Alaró: cap a un futur més sostenible, habitable i cohesionat

L’Ajuntament d’Alaró aposta pel benestar ciutadà i la sostenibilitat, fomentant el consens institucional i duent a terme transformacions urbanes i millores de les infraestructures
El darrer any ha estat “intens i transformador” per al municipi d’Alaró. L’Ajuntament s’ha centrat principalment en el desenvolupament sostenible, la millora dels serveis i la recuperació del patrimoni, sense perdre mai de vista, segons expliquen des del Consistori, allò essencial: la proximitat amb els veïns i veïnes. “Amb projectes tangibles i decisions valentes -afegeixen- Alaró es posiciona com un exemple de poble actiu, coherent i modern que avança amb determinació cap al futur”, han assenyalat.
Per al batle Llorenç Perelló, “la clau d’aquesta etapa de govern ha estat escoltar molt, ser-hi sempre que la gent ens necessita i actuar amb sentit comú i responsabilitat. Apostam per una gestió de proximitat, arrelada al territori, que dona resposta a les necessitats reals de les persones. No es tracta només de fer obres, sinó de construir un poble més habitable, sostenible i cohesionat, on tothom se senti part del projecte comú que és Alaró.”

Una de les actuacions més visibles ha estat la reforma integral de la plaça del Rosari i del primer tram del carrer Joan Mir, Ermità. Amb una inversió de 110.500 euros finançats pel Fons de Desenvolupament Turístic del Govern Balear, s’han dut a terme actuacions que han transformat l’espai: s’ha instal·lat nou enllumenat LED de baix consum, s’han ampliat voravies per millorar l’accessibilitat i s’han creat noves places d’aparcament i millorat el paviment i les zones d’estada. Aquest projecte, informen, no només millora la funcionalitat de l’entorn, sinó que “dignifica un espai de trobada clau per a la vida comunitària”.
L’Ajuntament també ha invertit 7.230 euros en millorar el Poliesportiu Municipal, una infraestructura que dona servei a centenars de joves i famílies. Les actuacions han inclòs la substitució de l’enllumenat per sistemes LED més eficients, la renovació de les xarxes de la pista de futbol 7 i tasques de manteniment general a vestidors i zones comunes. Aquestes millores indiquen fonts municipals, responen al compromís de fomentar l’activitat física, l’esport base i els hàbits saludables entre la ciutadania.

Pel que fa a actuacions per a la sostenibilitat, l’Ajuntament ha sol·licitat una ajuda estatal per substituir íntegrament l’enllumenat públic del municipi amb una inversió prevista d’1,1 milions d’euros. Aquest projecte, “una passa essencial per avançar cap a un municipi més net, més segur i alineat amb els objectius climàtics europeus”, permetria canviar més de 1.000 punts de llum per sistemes LED d’alta eficiència, reduint així el consum energètic, millorant la il·luminació dels carrers i reduint l’impacte ambiental.
D’altra banda, i en matèria pressupostària, el ple municipal va aprovar uns pressupostos “expansius” per a l’any en curs que ascendeixen a 7,1 milions d’euros i que reflecteixen “una clara voluntat inversora i una aposta per millorar els serveis bàsics”. Entre les partides destacades, n’hi ha una “històrica”: la de la canalització de la Font de Ses Artigues, un projecte que ha rebut finançament de l’impost del turisme sostenible i que permetrà utilitzar aquest cabal d’aigua per al subministrament corrent del poble.

També es destinaran 1,2 milions d’euros a inversions “reals”, que inclouen la millora de camins rurals, modernització de serveis públics i adquisició de maquinària; 400.000 euros a la sostenibilitat i transició energètica, com l’enllumenat públic; 300.000 euros a cultura i patrimoni, amb actuacions al Castell d’Alaró i suport a entitats locals i més de 500.000 euros a serveis socials i habitatge, per “donar resposta a les necessitats de les famílies més vulnerables i facilitar l’accés a l’habitatge digne”.
Aquests pressupostos, afirmen des del Consistori, permeten fer realitat molts dels projectes iniciats i a més obrir la porta a noves iniciatives pensades per a totes les generacions.
Una altra de les accions dutes a terme té a veure amb la regularització del sòl rústic: “L’Ajuntament ha estat el primer de les Balears en aprovar mesures específiques per adaptar-se a la nova Llei de Simplificació Administrativa del Govern Balear, facilitant la legalització d’edificacions construïdes en sòl rústic amb anterioritat”, expliquen al respecte. Aquesta normativa “ha estat rebuda amb interès per part de la població, perquè permet donar seguretat jurídica a molts veïns i ordenar l’activitat urbanística, sempre amb respecte per l’entorn natural i el model territorial”.
Aparcar davant els guals
En la mateixa línia de respondre a les necessitats quotidianes dels habitants d’Alaró, s’ha posat en marxa una mesura que permetrà als residents aparcar davant els guals permanents del seu propi domicili, amb l’objectiu de millorar la disponibilitat d’aparcament en zones tensionades i simplificar el dia a dia de moltes famílies.
En aquesta etapa de govern, per últim, tots els grups polítics amb representació municipal han votat a favor d’una moció per reclamar la implicació de l’Estat en la conservació i posada en valor del Castell d’Alaró. A més des de l’Ajuntament s’ha implicat a tots els partits amb representació a les Corts de Madrid perquè pressionin per aconseguir una intervenció urgent de l’Estat.
“Aquesta fortalesa -conclouen- símbol d’identitat del municipi i espai de gran valor patrimonial, necessita actuacions urgents per garantir-ne la preservació. El consens assolit reforça la voluntat del poble d’Alaró de defensar allò que és de tots”.