Ara llegint
Una seixantena de persones de la “Fundació Tutelar Demà” reben servei a través del concert de la Conselleria d’Afers Socials i Esports

Una seixantena de persones de la “Fundació Tutelar Demà” reben servei a través del concert de la Conselleria d’Afers Socials i Esports

La Fundació Tutelar Demà, dedicada a atendre persones amb trastorn mental greu, n’ajuda una seixantena a Mallorca de qui la justícia determina que necessiten suport per als seus interessos o promoure el seu benestar i no disposen de recursos. Un dels seus objectius és la seva rehabilitació comunitària en la societat.

La fundació presta el servei de tutela, concertat amb la Conselleria d’Afers Socials i Esports. També presta ajuda, a través del 0’7% de l’IRPF Social, a alguns dels seus beneficiaris tant per trobar allotjament com suport en la seva autonomia del dia a dia -ja sigui en la compra, la higiene personal o la neteja de la casa- a través d’una monitora del servei de suport a l’habitatge, a més d’una psicòloga que ofereix sessions de psicoteràpia per addiccions a joc o drogues. També se’ls ajuda a través d’un programa de lleure, que inclou un equip de bàsquet, en col·laboració amb el Club de Bàsquet del Pla de na Tesa, i un programa de voluntariat en col·laboració amb Banc d’Aliments de Mallorca i Càritas.

Na María Luisa és una de les més de seixanta beneficiàries. Fa prop de 2 anys que rep ajuda de la Fundació Tutelar Demà. «Som una persona nova, no té comparació en com estava abans. Ha estat un gir total, d’estar malament, en tots els sentits, tant amb l’alcohol, les escurabutxaques… La meva vida estava descontrolada, mai no tenia doblers, no pagava lloguer… Ara estic més estable, coordinant amb el que faig, la feina… És com un gir de 180 graus», explica la usuària.

La seva monitora és na Maria del Carme Amengual, responsable del servei de suport a l’habitatge de l’entitat. «L’ajud a fer la compra, tenim uns doblers per gastar, feim un control del què podem gastar i no passar-nos de la quantitat. L’ajud a cuinar, a arreglar l’habitació o acompanyar-la al metge… Són coses quotidianes, normals, però necessiten que els ajudis».

Toni Gomila és el director de la Fundació Tutelar Demà. «Els trastorns mentals clàssics són els psicòtics, l’esquizofrènia o el bipolar… Normalment ens arriben a partir de la segona meitat de la seva vida, a partir dels 45 i 50 anys, que és quan la família ja s’ha fet molt major o ja no pot més o ja no hi és perquè n’hi ha que ja han perdut els pares. Per això a la fundació li vàrem posar Demà, perquè la preocupació de les famílies era el dia de demà».

Gomila apunta cap a un altre perfil. «El que ens estam trobant actualment és tot el col·lectiu de joves que generen una situació de més exigència, de major necessitat però també de menor col·laboració per part seva, perquè l’abús de la marihuana els afecta a nivell neurològic, els genera deteriorament cognitiu anticipat i una passivitat i dificultat per fer-se responsables de la seva vida. Per aquest perfil no hi ha cap recurs a la Comunitat Autònoma», explica el responsable de l’entitat.

«Els meus fills no em parlaven, estaven enfadats amb mi perquè me veien i no els agradava gens. Veien que m’estava perdent, com a persona, com a mare… i ara he recuperat la seva confiança, que l’havia perduda», assevera María Luisa, qui agraeix a la Fundació Tutelar Demà el fet d’haver estat un estaló per a ella. «Si no arrib a estar amb ells no sé què hauria estat de la meva vida: o estaria morta o estaria perduda pel carrer. Gràcies a ells estic molt bé», conclou María Luisa.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt