Ara llegint
El moli den Pep Joan, declarat BIC l’any 2002, passa a mans del Consell d’Eivissa

El moli den Pep Joan, declarat BIC l’any 2002, passa a mans del Consell d’Eivissa

El president del Consell Insular d’Eivissa, Vicent Marí, i la propietat del molí den Pep Joan han signat avui la formalització de l’adquisició d’aquest bé patrimonial ubicat al Puig des Molins d’Eivissa, per un import de 148.700 euros. Declarat Bé d’Interès Cultural (BIC) el dia 20 de desembre de 2002, l’actual propietària va ofertar al departament de Patrimoni del Consell Insular la seua venda per no poder atendre de forma convenient aquest element patrimonial.

El Molí den Pep Joan té una alçada de 9,50 metres, consta de planta baixa, planta intermitja i planta superior, damunt un basament o plataforma, es troba ubicat dins el terme municipal de la ciutat d’Eivissa i s’erigeix coronant la cota més alta del promontori del Puig des Molins, situat a la dreta del Molí den Fèlix i del Molí den Toni Joan, subconjunt que forma part dels anomenats  Molins de Ponent, en contraposició als ja desapareguts Molins de Llevant. Hi ha poques referències històriques, però sembla segur que el Molí den Pep Joan aturà la seua activitat l’any 1930. Sobre la seua construcció, es constata que és un dels més interessants i antics i, sembla que podria ser del segle XVI.

El dit molí, d’acord amb l’informe específic encarregat a l’empresa Einam, es troba en un estat de conservació que és actualment bo considerant la seua antiguitat. Els murs es conserven bastant bé, així com també la fusta que serveix per fer la planta intermitja i la planta superior, recuperable a priori en un 70%, i en tot cas és la planta superior la que caldria revisar més a fons o en part substituir i reposar si s’escau l’arbratge desaparegut fa uns noranta anys. 

A l’acte de signatura de la formalització de l’adquisició també ha assistit la consellera de Cultura, Educació i Patrimoni, Sara Ramón, i la directora del Museu Etnogràfic de Can Ros, Lina Sansano.

El president Marí ha assegurat que “avui és un dia d’enhorabona per al  patrimoni de la nostra illa, ja que sumam un nou bé que serà conservat i salvaguardat en benefici de la ciutadania, un element emblemàtic de la nostra illa i joia del patrimoni insular”.

Per la seua part la consellera de Cultura, Educació i Patrimoni, Sara Ramón ha declarat que “amb aquesta adquisició i la proposta d’adquisició de la casa de Can Ros on s’ubica el Museu Etnogràfic, estam ampliant el catàleg de béns patrimonials propietat del Consell Insular i, per tant, propietat de tota la ciutadania illenca”.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt