Ara llegint
Acorden la instal·lació d’un nou cable submarí de fibra òptica per impulsar el sector tecnològic entre Balears i València

Acorden la instal·lació d’un nou cable submarí de fibra òptica per impulsar el sector tecnològic entre Balears i València

Desenvolupar una estratègia de millora de connexió de fibra òptica per mitjà de cables submarins amb l’Europa continental i amb altres continents; és un dels acords assolits recentment com a resultat de la I Cimera valencianobalear que va tenir lloc a Palma a principi de juliol entre ambdós dos governs autonòmics.

Aquesta iniciativa pretén posicionar tant a la Comunitat Valenciana com a les Illes Balears com a punts d’entrada i sortida d’infraestructures de cables submarins afavorint d’aquesta forma la futura implantació d’empreses tecnològiques als seus territoris i millorant la qualitat de vida ciutadana.

“El desplegament de la banda ampla per mitjà dels cables de fibra òptica submarins és, avui dia, un element estratègic per les infraestructures i serveis de digitalització d’empreses, ens i administracions. La disponibilitat, capacitat i cost de la banda ampla a un territori és un dels elements clau en la decisió d’inversió per part de les empreses, a més de ser també determinant en la percepció de qualitat de vida per part de la ciutadania”, ha subratllat el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company.

Malgrat les Illes Balears i la Comunitat Valenciana ja disposen d’infraestructures de cables submarins, és necessària la seva renovació i ampliació ja que el nombre d’usuaris d’Internet i els serveis que s’ofereixen no deixen de créixer: el número d’usuaris d’Internet ha passat de 2 bilions el 2010 a 4,5 bilions el 2020 i els data centers s’han incrementat un 585 % entre 2015 i 2020. A Europa al voltant del 45 % dels cables submarins actuals instal·lats han de ser renovats ja que tenen una antiguitat de més de 20 anys.

La costa mediterrània a Espanya és crítica per a connectar Europa amb el nord d’Àfrica, principalment per la costa oest del continent, per exemple amb el cable que uneix València amb Orà (Algèria) i obre a Espanya cap a l’est cap a Palerm i via el canal de Suez l’uneix amb Àsia.

Quant al funcionament d’un cable de fibra òptica submarí, són molt importants paràmetres com la qualitat i tipologia del llit marí, les corrents, l’espai d’entrada o d’amarrament d’aquests i la disposició dels repetidors. Tant la Comunitat Valenciana com la de les Illes Balears han mostrat la seva capacitat en disposar d’aquestes importants infraestructures de connexió.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt