Ara llegint
Les Illes Balears i Canàries s’uneixen per lluitar contra l’expansió de les serps invasores

Les Illes Balears i Canàries s’uneixen per lluitar contra l’expansió de les serps invasores

Personal tècnic de la conselleria de Medi Ambient i Territori ha participat en una trobada de coordinació tècnica organitzat pel Govern de les Illes Canàries amb l’objectiu de compartir experiències i conjuminar i intensificar esforços per al control de les espècies exòtiques invasores, especialment els ofidis. En les jornades, celebrades a la illa de Gran Canària, han participat també representants de l’Estat.

El conseller canari de Transició Ecològica, Lluita contra el Canvi Climàtic i Planificació Territorial, José Antonio Valbuena, ha detallat que “la reunió, de caràcter tècnic, ha tingut com a principal objectiu avançar en l’aplicació de la ‘Estratègia de gestió, control i possible eradicació d’ofidis invasors en illes’ així com reprendre les mesures de coordinació entre el Govern central i les comunitats autònomes dels territoris insulars que la crisi de la COVID-19 va interrompre el 2020”.

Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha destacat que “la creació de sinergies entre els dos arxipèlags és fonamental en la lluita contra l’emergència climàtica ja que els nostres territoris, en ser insulars, són molt més fràgils i enfronten reptes similars”. En aquest sentit, ha afegit que “la protecció dels nostres endemismes davant l’arribada d’espècies invasores és una de les nostres majors responsabilitats” encara que, ha ressaltat que, “si bé, en els últims anys s’han fet esforços ingents a nivell autonòmic, necessitem una major implicació de l’Estat per poder abordar aquesta problemàtica amb totes les garanties”.

L’‘Estratègia de gestió, control i possible eradicació d’ofidis invasors en illes’ és una iniciativa aprovada per la Comissió Estatal per al Patrimoni Natural i la Biodiversitat i per la Conferència Sectorial de Medi ambient.

Jornada de treball per lluitar contra les serps invasores.

Els assistents han pogut conèixer de primera mà, tant a reunions tècniques, com en visites de camp, la labor que es duu a terme en Gran Canària per al control de diferents espècies invasores. A més, es va abordar l’evolució de la invasió biològica de la serp real de Califòrnia (Lampropeltis californiae) a Gran Canària i la serp de ferradura (Hemorrhois hippocrepis) a Eivissa i Formentera, prestant especial atenció a l’impacte provocat per aquestes espècies sobre les poblacions de rèptils endèmics de les illes. També es van repassar els mètodes de control aplicats, les mesures de bioseguretat per evitar l’expansió a altres illes i illots i les mesures de divulgació, sensibilització i participació ciutadana que s’han vingut desenvolupat en els últims anys.

Com a resultat d’aquesta reunió s’ha elaborat un conjunt de propostes d’actuació que pretenen reforçar les mesures de coordinació entre els governs insulars i afavorir la intervenció i implicació del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic en el marc de l’Estratègia nacional per al control d’ofidis invasors.

Entre les mesures a desenvolupar destaca la implementació d’accions per millorar l’intercanvi d’informació entre les institucions implicades, l’avaluació de l’estat de conservació de les espècies de rèptils endèmics afectades i l’elaboració de propostes per modificar el seu règim de protecció, la millora dels mètodes i sistemes de trampeig millorant la seva selectivitat i eficàcia (ús de nous atraients, tipus d’esquers, instal·lació de sensors, etc.) i desenvolupament de mètodes per avaluar l’eficàcia de les mesures de control aplicades.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt