Ara llegint
Aposta per la recuperació econòmica i el suport social

Aposta per la recuperació econòmica i el suport social

L’Ajuntament d’Inca ha prioritzat la creació d’ajudes socials i estímuls econòmics per tal de pal·liar els efectes de la pandèmia entre la població i les empreses ‘inqueres’

La pandèmia ha marcat la gestió municipal de la legislatura, afirmen des de l’Ajuntament d’Inca, i la recuperació social i econòmica s’ha convertit en una de les grans preocupacions del Consistori. “S’ha fet un important esforç pressupostari per crear ajudes i estímuls als diferents sectors productius i hem impulsat diverses iniciatives, com els bons comercials, que han ajudat a empreses i als inquers”, explica al respecte el batle, Virgili Moreno, per afegir a continuació que el suport social per no deixar ningú enrere ha estat una de les principals preocupacions de l’equip de govern durant aquest període.

La pandèmia, de fet , també “va afectar de forma important els Serveis Socials”, tot i que havien experimentat un impuls important durant el primer any de legislatura “gràcies a un pla comunitari en el qual es varen repartir les àrees a nivell de Consistori i entitats per atendre millor les diferents necessitats”. Per afrontar les dificultats generades per la covid-19, expliquen, es va posar en marxa un projecte de reforç del personal i es va crear el punt d’informació únic, que pretenia donar suport als Serveis Socials i ajudar en tot el possible als col·lectius que sofrien una problemàtica d’escletxa digital.

A la gent gran també se’ls va dedicar especial atenció durant la covid-19 i posteriorment s’ha continuat  amb aquesta tasca de participació activa “amb el propòsit de principi de legislatura de convertir Inca en una ciutat amiga de la gent gran, iniciativa promoguda per l’Organització Mundial de la Salut”.

El Teatre Principal d’Inca, un dels valors de la ciutat. (Foto: Ajuntament d’Inca)

Des de l’àrea de Formació i Treball, que dirigeix Alice Weber, s’han posat en marxa “nombrosos projectes” i s’ha ampliat el nombre de places ofertes. “Els projectes de formació han estat una sortida per a molta gent que va quedar aturada i amb una difícil situació per tornar a inserir-se laboralment; a més, la feina d’aquestes persones ha permès millorar infraestructures i serveis a la nostra ciutat”, informa la regidora.

L’àrea d’innovació i empresa també s’ha enfrontat a “un gran repte” a causa de la situació de pandèmia. Per pal·liar els seus efectes s’han impulsat mesures extraordinàries com les subvencions Reiniciam Inca, que han suposat unes inversions de gairebé 2 milions d’euros, i  també es va fer un esforç “per mantenir el mercat de productes d’alimentació obert en tot moment”, ha dit Maria José Fernández.

Durant aquesta legislatura s’han duit a terme a més diferents accions en altres àrees. En el terreny de l’educació, s’han creat els Consells d’Infants d’Inca i s’han donat subvencions  per a l’adquisició de llibres de text o material substitutori, per als cursos escolars 2021/2022 i 2022/23, “per un import de 90.000 euros”. També ha sortit a licitació el CEIP Nou d’Inca, el projecte de millora previst al CEIP Miquel Duran i Saurina d’Inca i les obres d’ampliació del CIFP Pau Casesnoves d’Inca, a més d’iniciar-se la gratuïtat de l’escolarització dels infants de 2-3 anys el curs 2022-2023 en l’EI Toninaina.

Des del Consistori indiquen que al municipi també s’ha fet feina per a la promoció de la ciutat com a espai d’acollida de fires, congressos i trobades professionals: “Hem aconseguit l’objectiu de convertir Inca en una ciutat de fires i congressos locals en entorns propers i tradicionals i a més hem arribat a tota l’Illa i ens hem apropat a la ciutadania”, afirmen. El Museu del Calçat i de la Indústria també ha registrat “un augment de visitants tant locals com forans” a més de rebre el Premi Ibermuseos d’Educació i el Premi Silletto al Millor Museu Europeu de l’Any (EMYA). Destaquen així mateix els actes que hi ha hagut als carrers d’Inca, tant a les fires i Dijous Bo com a les festes patronals, i “la gran varietat d’oferta cultural, gràcies a la col·laboració i la participació del teixit d’entitats, associacions i ciutadania”, a més de la consolidació de cicles culturals mensuals com el festival d’art contemporani Incart, l’Inclàssic, IncaJazz, el Setembre la Cultura al Carrer, les Jornades d’Estudis Locals, el cicle de la Festa del Llibre o el cicle Inca fa Memòria.

La visita a un dels establiments comercials. (Foto: Ajuntament d’Inca)

A nivell d’inversions, fonts municipals ressalten les realitzades al nou CEIP, l’ampliació de la depuradora i el nou baixador del tren i la posada en valor del centre històric, amb actuacions com la reforma de la Plaça Mallorca, la reforma de la Plaça del Mercat, la rehabilitació del Teatre Principal o l’obertura del carrer de la Ferrilla. Pel que fa al patrimoni, destaquen l’actuació arqueològica a Son Mas des Potecari.

Una altra de les fites d’aquesta legislatura ha estat “convertir l’Ajuntament d’Inca en referent a nivell de funció pública i recursos humans”. Al respecte, informen que “el d’Inca és un model que ja s’està implantant a molts altres municipis i a més comptam amb una de les millors plantilles de policia local de tota Balears”.

També s’ha consolidat la regidoria d’Igualtat amb la continuació de l’Espai Dona, “que ofereix  servei d’orientació, suport psicològic i jurídic, a més de suport al col·lectiu LGTBI+” i la posada en marxa del Pla d’igualtat de l’Ajuntament, a més del projecte Severa Madariaga i la continuació de les taules de coordinació i prevenció de violència de gènere.

Finalment, des del Consistori destaquen altres actuacions dutes a terme aquesta legislatura, com el plec de neteja i el pla d’arbrat, l’oferta esportiva a les diferents barriades del municipi i, en el terreny mediambiental, la gestió del Parc del Serral i els 36 horts ecològics, a més del control de la població d’animals.

Les polítiques socials, bàsiques aquesta legislatura. (Foto: Ajuntament d’Inca)

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt