El món de la Filologia perd el gran mestre Josep A. Grimalt
El doctor Josep A. Grimalt Gomila, professor jubilat del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears, recentment distingit amb la Medalla de la Ciutat de Felanitx, la seva població natal, va morir anit als 86 anys d’edat.
Grimalt (Felanitx, 1938 – 2024) era llicenciat en Dret i doctor en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona (1975) amb la tesi La catalogació de les rondalles de mossèn Alcover com a introducció a llur estudi.
La seva trajectòria docent s’inicià com a professor contractat a la delegació de Mallorca de la Universitat de Barcelona. Va ser també professor adjunt de Gramàtica general i Crítica literària per oposició (1979), fins que el 2002 va esdevenir catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat de les Illes Balears. Es jubilà l’any 2004, moment en el qual va ser nomenat professor emèrit.
Va tenir cura de l’edició crítica de l’Aplec de rondaies mallorquines d’En Jordi des Racó (1996-2022) d’Antoni Maria Alcover, amb la col·laboració de Jaume Guiscafrè, que va ser guardonada per l’Obra Cultural Balear amb el premi Miquel dels Sants Oliver (2022). També va editar diversos volums de les Obres Completes de Llorenç Villalonga.
És autor de nombrosos articles d’investigació i de diversos llibres, entre els quals hi ha la novel·la breu Història d’una dama i un lloro, finalista del premi Gabriel Maura de Ciutat de Palma (1965), i de La figura de Judes a la literatura. Notes per a un estudi sobre hipertextualitat (2004), entre altres. També va ser traductor, conferenciant i divulgador de qüestions de llengua catalana a diversos mitjans de comunicació, com ara als programes de televisió Lletra menuda (1986-1988) i Parlant en plata (2004-2006).
Era Soci d’Honor de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Per la seva trajectòria, va ser mereixedor del premi Bartomeu Oliver (1988) de l’Obra Cultural Balear i el Reconeixement de mèrits per l’Ajuntament de Manacor (1991).
L’any passat, l’Ajuntament de Felanitx li concedí la Medalla de la Ciutat de Felanitx en reconeixement en reconeixement a la seva trajectòria literària, investigadora i docent en defensa de la llengua catalana i la cultura. A més, recentment també havia donat un solar en el camí del Far de Portocolom a l’Ajuntament de Felanitx, que ha de ser convertit en mirador.