Ara llegint
La necròpolis de Puig des Molins es convertirà en un reservori de sargantanes

La necròpolis de Puig des Molins es convertirà en un reservori de sargantanes

La seu de Puig des Molins del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera (MAEF) acull un projecte per declarar la necròpolis reservori de sargantanes i garantir així la supervivència d’aquest rèptil vertebrat, un dels animals més emblemàtics de la fauna autòctona insular i que actualment es troba en perill d’extinció per la proliferació de serps registrada els darrers anys a l’illa.

El projecte suposa “una passa molt important” per garantir i preservar aquesta espècie d’un valor biològic incalculable per a l’ecosistema natural eivissenc, segons ha explicat una de les coordinadores de la iniciativa, la biòloga Antònia Maria Cirer, qui ha advertit de la “velocitat d’extinció accelerada” que pateixen les sargantanes atès que suposen el 56% de l’alimentació de les serps, el que ha provocat una minva molt important de la població d’aquest rèptil. “Disminueix de manera exponencial al creixement de la població de serps”, ha remarcat Cirer.

La posada en marxa d’aquest reservori suposa “una acció preventiva i necessària per preservar la conservació genètica de la població de Podarcis a l’illa” i en aquest sentit, han assenyalat l’idoneïtat d’habilitar un espai on puguin viure en llibertat i alienes al perill que suposa la presència de serps.

És per això que el reservori es fixarà al Museu Arqueològic dels Puig des Molins, un espai perimetrat i fàcilment controlable on ja hi ha sargantanes.

“Com a institució pública que conserva, investiga i difon el patrimoni arqueològic d’Eivissa i Formentera, el MAEF no només actuarà com a continent del projecte per ser l’òrgan gestor de la necròpolis de Puig des Molins, sinó que també tindrà un paper protagonista en la preservació i visualització d’aquesta espècie amenaçada, com és la sargantana pitiüsa. Aprofitant totes les infraestructures existents i l’equip didàctic del MAEF, es contribuirà en les activitats de divulgació que es generin en el projecte, com ara tallers mediambientals, plafons explicatius, etc”, ha explicat la directora general de Cultura, Catalina Solivellas.

La iniciativa va sorgir dels alumnes i professors dels cicles formatius del sector agroalimentari de Can Marines i hi participen, a més del Govern de les Illes Balears, el Consell d’Eivissa, l’Ajuntament d’Eivissa, el Servei de Protecció d’Espècies i el Cofib, tots ells presents en l’acte de presentació del reservori.

El president del Consell Insular, Vicent Marí, ha aprofitat l’acte per donar les gràcies a totes les persones i institucions que participen en aquest projecte que, ha dit, “ha de ser un més de totes les iniciatives que s’impulsin per preservar un animal tan icònic i important per a la nostra biodiversitat com la sargantana”.

Marí ha destacat la labor coordinadora del Consell Insular en aquest projecte perquè “comparteix la preocupació vers el futur de les sargantanes endèmiques de l’illa” i ha demanat “la necessària implicació de la societat illenca en la preservació d’aquesta espècie”. En aquest sentit, el president del Consell ha encoratjat a les institucions públiques i a la ciutadania en general a continuar endavant i treballar per mantenir espècies autòctones tan rellevants i emblemàtiques com les sargantanes.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt