Ara llegint
Un vial per a vianants i bicicletes unirà Sant Jordi i la Platja d’en Bossa

Un vial per a vianants i bicicletes unirà Sant Jordi i la Platja d’en Bossa

Un vial per a vianants i bicicletes unirà Sant Jordi i la Platja d'en Bossa

El Govern Balear crearà un vial per a vianants i per a bicicletes que unirà el nucli de Sant Jordi amb Platja d’en Bossa mitjançant una passarel·la elevada sobre l’autovia de l’aeroport. El projecte ha estat presentat en societat per la presidenta del Govern, Francina Armengol; el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, i el batle de Sant Josep de sa Talaia, Ángel Luis Guerrero.

Es tracta d’un dels projectes que impulsa el Govern de les Illes Balears a l’illa d’Eivissa l’any 2023 a través del Fons d’Impuls del Turisme Sostenible (ITS), que finançarà íntegrament aquesta nova infraestructura amb un pressupost d’1,5 milions d’euros. Tant el Govern com l’Ajuntament donen resposta a la petició dels veïns del municipi de reconnectar i recuperar les tradicionals comunicacions entre el nucli de Sant Jordi i la seva barriada marítima, Platja d’en Bossa, sense necessitat d’utilitzar el vehicle, tallades des de la construcció de l’autovia de l’aeroport.

La presidenta del Govern ha explicat que «és de justícia ajuntar allò que es va separar i fer-ho també amb un passeig ciclista com el que es planteja al projecte». Francina Armengol ha destacat «la càrrega que té recuperar Can Pere Casetes com a símbol del que significa lluitar pel poble» i ha recordat la importància de l’impost de turisme sostenible, que finança aquest projecte, per «fer unes illes, i el municipi de Sant Josep, més sostenibles».

El conseller Marí, per part seva, ha afirmat que amb aquest projecte es podrà «cosir la ferida que significaven les autovies» amb «un projecte que posa en relleu la importància del poble de Sant Jordi i que d’una forma amable i més humana reconnectarà les dues zones», alhora que «posam en valor un equipament, com és Can Pere Casetes, que ara mateix no té un ús».

L’alcalde de Sant Josep, per la seva banda, ha agraït «la sensibilitat del Govern per atendre un deute pendent amb Sant Jordi des de la construcció de les autopistes, com és reconnectar el poble amb la mar, tal com es va prometre als vesins i vesines». També ha destacat la importància que tindrà Can Pere Casetes per «començar a solucionar el dèficit d’instal·lacions culturals i cíviques que té Sant Jordi, i encara millor si ho feim recuperant per a tots els jordiers un indret tan simbòlic com aquesta casa», ha dit Guerrero.

Aquest nou vial, dedicat exclusivament a vianants i bicicletes, recorrerà un tram de 1.100 metres, aproximadament: començarà al final del carrer de l’Avisador, passarà al costat de Can Pere Casetes i, mitjançant una passarel·la metàl·lica, permetrà creuar l’autovia passant per la bassa de laminació fins a arribar al carrer de la Gamba Roja per arribar a Platja d’en Bossa.

El traçat permet un passeig a l’entorn de la bassa de laminació que facilitarà observar les rases de conreu d’època romana localitzades a la zona durant la construcció. El projecte incorpora una zona de descans on s’instal·larà un panell explicatiu d’aquestes troballes per posar en valor l’espai que ocupen.

Segons l’avantprojecte redactat pel Departament d’Obres Públiques de la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre, el pressupost base de licitació és d’1.487.038 €, al qual se suma l’1 % cultural. Per tant, el pressupost del nou vial se situa en 1.501.909 €, que es finançaran a càrrec d’ITS.

Cessió de Can Pere Casetes

Per tirar endavant el projecte, el primer pas serà la signatura d’un conveni entre el Govern i l’Ajuntament de Sant Josep en el qual s’inclourà el compromís de la Comunitat Autònoma de finançar i construir l’itinerari per a vianants, mentre que l’Ajuntament assumirà la conservació i el manteniment en les condicions adequades del nou recorregut.

Un altre punt destacat de l’acord entre les dues institucions és la cessió a l’Ajuntament de Sant Josep de l’antiga casa de Can Pere Casetes per rehabilitar-la i usar-la posteriorment com a centre sociocultural a la zona de Sant Jordi. Aquesta construcció té un considerable valor simbòlic i patrimonial per la seva tipologia ¾un habitatge rural tradicional de grans dimensions¾ que va quedar deshabitat arran de les expropiacions fetes per construir l’autovia d’accés a l’aeroport d’Eivissa. A través d’aquesta cessió, l’Ajuntament veu l’oportunitat de recuperar aquesta edificació en desús per donar solució a la manca d’espais comunitaris en aquesta població. 

Un cop signat el conveni, el Govern licitarà el projecte de construcció del nou vial. Les obres, que tenen un termini d’execució de 6 mesos, es duran a terme aquest 2023.

A l’acte de presentació del projecte hi han assistit el director general de Mobilitat i Transport Terrestre, Jaume Mateu, i el cap del Departament d’Obres Públiques del Govern, Joan Mas.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt