaca que “aquest percentatge és superior a l’existent en qualsevol altra zona del Mediterrani”. Per això defensa que no és necessari delimitar encara més zones.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt