Ara llegint
La Unitat Bàsica Nostra Senyora de Jesús de Santa Eulària duplica la seva capacitat

La Unitat Bàsica Nostra Senyora de Jesús de Santa Eulària duplica la seva capacitat

L’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera ha conclòs les obres d’ampliació de la Unitat Bàsica de Salut Nostra Senyora de Jesús, del municipi de Santa Eulària des Riu, la qual cosa ha permès duplicar el nombre de les consultes, ampliar els equips i donar millor resposta a la demanda assistencial dels titulars de les 4.000 targetes sanitàries que té assignades.

Així ho ha explicat la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, qui ha visitat avui la infraestructura reformada, modernitzada i plenament operativa, acompanyada del director general y la directora assistencial del Servei de Salut, Juli Fuster i Eugènia Carandell; la directora gerenta de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, Carmen Santos; l’equip directiu de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera; la batlessa de Santa Eulària des Riu, Carmen Ferrer, i la regidora de Jesús, Marilina Bonet.

Gómez ha explicat que aquestes obres formen part de tot un conjunt d’inversions que el Servei de Salut du a terme a Eivissa per garantir un servei als pacients eficaç i de qualitat i uns entorns de treball segurs i confortables per a tots els professionals.

Les obres de la unitat bàsica, per un import de 120.507,09 € (IVA inclòs), es varen iniciar el juliol i es varen dur a terme en dues fases per minimitzar l’afectació als usuaris.

Una comissió d’obres —formada per la Direcció de Gestió de l’Àrea de Salut, els responsables d’atenció primària i del Centre de Salut Vila, a més dels professionals de la Unitat Bàsica Jesús i l’empresa constructora— s’ha encarregat de la planificació i del pla de contingència durant l’execució de les tasques.

Amb aquesta reforma, la Unitat Bàsica ha duplicat el nombre de consultes i ha passat d’una consulta de medicina familiar i comunitària i una d’infermeria a comptar amb dues consultes de medicina i dues d’infermeria.

L’ampliació ha permès duplicar els equips mèdics i d’infermeria i amb això poder respondre adequadament a la demanda assistencial d’aquesta localitat.

L’obra ha consistit a unir dos locals, millorar l’accessibilitat a la zona exterior i construir, a més de les dues noves consultes esmentades, una sala d’espera, una cambra per als residus, un lavabo unisex adaptat i millores en la instal·lació de ventilació del centre.

La superfície útil actual després de la reforma és de 187 m2, ja que als 116 m2 que tenia el centre sanitari se li han sumat 71 m2 amb l’ampliació.

Vintè aniversari de l’hospital de dia de salut mental

Una vegada acabada la visita a la Unitat Bàsica, Gómez s’ha desplaçat a l’hospital de dia de salut mental, que recentment ha celebrat el vintè aniversari i que actualment atén entre 30 i 35 persones.

La consellera i el director general del Servei de Salut s’han reunit amb l’equip i han conegut de primera mà l’activitat que fan els professionals de l’hospital de dia de salut mental, que en aquests vint anys de vida ha atès més de 700 persones.

A hores d’ara, l’equip està format per la psicòloga Sílvia Marí, que a més coordina la unitat; el psiquiatre Carlos Caballero; la infermera, Marta Morey; la terapeuta ocupacional -compartida amb la unitat d’hospitalització de psiquiatria- Elena Llorente; els monitors ocupacionals Yolanda Carvajal i Fidel Olaya; i la treballadora social Concepción Costa, que forma part de la xarxa de salut mental d’adults.

L’hospital de dia ofereix catorze activitats grupals als pacients que es troben en règim d’hospitalització parcial, entre els quals hi ha el grup d’arribada i de cap de setmana, els tallers d’expressió escrita, de manualitats i laborterapia, de jardineria, de premsa, entrenament en relaxació, d’habilitats socials i resolució de problemes, d’educació per a la salut o de treball corporal, entre d’altres. A més, dins del programa ocupacional, l’hospital de dia participa anualment en el projecte terapèutic «Un mar de possibilitats».

Un dels objectius de l’hospital de dia és disminuir el nombre d’ingressos i reingressos en la unitat d’hospitalització breu, reduir el temps d’estada en aquesta unitat i minimitzar l’ús de serveis d’atenció d’urgències i altres recursos sanitaris, a més de promoure que els familiars participin en el procés terapèutic i oferir-los suport.

Pla Estratègic per al període 2022-2024

Després de la reunió, la consellera ha assistit a la presentació del Pla Estratègic de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera per als anys 2022 a 2024, que ha tingut lloc a l’Hospital Can Misses amb l’assistència de representants dels ajuntaments i consells d’Eivissa i Formentera, coordinadors de centres de salut, caps de servei i supervisores d’infermeria dels Hospitals Can Misses i Formentera.

Per abordar el Pla Estratègic per als propers tres anys s’ha fet una anàlisi estratègica, interna i externa, un diagnòstic estratègic posterior i per a això s’han utilitzat les matrius DAFO (dificultats, amenaces, fortaleses i oportunitats) i CAME (corregir debilitats, afrontar amenaces, mantenir fortaleses i explorar oportunitats).

El document se centra en nou línies estratègiques, amb una sèrie d’’bjectius i accions cadascuna: model assistencial i cartera de serveis; potenciar l’atenció primària; compromís de la institució amb els professionals; docència; formació; recerca i innovació; control de gestió; seguretat del pacient i qualitat assistencial; humanització de l’atenció sanitària; responsabilitat social corporativa, i comunicació interna i externa.

El Pla Estratègic compta amb una fase final de seguiment i avaluació que permetrà comprovar el grau de compliment d’aquests objectius i impulsarà les accions correctores necessàries per complir-los en les dates i amb els recursos marcats. Aquesta darrera fase recaurà sobre la recentment creada unitat de millora contínua i seguretat del pacient, que coordina Maria Costa.

A més de la participació transversal d’equips d’atenció primària i atenció hospitalària de diferents categories, el Pla Estratègic ha estat compartit amb tots els professionals de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera i ha comptat amb diferents propostes de millora en l’elaboració.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt