Ara llegint
Les restes recuperades d’Antoni Castañer, Antoni Oliver i Miquel Marquet passen a les seves famílies

Les restes recuperades d’Antoni Castañer, Antoni Oliver i Miquel Marquet passen a les seves famílies

El Govern de les Illes Balears ha lliurat aquest dissabte les restes d’Antoni Castañer Cifre, Antoni Oliver Jordà i Miquel Marquet Perelló a les seves famílies. 

Ha estat en un acte privat, celebrat al cementiri de Pollença, al qual han assistit el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, el batle de Pollença, Bartomeu Cifre, el director general de Memòria Democràtica, Marc Herrera i una representant de la Comissió de Memòria Històrica de Pollença. 

Les famílies també han rebut de mans del secretari autonòmic, Jesús Jurado, el certificat com a víctima del franquisme de cada un d’ells i també una còpia de l’informe que certifica la identificació de les restes recuperades. 

Les restes d’Antoni Castañer Cifre i Miquel Marquet Perelló varen ser recuperades de la fossa de Marratxí el setembre de 2018. Les restes d’Antoni Oliver Jordà havien estat enterrades en una fossa comuna al cementiri de Llucmajor. Les anàlisis d’ADN a partir de les mostres dels familiars i la realització d’estudis antropològics desenvolupats per la Societat Aranzadi varen permetre la seva identificació dins el Pla d’Actuació de Fosses 2018-2019 del Govern de les Illes Balears.

Fins avui, a les Illes Balears s’han identificat 25 víctimes de la repressió franquista, gràcies a les anàlisis d’ADN i la realització d’estudis antropològics. 

Antoni Castañer Cifre

Pagès, natural de Pollença, de 33 anys. El cos va aparèixer el 22 d’agost de 1936 al costat de dos homes més en el km 7 de la carretera Palma-Inca. Un d’aquests homes també ha estat identificat, gràcies a les anàlisis d’ADN, com a Miquel Marquet Perelló. Sobre la identitat de la tercera víctima encara se segueix treballant. Tots tres varen ser enterrats a la fossa comuna de Marratxí, col·locats un damunt l’altre. En inscriure aquestes morts en el Registre municipal es va indicar que s’havien produït com a conseqüència d’un accident, tot i que en l’autòpsia practicada, tots tres presentaven ferides d’arma de foc. En el cas d’Antoni Castañer, l’autòpsia descriu un home d’uns 38 anys, que feia 169 cm d’alçada i era de complexió robusta. Presentava quatre ferides d’arma de foc —dues al cap i dues a la regió toràcica—, duia un tatuatge amb el nom i una cadeneta.

Antoni Oliver Jordà

Natural de Pollença. Inicialment no va ser identificat però se li va pressuposar aquesta identitat per un tatuatge en el braç dret que duia el nom de la seva exdona. Se’n va trobar el cadàver el 19 de desembre de 1936. Contactaren amb la seva exdona, però Antoni ja feia temps que havia estat enterrat i ella no el va poder identificar per la roba, que ja estava mig podrida. Segons l’autòpsia tenia entre 35 i 40 anys. Va ser enterrat al cementeri de Llucmajor. Durant l’exhumació de les restes, es varen recuperar uns enganxalls de plàstic i de metall per subjectar mitges o calcetins i un botó de fusta.

Miquel Marquet Perelló

Nat a Pollença, socialista, casat i amb quatre fills. Segons la família, va estar amagat prop d’un mes, però els falangistes el cercaven i amenaçaren a la família que si no sortia detindrien a la dona, per això ell es presentà a les noves autoritats, i restà uns dies detingut a Pollença fins que el traslladaren amb altres dos homes cap a Palma, a la presó de Can Mir. Però no hi va arribar; a partir d’aquí la família li perdé la pista fins que dies després un conegut informà a la seva dona que havia pogut veure el cadàver d’en Miquel al cementiri de Marratxí. Segons les diligències judicials el trobaren mort, amb molts d’impactes de bala, dia 22 d’agost de 1936, junt amb altres dos homes, i el jutge, contradient els informes mèdics, certificà la causa de la mort com a accident. Els tres quedaren sense identificar.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt