Ara llegint
Eivissa recorda amb una placa que Rafael Alberti es refugià en una cova a l’inici de la Guerra Civil

Eivissa recorda amb una placa que Rafael Alberti es refugià en una cova a l’inici de la Guerra Civil

Eivissa ha recordat avui, amb un senzill acte, l’estada del poeta Rafael Alberti a l’illa al començament de la Guerra Civil mitjançant la col·locació d’una placa a la cova que els serví de refugi.

El president del Consell Insular d’Eivissa, Vicent Marí, i la consellera de Cultura i Patrimoni, Sara Ramon, han presentat aquest matí la placa que recorda l’estada del poeta Rafael Alberti i la seva companya María Teresa León, a la cova , situada a prop de la Torre de sa Sal Rossa, a on es refugiaren al començament de la Guerra Civil, l’any 1936, que els va sorprendre mentre eren de visita a l’illa. A l’acte ha assistit també l’alcalde de Sant Josep de sa Talaia, Josep Marí ‘Agustinet’ i la regidora Mónica Fernández.

La cova ja havia estat senyalitzada l’any 2003, però el pas del temps i els actes vandàlics havien fet desaparèixer la inscripció commemorativa de l’escriptor.

Per garantir la durada de la nova senyalística, el Consell ha instal·lat a l’exterior de la cova una placa de ceràmica realitzada per l’artista Antoni Ribas Toniet ubicada damunt una estructura de formigó. A més, el Consell ha complimentat les neteges que en els darrers mesos ha portat a terme el consistori amb feines de neteja i desbrossament de l’entorn per a posar de nou en valor aquest espai.

La placa instal·lada recorda l’estada durant tres setmanes en aquest indret de sa Sal Rossa de Rafael Alberti i María Teresa León i inclou també un breu text escrit de la pròpia León, i que es publicà a “Memorias de Melancolia”. En ell, descriu la seva experiència durant els dies que varen estar refugiats a la cova i al bosc.

El president del Consell Insular, Vicent Marí, ha destacat el “senzill però emblemàtic” acte de recuperació de la cova que, segons ha dit, “havia quedat en l’oblit i estava en molt mal estat”. Ara, segons el president, “els eivissencs i eivissenques tenen un espai més per visitar i descobrir una part de sa nostra pròpia historia cultural, la d’uns anys en que Eivissa era visitada i reconeguda per artistes i intel·lectuals de tot el mon que quedaven impressionats per la llum i el paisatge a l’illa”.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt