Ara llegint
La generació de residus baixa a Eivissa un 25% a causa de la pandèmia

La generació de residus baixa a Eivissa un 25% a causa de la pandèmia

La pandèmia ho ha trastocat absolutament tot. Un dels indicadors que ha variat a Eivissa ha estat el de la generació de fems, amb descensos que van del 25’7% en els residus que han acabat a l’abocador de Ca na Putxa fins al 42% en la fracció del vidre a causa de l’absència quasi total d’activitat turística.

El conseller del Departament de Presidència i Gestió Ambiental del Consell d’Eivissa, Vicent Roig, ha explicat durant la roda de premsa convocada per fer balanç de les principals accions desenvolupades pel departament en 2020, que durant el passat any a l’illa de Eivissa, tant en recollida selectiva de residus municipals, com en entrada de residus a l’abocador, s’ha constatat una reducció que situa l’illa a nivells de fa deu anys.

Roig ha remarcat que l’atur de l’activitat en el sector Horeca durant el 2020 “es tradueix en uns percentatges de baixada molt considerables, com per exemple en el cas de la fracció de vidre, que ha baixat un 42,02% el 2020 pel que fa a 2019, o la baixada en general d’un 32,71% de la recollida selectiva de residus, amb descensos generalitzats també en la recollida de paper i cartró i envasos”.

Així, si el 2019 es van recollir 24.396,50 tones de residus municipals, el 2020 han estat 16.416,04 tones. A això s’afegeix també la baixada en la recepció de residus a l’abocador de Ca na Putxa, fins a un 25,70% menys, baixada causada també per la paràlisi en l’economia i el tancament d’establiments per l’afectació de la COVID-19 .

Per contra, la recollida de restes de poda i jardineria ha pujat un 10,37%, fracció que a partir d’ara es considerarà matèria primera i no residu, per la posada en marxa de la planta ja que és matèria necessària per al procés de tractament de la fracció orgànica i elaboració de compost.

Altres activitats

Roig també ha desgranat algunes de les principals actuacions desenvolupades pel departament en 2020, entre les que destaquen l’aprovació definitiva del Pla Sectorial de Prevenció i Gestió de Residus no Perillosos de l’illa d’Eivissa, la publicació del Full de Ruta per a la Transició energètica d’Eivissa, o l’inici dels estudis per a la redacció de l’reglament Insular de Contaminació Lumínica. La millora en la gestió de plagues de mosquit, ofertes educatives amb tallers mediambientals en centres educatius, participació en campanyes com ‘Glass for Posidònia’ o ‘Recicla Vidre per elles’ d’Ecoembes, i activitats específiques per al Dia de les Illes Balears o la setmana Europea de la Prevenció de Residus, són algunes de les accions més destacades realitzades en el passat any 2020.

D’altra banda, Roig ha explicat que el Consell d’Eivissa ajudarà, a través d’un conveni, als ajuntaments amb 4.400.000 euros perquè les entitats locals, i davant la situació de crisi derivada de la COVID-19, puguin ajudar als ciutadans reduint el cost impositiu de les escombraries.

El que es pretén amb aquesta mesura és pal·liar la pujada que s’havia previst en els rebuts d’escombraries aquest any per la posada en marxa de la planta de triatge: “des del Consell d’Eivissa entenem que ara més que mai cal estar al costat dels ciutadans, alleujant-los de més càrregues en un moment en què molts ho estan passant francament malament. Per això, aportem aquests ajuts als ajuntaments perquè no repercuteixin aquest any aquesta pujada en els rebuts dels ciutadans “.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt