Portocolom es converteix en un museu viu de la mar amb el primer Festival d’Embarcacions Tradicionals

Portocolom acull aquest cap de setmana el primer Festival d’Embarcacions Tradicionals, una trobada que ha reunit 26 barques provinents de Mallorca, Menorca, Eivissa, Catalunya i França. La iniciativa, organitzada pel Consell de Mallorca a través del Museu Marítim, pretén reivindicar el patrimoni marítim de les Balears i reforçar els vincles amb les comunitats costaneres.
El festival s’ha inaugurat coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, que enguany es commemora amb el lema «El futur dels museus en comunitats en constant canvi». En aquest context, la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha assenyalat que “el que abans eren embarcacions de pesca, ara s’han convertit en embarcacions patrimonials de gran valor que ens ajuden a entendre qui som i d’on venim”.
Durant tot el dissabte, centenars de visitants s’han apropat a l’esplanada del moll de la Duana per participar en les activitats de recreació històrica. Una de les més destacades ha estat la demostració de transport de botes de vi fins als vaixells, una tasca habitual en la vida portuària de dècades enrere. També s’han mostrat oficis antics i pràctiques marineres que han despertat l’interès d’un públic divers i curiós.
La representació local ha estat àmplia, amb gussis com Avelira, Davit i Nauta, i les emblemàtiques llanxetes felanitxeres Elfi, Vimo i Yris. També s’hi han pogut veure els llaüts Baan, Boanegre, Guillermo, Sant Miquel i Simbad, testimonis de la tradició naval de Portocolom.
Des de fora del municipi, Catalunya ha aportat els llaüts Sa Rata, Sant Isidre i Sant Ramon; Eivissa hi ha participat amb el bot Javi i el llaüt Rínxol, i França hi és present amb l’Ange Gardien, una rèplica de xabec. Mallorca ha estat àmpliament representada amb els llaüts Alconàsser, Alzina, Balear, Brandó, Cala Sarral i Mantellina, i el bot Au Pax. També hi han arribat els llaüts menorquins Besitos i Gertrudis.