Ara llegint
El setmanari “Sóller” de 1885 a 1939 s’incorpora a la Biblioteca Digital de la Universitat

El setmanari “Sóller” de 1885 a 1939 s’incorpora a la Biblioteca Digital de la Universitat

La col·lecció completa del “Semanario de Sóller” i més de 2.450 exemplars del setmanari “Sóller” de finals del segle XIX i principis del XX formen ja part de la Biblioteca Digital de la Universitat de les Illes Balears i s’hi poden consultar lliurement.

El projecte ha estat presentat avui dematí a l’Ajuntament de Sóller, que juntament amb el Consell de Mallorca ha patrocinat el projecte. També hi han contribuït la UIB, el Grup Serra (actual propietari de la capçalera del “Sóller”) i la família Pinoi, propietària de les col·leccions que s’han escanejat.

En concret s’han digitalitzat els números del setmanari “Sóller” que comprenen entre la data de la seva fundació, el mes de juliol de 1885, i el desembre de 1939, malgrat que algun any no s’ha pogut aconseguir.

També s’ha aprofitat per escanejar els 33 únics exemplars que es varen editar dins l’any 1884 del “Semanario de Sóller”, una publicació que mai més no va tornar a editar-se.

El “Sóller”, segons s’explica a l’hemeroteca digital de la UIB, va néixer de l’obstinació de Joan Marquès Arbona, qui ja havia treballat com a periodista en el “Semanario de Sóller”, publicació periòdicA que es va publicar a Palma durant uns mesos de 1884.

Joan Marquès, que va veure el potencial i la necessitat d’establir un periòdic a la Vall, conscient del creixement econòmic, social i cultural que vivia aquesta petita ciutat de la Serra de Tramuntana gràcies al comerç de la taronja, el capital emigrant i la industrialització dels teixits, malgrat estar aïllada de la resta de Mallorca a causa de la cadena muntanyosa que els separa.

Precisament el batle de la localitat, Carles Simarro, ha fet referència a aquest aïllament durant la presentació del projecte, i ha fet al·lusió al fet que la publicació, que avui en dia encara existeix, unia les persones del municipi i també les que havien emigrat.

L’any 1910 va començar a publicar-se en el “Sóller” la secció “L’Agre de la Terra” que va ser tot un referent pels grans escriptors de l’època com Miquel dels Sants Oliver, José Mª Quadrado, mossèn Miquel Costa i Llobera, Guillem Colom Ferrà, Miquel Ferrà, etc. Els seus textos estan ara disponibles a la xarxa.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt