Ara llegint
Recursos Hídrics mobilitza aigua regenerada i dessalada per als pagesos de Formentera i Eivissa

Recursos Hídrics mobilitza aigua regenerada i dessalada per als pagesos de Formentera i Eivissa

El cànon de sanejament sufragarà les obres de millora de la depuradora de Formentera

La Direcció General de Recursos Hídrics, de la Conselleria de la Mar i del Cicle de l’Aigua, ha atorgat dues concessions per tal d’optimitzar els recursos hídrics destinats a l’agricultura a Formentera i a Eivissa, implementant solucions específiques per enfrontar els desafiaments de disponibilitat i qualitat de l’aigua en cadascuna de les illes.

Per a la Comunitat de Regants de Formentera, s’ha aprovat l’ús de 263.696 metres cúbics anuals d’aigües depurades, provinents directament de l’efluent de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) situada en el terme municipal de Formentera. Aquestes aigües seran emprades específicament en les parcel·les agrícoles administrades per la Comunitat de Regants. El subministrament està destinat a donar suport a les operacions de reg agrícola a l’illa, contribuint directament a les pràctiques de cultiu locals.

La concessió s’ha atorgat amb un termini inicial de deu anys i la possibilitat de sol·licitar una pròrroga després d’aquest període inicial, subratllant el compromís de la Direcció General de Recursos Hídrics amb el suport a l’agricultura a l’illa.

A Eivissa

A Eivissa, amb la finalitat de poder posar en servei el funcionament de la bassa de reg de Sa Rota a Santa Eulària, construïda l’any 1995 i parada des de l’any 2000, la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi natural ha rebut la concessió per a utilitzar 87.000 metres cúbics d’aigua dessalada durant els mesos d’hivern, provinents de la planta dessaladora IDAM de Santa Eulària des Riu.

Mitjançant aquesta proposta es pretén barrejar l’aigua dessalada amb l’aigua depurada de la bassa de Sa Rota, amb la finalitat de corregir l’alt nivell de salinitat que impacta negativament en la productivitat dels cultius. La utilització d’aigua dessalada s’entén com una solució temporal fins que les actuacions conjuntes de l’Ajuntament i Abaqua, juntament amb la col·laboració de tots els usuaris, permetin reduir la salinització d’aigua que arriba al sistema de sanejament i depuració.

Addicionalment, a la vista de la situació de sequera de l’illa i en un esforç per abordar les necessitats de reg, la Direcció General ha autoritzat un subministrament urgent i provisional de 2.000 metres cúbics al dia d’aigua procedent tant de l’EDAR com de la IDAM de Santa Eulària. Aquest subministrament temporal, concedit per un període de dos mesos, garanteix que l’agricultura a Eivissa pugui continuar sense interrupcions mentre es finalitzen els aspectes de la concessió definitiva.

La implementació d’aquesta concessió es basa en un informe favorable emès per Abaqua, destacant la viabilitat i sense comprometre el proveïment als nuclis urbans.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt