Ara llegint
Sa Pobla organitza Albopàs, el I Festival de Teatre Alexandre Ballester en el desè aniversari de la mort del dramaturg

Sa Pobla organitza Albopàs, el I Festival de Teatre Alexandre Ballester en el desè aniversari de la mort del dramaturg

Coincidint amb el desè aniversari de la mort del dramaturg Alexandre Ballester, l’Ajuntament de sa Pobla i la companyia Ovnipresents posaran en marxa Albopàs, un festival de teatre que tindrà lloc els dies 25, 26 i 27 de juny i que homenatjarà la figura de l’autor pobler

Alexandre Ballester i Moragues (Gavà, 1933 – sa Pobla, 2011) va ser un escriptor, dramaturg i activista cultural de sa Pobla. Molt vinculat a la cultura del seu poble, va iniciar la seva carrera literària en l’àmbit teatral a partir dels anys 60 amb grans èxits com Siau Benvingut, Dins un gruix de vellut o un Baül groc per Nofre Taylor, representades tant a les Illes com a la península. Les seves obres, d’un marcat estil existencialista, han estat lloades per la crítica però el públic del moment no va saber valorar-les com es mereixen.

Ara, deu anys després de la seva mort, l’Ajuntament de sa Pobla ha declarat el 2021 com Any Ballester i ha organitzat un cicle activitats culturals sobre la seva figura i que culminarà a finals de juny amb la celebració d’Albopàs, el I Festival de Teatre Alexandre Ballester. La cita té com a objectiu donar a conèixer l’obra teatral de Ballester a les noves generacions.

El primer tinent de batle de Cultura, Antoni Simó Tomàs, afirma que “per a la cultura, per a sa Pobla i per al món del teatre, aquest festival era un deute pendent. Estic molt satisfet que l’Any Ballester hagi estat el catalitzador del I Festival de Teatre Alexandre Ballester, un festival que pretén mostrar la vida i l’obra de l’autor pobler, així com tot un seguit d’activitats relacionades amb el món de la dramatúrgia per a tots els públics. És una sort comptar amb Ovnipresents i diferents entitats per donar forma a l’Albopàs”.

“De Ballester es coneix molt sobre la seva faceta de cronista i personatge de sa Pobla però pocs coneixen la seva obra teatral. Albopàs serà un acostament al teatre de l’autor per saldar un deute pendent amb la seva figura”, afegeix Bet Palou, de la companyia Ovnipresents, que actua com a directora artística de festival.

El nom del festival, Albopàs, no és fortuït. La majoria d’obres de Ballester se situen al país d’Albopàs, un lloc fictici considerat com una al·legoria de la Mallorca de postguerra. Aquest nom, que llegit a l’inrevés és sa Pobla, és el títol amb el qual la companyia ha volgut batejar el seu primer festival de teatre per fer homenatge a l’obra ballesteriana. “Durant els dies 25, 26 i 27 de juny, sa Pobla serà Albopàs, i animarem a la gent a formar part de l’obra de Ballester, complint amb un dels somnis de l’autor”, afirma el dramaturg Miquel Mas Fiol, membre de la companyia i organitzador de festival.

El festival, que compta amb el suport econòmic i logístic de l’Ajuntament de sa Pobla, versarà sobre tres temes: poble, escena i arrels. Així, les activitats de festival aniran destinades a fer comunitat amb el teatre com a vehicle d’unió, i a redescobrir les nostres arrels teatrals a partir de l’obra de Ballester.

Algunes de les activitats del festival seran Albopàs a peu de carrer, unes rutes teatralitzades pel poble dirigides a tota la família; Et llegim Alexandre, que seran un conjunt de lectures dramatitzades de l’obra de l’autor pobler; i l’estrena inèdita de L’única mort de Marta Cincinnatti, una de les poques obres de Ballester que mai s’ha representat.

Des de la companyia afirmen que Albopàs és la continuació d’un treball que ja van fer amb Sa Pesta 2020, una adaptació de Sa Pesta de Pere Capellà, un treball teatral de reivindicació dels nostres autors. Així, amb el festival Albopàs, la companyia espera poder dedicar aquesta primera edició al personatge que va ser Alexandre Ballester per, més endavant, poder fer noves edicions on també es posi en valor els nostres autors d’ahir i d’avui. Segons Bel Albertí, organitzadora del festival, “volem fer d’Albopàs un festival on no només es representin autors d’avui, sinó que també posi en valor els autors del nostre passat. Fer d’Albopàs el festival de les nostres lletres”.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt