El senderisme i el muntanyisme es converteixen en el primer esport nacional

Segons l’Enquesta d’Hàbits Esportius a Espanya, recentment publicada pel Consell Superior d’Esports (CSD), al nostre país 8.352.402 de persones practiquen senderisme i muntanyisme. Igualment, els esports de muntanya i escalada se situen com l’esport més igualitari, amb el 49% de dones i el 51% homes. La Federació Espanyola d’Esports de Muntanya i Escalada (FEDME) celebra que el senderisme i el muntanyisme es converteixin en el primer esport nacional.
L’esmentada enquesta, que es publica de manera quinquennal des de 1980, forma part de les estadístiques oficials de l’Estat que recull l’INE. L’edició de 2022 s’ha administrat a una mostra de 12.000 persones, distribuïdes de manera proporcional per sexe, edat i grandària de municipi de residència conforme al Cens Nacional de Població i Habitatge. Els resultats posen en evidència, per primera vegada en la història de l’esport espanyol, que el senderisme i el muntanyisme són els esports més practicats pels espanyols.
Segons les persones enquestades, entre els qui practiquen esport, un terç (el 30,8%) realitza principalment senderisme i muntanyisme, la qual cosa en termes de població esportista suposa 8.352.402 milions d’espanyols. El senderisme, que en l’edició de 2010 de la mateixa enquesta només practicaven el 8,7% de la població espanyola, ha incrementat en 12 anys més d’un 200% o, cosa que és el mateix, gairebé 7 milions en aquest temps o 560.000 nous senderistes i muntanyencs a l’any. D’aquesta manera, el senderisme es converteix en l’esport d’avantguarda en època postpandèmica, havent desbancat a esports històrics que fins fa poc eren els més practicats entre la població espanyola.
Les dades de practicants també es reflecteixen en el nombre de persones federades en senderisme i muntanyisme que, tenint en compte la mateixa sèrie històrica, s’han duplicat en passar de 139.325 federats en 2010 a 273.549 federats en 2021. Així mateix, el teixit associatiu també s’ha multiplicat substancialment, en passar de comptar amb 1.659 clubs de muntanyisme i senderisme en 2010 a 2.950 en 2022.
Tot això mostra la important implantació del senderisme i el muntanyisme al nostre país, la qual cosa és motiu de celebració per tot el col·lectiu senderista i muntanyenc a escala nacional.

La FEDME posa en relleu que, a més de ser aquests els esports més practicats en aquest moment, són també els més igualitaris, perquè el practiquen gairebé per igual dones que homes (49% i 51% respectivament), joves i adults de 25 a 54 anys i majors cinquanta-cinc anys (26% i 32%, respectivament) i tinguin aquests estudis primaris, secundaris o universitaris (23%, 23% i 32%, respectivament), la qual cosa denota que és un esport universal, obert i igualitari els esports de muntanya.
El president de la FEDME, Alberto AyoraHirsch, valora aquestes dades “amb satisfacció i orgull, per entendre que els nostres esports són eines al servei de la població espanyola per a practicar esport no merament pel fet de competir, sinó sobretot per l’oportunitat que ens brinda per a millorar la nostra salut, relacionar-nos amb altres persones, gaudir de la naturalesa i respirar aire net, i en aquest sentit el senderisme i altres esports de muntanya i escalada són un dels millors mitjans per a aconseguir-lo”.
Per això, ha afegit, «des de la Federació Espanyola d’Esports de Muntanya i Escalada, com a entitat amb competències públiques delegades, el nostre compromís és el de donar resposta a aquesta demanda social homologant cada dia més senderes d’ús esportiu, incrementant els rocòdroms i infraestructures per als nostres esportistes, oferint-los més serveis com la nostra APP de senderisme Pas a pas, integrat a cada vegada més sectors de la població, dones, nens, persones amb discapacitat, majors, i, a més, tractant de contribuir amb responsabilitat social al desenvolupament del món rural. De manera que no podem sinó sentir-nos més reconeguts i orgullosos en un any com el present, que es compleixen 100 anys de vida de la federació que representa l’origen i el desenvolupament d’aquests esports al nostre país”.
El muntanyisme i el senderisme a les Illes Balears.
Les Illes Balears no escapen a aquest fenomen. Amb les xifres del 2021, la FBME ocupa el cinquè lloc de la classificació per nombre de llicències, amb 5.170 practicants agrupats en 112 clubs i agrupacions repartits per tota la geografia illenca. Les federacions de Futbol, Bàsquet i Golf ocupen els tres primers llocs.
Font: Comunicat FEDME