Ara llegint
El Govern posa a disposició de la ciutadania la llista actualitzada de fosses de la repressió intervingudes a les Illes Balears

El Govern posa a disposició de la ciutadania la llista actualitzada de fosses de la repressió intervingudes a les Illes Balears

El Govern de les Illes Balears, a través de la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, ha posat a disposició de la ciutadania la llista actualitzada de fosses de la repressió intervingudes a les Balears.

Cal assenyalar que des del 2014 i fins a dia d’avui s’han identificat 35 víctimes del franquisme i s’han recuperat un nombre de 218 individus així com també restes o fragments amb evidències de ferides perimortem a les fosses exhumades realitzades a Eivissa, Sant Ferran, Porreres, Sencelles, Bunyola i Manacor.

El Vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, ha destacat que “la tasca que està desenvolupant el Govern en matèria de Memòria Democràtica és essencial i una obligació democràtica”. “Des d’aquí vull tornar a mostrar el meu agraïment a les famílies de les víctimes per la seva immensa paciència, la seva lluita, els seus records i vivències”. Amb cada actuació, feim més gran la nostra democràcia entre tots i totes i reparam la memòria de les víctimes del feixisme”, ha afegit.

“El Govern sap que la nostra societat tenim un deute pendent amb la memòria democràtica. Encara hi ha molt camí per recórrer, més fosses per obrir i més cossos per identificar i retornar a les seves famílies. Hem de garantir el dret a la veritat, el dret a la reparació de la memòria i el dret al reconeixement de les víctimes, per això, posam a disposició i a l’abast de la ciutadania aquestes dades”, ha apuntat.

Per la seva banda, el Secretari Autonòmic de Memòria Democràtica i Sectors Productius, Jesús Jurado, ha recordat el Govern ha fet una crida perquè els familiars de víctimes de la repressió franquista que puguin estar enterrats al cementiri de Son Coletes, a Manacor, participin en una nova recollida de mostres d’ADN per anar ampliant la recollida de mostres que es va iniciar l’any 2016 arran les primeres exhumacions a Porreres.

Jurado ha recordat que aquesta iniciativa compta amb la col·laboració de l’Associació Memòria de Mallorca, el Comitè de Son Coletes, el Consell de Mallorca, el Museu d’Història de Manacor i dels ajuntaments de Manacor, Porreres, Vilafranca de Bonany, Algaida, Artà, Felanitx, Sant Llorenç des Cardassar, Son Servera i Petra.

Es pot consultar el llistat actualitzat en el següent enllaç: https://www.caib.es/sites/memoria/ca/llistat_de_foses_exhumades_i_de_vactimes_recuperades/

El tercer Pla de Fosses

Cal assenyalar que actualment el Govern està duent a terme el tercer Pla de Fosses del Govern de les Illes Balears que realitzarà tasques d’excavació, exhumació i identificació de cossos a set fosses de les Illes Balears. Actuacions que executarà la societat Aranzadi, seguint el calendari aprovat per la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears. La primera intervenció ha estat la segona fase de Son Coletes, a Manacor, on ja han finalitzat les tasques de camp i en aquests moments es realitzen les anàlisis antropològiques.

A part de les intervencions dutes a terme a Manacor, també s’han realitzat tasques a Inca dins el Pla d’Actuacions en Fosses de la Guerra Civil 2021-2022 que impulsa el Govern de les Illes Balears. També estan previstes intervencions al cementeri nou de Sant Francesc de Formentera; la tercera fase del cementeri de ses Figueretes d’Eivissa; el cementeri de Selva, el cementeri de Mancor de la Vall i el pou de Son Danús, a Santanyí.

El Pla es completa amb la realització de sis estudis històrics, que durà a terme l’empresa ATICS, SL, i que se centraran entorn de la fossa comuna de Capdepera; el cementeri de Petra; el cementeri de Palma (carrer de Sant Silvestre); el cementeri de Porreres; el cementeri de Muro, i la fossa de Cala Sant Vicenç, ubicada a Pollença. També serà ATICS qui durà a terme la restauració, consolidació i conservació dels materials o objectes trobats en el procés d’excavació i documentació de les fosses exhumades en els anteriors plans d’exhumació de 2016, 2018 i 2019.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt