Ara llegint
Una escala de fusta permet visitar millor la necròpolis del Puig des Molins d’Eivissa

Una escala de fusta permet visitar millor la necròpolis del Puig des Molins d’Eivissa

El Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera (MAEF) ha inaugurat avui un nou espai museïtzat de la necròpolis del Puig des Molins, on s’ubica la segona seu museística del MAEF, a la Via Romana, 31, de la ciutat d’Eivissa.

L’obertura de l’espai per part del MAEF i la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, encarregada de la gestió de l’espai museístic, coincideix amb la celebració del Dia Internacional dels Museus, avui 18 de maig.

L’obra d’ampliació de les zones museïtzades ha estat finançada pel Govern de les Illes Balears amb un cost de 92.808 euros. Gràcies a aquest nou projecte, a partir d’avui es pot accedir a un nou recorregut pel jaciment a través d’un tram de passarel·la de fusta de 70 metres més, que puja cap a la part alta del puig. En aquest nou espai es podran descobrir noves zones excavades (1.200 m²), i sobretot, es gaudirà d’una nova panoràmica sobre el mateix jaciment de la necròpolis (de 5 ha d’extensió), i sobre la veïna ciutat antiga de Dalt Vila.

Fins ara, la necròpolis del Puig des Molins comptava amb un recorregut extern de 70 metres que permetia accedir a la part baixa del jaciment, on es van realitzar les darreres excavacions arqueològiques a principis dels anys 2000, i on es va museïtzar tot un conjunt de tombes, els anomenats hipogeus d’època púnica.

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, va visitar el nou espai museïtzat el mes d’abril i explica que el projecte d’ampliació del recorregut extern per la necròpolis del Puig des Molins sorgeix de “la voluntat de seguir millorant les instal·lacions museístiques que fan més comprensible un gran jaciment d’època antiga”, declarat Patrimoni de la Humanitat. “Gairebé 120 anys d’excavacions arqueològiques, i més de tres mil tombes en tot el puig, han aportat documents històrics excepcionals que ens permeten conèixer cada cop més aspectes essencials sobre la vida i la mort de fenicis, púnics i romans”, afegeix.

A l’antiguitat, els fenicis i els púnics solien ubicar les seves necròpolis (ciutat dels morts) a prop de la ciutat dels vius, però separades entre si per algun element geogràfic. En el cas de la necròpolis urbana d’Eivissa, escolliren el puig des Molins, ubicat a tan sols 500 metres a l’oest del puig de Vila, i separat de la ciutat per un petit tàlveg (actuals carrers de Joan Xicó, Tanit i Joan Planells).

A més, els nous panells explicatius instal·lats en aquest nou tram de passarel·la inclouen també informacions sobre l’estudi mediambiental que el MAEF està desenvolupant en el recinte de la necròpolis. “El Puig des Molins actua com una verdadera illa natural protegida al bell mig de la ciutat d’Eivissa, i en ell viuen nombroses espècies vegetals i animals molt característiques del bosc mediterrani i espècies molt representatives com ara l’olivera, o la preuada sarganta pitiüsa”, explica la conservadora del MAEF, Maria Bofill. L’objectiu és “conèixer millor els valors patrimonials de la necròpolis, tant els arqueològics com els mediambientals, conservar-los i difondre’ls a la ciutadania”, afegeix.

Per promocionar aquesta millora en les instal·lacions museístiques del Puig des Molins, el MAEF, amb col·laboració amb l’Associació d’Amics del MAEF, ha creat un vídeo divulgatiu (https://youtu.be/qreMt4vIMZI) per a les xarxes socials en el qual es narren petits episodis de la història del jaciment.

Finalment, els actes de commemoració pel Dia Internacional dels Museus es tancaran amb visites guiades el divendres 21, a les 18 hores, i el dissabte 22, a les 11 hores, pel jaciment de la necròpolis del Puig des Molins. Per assistir, cal reservar plaça al 971 17 60 60 90. L’aforament màxim és de 25 persones.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt