Ara llegint
Una trentena de voluntaris faran torns per evitar que ningú no molesti les gavines corses en el temps d’incubació dels ous

Una trentena de voluntaris faran torns per evitar que ningú no molesti les gavines corses en el temps d’incubació dels ous

Una trentena de voluntaris comencen avui una campanya de vigilància per evitar molèsties a la colònia de gavina corsa (Ichthyaetus audouinii) que nidifica, per segon any consecutiu, a l’illot de Na Guardis, a la Colònia de Sant Jordi.

El dispositiu de vigilància ha estat organitzat conjuntament per la Conselleria de Medi Ambient i Territori i el GOB, i compta amb la col·laboració del Parc Nacional Marítim-Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera, Ports de les Illes Balears i l’Ajuntament de ses Salines.

Així, fins al mes de juny, el voluntariat farà torns de matí i horabaixa per evitar el desembarcament dels usuaris d’embarcacions i banyistes a l’illot que puguin molestar les aus. Actualment, les parelles estan incubant els ous, que començaran a descloure en els pròxims dies. Per assegurar la viabilitat dels nius, els pollets necessitaran al voltant de tres setmanes per poder-se desenvolupar sense estrès.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha agraït la participació del voluntariat en aquesta tasca i ha remarcat que «la tasca que fan de forma desinteressada només fa que ratificar l’alt grau de conscienciació envers la conservació de gran part de la nostra societat». Mir ha volgut destacar el fet que sigui el segon any consecutiu que la gavina corsa hagi decidit nidificar a Na Guardis, «un gran èxit que hem d’assumir amb responsabilitat. Des de les institucions, garantint-ne la seguretat, i des de la ciutadania respectant les limitacions temporals que s’han establert a l’illot».

Els voluntaris compten amb dues piragües aportades pel Parc Nacional Marítim-Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera, amb les quals es facilita el desplaçament fins a l’illot. A més, s’han instal·lat tres cartells advertint de l’existència de fauna vulnerable i la prohibició de pas.

L’any passat, a causa del confinament decretat per la situació sanitària, la gavina corsa va tornar a nidificar a l’illot de Na Guardis després de quatre anys sense fer-ho. Enguany, la colònia s’hi ha tornat a instal·lar. Sigui com sigui, aquesta espècie és bastant nòmada, i depenent de la disponibilitat d’aliment i altres factors, se situa en un indret o un altre.

La gavina corsa és una espècie vulnerable segons el Catàleg Balear d’Espècies Amenaçades i només es reprodueix en el Mediterrani. La major colònia d’aquesta espècie es troba a Eivissa i Formentera.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt