Ara llegint
El Govern impulsa un projecte de monitoratge en el clavegueram de Formentera per a combatre la salinitat

El Govern impulsa un projecte de monitoratge en el clavegueram de Formentera per a combatre la salinitat

El Govern impulsa un projecte de monitoratge en el clavegueram de Formentera per a combatre la salinitat

Durant la celebració de la Junta d’Aigües de Formentera, que ha tingut lloc aquest matí en la seu del Consell Insular de Formentera, la Conselleria de la Mar i del Cicle de l’Aigua del Govern de les Illes Balears ha anunciat una iniciativa per a abordar un dels reptes mediambientals de l’illa: l’augment de la salinitat en la seva xarxa de clavegueram. La Junta ha comptat amb la presència del director general de Recursos Hídrics, Joan Calafat; el gerent de Abaqua, Emeterio Moles; el president del Consell Insular de Formentera, Lorenzo Córdoba; la consellera de Mobilitat i Gestió Ambiental, Verónica Castelló; el conseller de Territori i Infraestructures, Javier Serra, entre d’altres.

Aquesta primera Junta ha servit com a plataforma per a revisar els projectes i les iniciatives en marxa, destacant especialment el compromís d’impulsar un model sostenible per a la gestió del cicle de l’aigua a Formentera. Dins d’aquest model, s’ha proposat un projecte de monitoratge que permetrà detectar els punts de la xarxa de clavegueram on s’observa un increment de la salinitat, amb l’objectiu d’identificar les fonts d’aquests abocaments i prendre mesures correctives.

El director general Joan Calafat ha posat èmfasi en la importància d’aquest projecte, assenyalant que “és una obligació controlar el cabal que s’extreu dels pous i adaptar-lo a les autoritzacions que tenen cadascun d’ells”. “Sabem que és un tema delicat, però és essencial per a aconseguir els nostres objectius de sostenibilitat”, ha subratllat.

Formentera es beneficiarà d’una inversió de 20 milions d’euros per part del Govern Balear en infraestructures hídriques durant aquesta legislatura, amb 9 milions destinats enguany a la millora de la depuradora i dels dipòsits d’aigua, i els 11 milions restants planificats per a millores en la xarxa de sanejament en els pròxims tres anys.

Calafat també ha subratllat el treball en polítiques transversals amb el sector agrícola per a promoure la reutilització de l’aigua, esmentant els avançats projectes d’ampliació de l’EDAR i les inversions en sanejament com a exemples de les accions empreses per a assegurar recursos hídrics de qualitat. “Malgrat la situació delicada provocada per la falta de pluges, Formentera compta amb una capacitat de producció d’aigua molt superior a la demanda actual, la qual cosa ens permet descartar qualsevol tipus de restricció”, ha conclòs.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt