Ara llegint
Manacor convoca les Jornades d’Estudis Locals, que dedicarà a la cultura popular i el folklore

Manacor convoca les Jornades d’Estudis Locals, que dedicarà a la cultura popular i el folklore

Manacor compta amb una notable tradició en la realització d’estudis sobre la cultura popular i el folklore. Nombroses persones de la contrada s’han dedicat a l’estudi i la recuperació del patrimoni etnogràfic: la conservació del patrimoni rondallístic, l’estudi de les danses manacorines, l’anàlisi antropològica de les festes i dels costums de la pagesia, el recull de relats llegendaris, del cançoner, així com l’empremta que deixa aquest llegat cultural en el llenguatge, a través de la parla, del lèxic, de la toponímia, dels malnoms. Tot plegat ha suposat una recerca històrica i etnogràfica important i destacada. 

Amb la dotzena edició de les Jornades d’Estudis Locals, l’Ajuntament de Manacor vol revifar l’interès per aquestes línies d’investigació i descobrir, o evidenciar, noves herències culturals que conformen la nostra idiosincràsia. 

Els canvis accelerats que caracteritzen la vida contemporània transformen els costums i afecten intensament la vida quotidiana. Es perden oficis, es retiren eines, es descarten indumentàries, s’abandona l’ús de determinades expressions, i els possibles informadors, testimonis d’aquests processos, clouen el seu cicle vital i s’emporten informacions que sovint no queden registrades en els documents. També la vida quotidiana conforma un patrimoni, genera uns relats, uns rituals, uns mites. Als hereus ens toca conèixer aquests mites i preservar-ne l’herència, comenten des de l’organització.

Etnografia, cultura popular i antropologia esdevenen, per tant, els principals camps d’estudi d’aquesta convocatòria. Aquesta proposta no exclou, però, l’interès per aportacions que tractin sobre altres aspectes de la història o pertanyin a d’altres disciplines sempre que contribueixin al coneixement del nostre municipi.

Les Jornades s’adrecen a persones investigadores, docents, estudiants i a totes aquelles interessades en la temàtica local, i tendran lloc els dies 13 i 14 de maig de 2022 al Museu d’Història de Manacor, torre dels Enagistes.

L’Ajuntament de Manacor vol dedicar l’edició d’aquestes jornades a l’amic i col·laborador, el Dr. Sebastià Sansó Barceló, que ens va deixar el 10 de novembre de 2021. La seva cabdal tasca investigadora, el seu rigor i la seva dedicació ens han permès conèixer de forma més propera els nostres avantpassats, els seus oficis, els seus noms i la seva activitat; el batec, si més no, d’un Manacor viu que perdurarà en els seus llibres com el seu record ho farà en la nostra memòria. El nostre més sentit homenatge i agraïment a un gran coneixedor i difusor de la història i la societat manacorina.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt