Ara llegint
Les entitats conservacionistes continuen sostenint que el Govern posarà ciment al moll històric de Portocolom

Les entitats conservacionistes continuen sostenint que el Govern posarà ciment al moll històric de Portocolom

Salvem Portocolom, ARCA, GOB, Terraferida, Amics dels Clossos, Més que Pedra i el Gremi de Margers, entitats conservacionistes i defensores del patrimoni natural i cultural de Mallorca, continuen sostenint que el projecte de reforma de la zona portuària de Portocolom “farà malbé el conjunt més antic i valuós” de la zona.

“El Govern Balear, a través de l’empresa pública PortsIB, vol executar de manera imminent el que les entitats trobam una barbaritat intolerable”, han assenyalat avui. “El projecte que havia de servir per rehabilitar part de l’antic dic de la primera línia de sa Duana, vol aixecar l’empedrat original al llarg de desenes de metres, i substituir-lo per formigó i ferro”, sostenen.

Aquestes entitats assenyalen que se n’han duit una “sorpresa desagradable” en descobrir com el Govern “dedica la ridícula quantitat de 500 euros al seguiment arqueològic de l’obra” que compta amb un pressupost de més de 411.000 euros.

Assenyalen que el projecte preveu aixecar l’empedrat i injectar formigó a la base del moll. “La secció on s’intervendrà preveu aixecar l’antic empedrat, de gairebé dos segles d’antiguitat, i substituir-lo parcialment per ciment. El projecte de fet vol reduir l’empedrat d’1,30 metres a sols 60 centímetres, els 70 centímetres restants seran formigó i ferro”, sostenen.

Lamenten que “la tècnica constructiva desparaixerà i les futures generacions no tendran ocasió ni de coneixer-la”.

Recorden que el dic de Portocolom ha estat danyat recentment per una grua massa pesada dedicada a la retirada d’embarcacions de grans dimensions. A causa d’aquesta activitat una petita part del moll històric ha patit un deteriorament de les estructures i necessita ser restaurat. “La sorpresa ha estat comprovar que el Govern no només no vol canviar la grua de lloc, és que preveu dur a terme unes obres agressives, que mai ningú havia demanat, al llarg de casi tot el conjunt molls, rampes, norais i escales
empedrades”, assenyalen aquestes entitats.

“En lloc d’arreglar els desperfectes i facilitar un lloc per treure barques sense malmetre el patrimoni es treu de la màniga un projecte desastrós, una agressió patrimonial sense precedents dins el segle XXI que no consentirem”, adverteixen.

El conjunt empedrat és un patrimoni catalogat a nivell municipal i és el més important i ben conservat de Portocolom. La seva construcció es va iniciar fa gairebé dos segles, quan ja hi ha documentada la seva existència. Una part de l’empedrat de fet, prové de les Navetes dels Closos de Can Gaià, el poblat més antic de la zona (1700 a.C.).

Com a “exemple de l’especial sensibilitat envers la rehabilitació de les estructures actuals” el Govern Balear ja va advertir fa uns dies que el projecte “preveu la catalogació i enumeració de cada un dels carreus que actualment conformen els molls, així com el seu desmuntatge pedra per pedra per tal d’accedir a la zona interna i invisible que està greument afectada. Un cop assegurada l’estructura es procedirà a reposar al seu lloc cada una de les pedres originàries restituint l’aspecte inicial tant del moll com dels paviments”.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt