Ara llegint
Formentera exigeix a Delegació de Govern que es faci càrrec de la retirada de les embarcacions que arriben al litoral

Formentera exigeix a Delegació de Govern que es faci càrrec de la retirada de les embarcacions que arriben al litoral

Formentera exigeix a Delegació de Govern que es faci càrrec de la retirada de les embarcacions que arriben al litoral

El ple del Consell Insular de Formentera ha aprovat, amb el vot contrari de l’oposició, instar a la Delegació del Govern a les Illes Balears que es faci càrrec de la retirada de les embarcacions que arriben al litoral formenterer amb immigrants irregulars.

Segons explica la institució insular, fins ara “en un exercici de responsabilitat institucional, el Consell ha anat retirant i acumulant les embarcacions a l’Àrea de Gestió de Residus d’Es Cap, assumint un cost econòmic que no li correspon. Avui dia hi ha més de 30 d’aquestes embarcacions a l’espera de ser gestionades com a residus d’acord amb la normativa vigent”.

La majoria de les embarcacions que arriben a les costes de Formentera amb immigrants irregulars són abandonades i queden encallades a les platges o a la deriva en zones de difícil accés. El fet que les administracions responsables de la gestió de les barques no disposin dels mitjans materials i humans necessaris per a la seva retirada, segons ha explicat la consellera de Mobilitat i Gestió Ambiental, Verónica Castelló, “crea un greu problema mediambiental per l’abocament d’hidrocarburs i, a més, deteriora la imatge de l’illa perquè romanen abandonades molt de temps”.

Per això, el Ple insta la Delegació del Govern a les illes Balears que assumeixi els costos reals de la retirada, el transport i la gestió dels residus de les embarcacions arribades a les costes de l’illa. També insta que consigni les partides pressupostàries per tenir els mitjans materials i personals necessaris per a la retirada immediata de les barques en el moment de la seva arribada i abans que es trenquin en el nostre litoral.

Considera a la vegada necessari que s’estableixi un diàleg entre les diferents administracions implicades per coordinar la retirada i gestió d’aquestes barques i, en cas que sigui convenient, signar un acord o conveni amb el Consell perquè aquest realment estigui autoritzat i disposi dels mitjans necessaris per continuar realitzant aquesta activitat de manera regulada i amb la consegüent contraprestació econòmica pels serveis prestats.

Finalment, el Ple instarà el Govern central i a la Unió Europea perquè Formentera sigui considerat territori de primera línia de frontera de la Unió i, per tant, que estigui dotada dels mitjans tècnics i personals necessaris per a evitar la consolidació de la ruta d’entrada irregular d’immigrants, i garantir el funcionament eficaç del Sistema Integrat de Vigilància i la correcta dotació de la Guàrdia Europea de Fronteres i Costes. Així mateix, el Consell demana que les plantilles dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat estiguin completes, comptin amb formació específica, mitjans de prevenció i complements salarials d’insularitat adequats al cost de la vida en aquesta comunitat autònoma.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt