Ara llegint
Alliberen a la mar una cinquantena de tortugues nascudes a la platja de sa Mesquida de Maó

Alliberen a la mar una cinquantena de tortugues nascudes a la platja de sa Mesquida de Maó

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, han participat, aquest dijous, en l’amollada de 47 tortugues marines (Caretta caretta) a la platja de sa Mesquida, al terme municipal de Maó. Aquests exemplars, nascuts l’estiu passat al mateix indret, són els primers que, segons la documentació existent, nasqueren a una platja de les Illes Balears.

A l’acte, hi ha hagut representació de totes les administracions i entitats que han participat en el procés. En primer lloc, el personal del Servei de Protecció d’Espècies, Agents de Medi Ambient i del Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB), juntament amb una quarantena de voluntaris i voluntàries del GOB Menorca, Menorca Preservation Fund, Per la Mar Viva i Obsam que custodiaren el niu a la platja. També hi ha assistit personal tècnic del Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura (LIMIA), de l’Aquari de Sevilla (gestionat per la fundació Azul Marino), l’Oceanogràfic de València, Marineland, Fundació Palma Aquarium i el centre d’interpretació del Parc Nacional Marítim-Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera, que se n’han fet càrrec aquest darrer any. Finalment, hi han acudit representants de Balearia, que s’ha encarregat del trasllat de les tortugues des dels diferents aquaris fins a Menorca.

Mir ha agraït la tasca «imprescindible i desinteressada» del voluntariat, «una mostra més de la important consciència ambiental de la ciutadania d’aquestes illes». «Poder retornar a la mar les primeres tortugues que han nascut a una platja de l’arxipèlag és una gran fita en la gestió de la biodiversitat. Però no hem de perdre de vista que aquest fenomen, cada vegada més recurrent, és una conseqüència més de l’emergència climàtica que vivim», ha afegit.

El conseller ha incidit també en què el programa de custòdia i cria que se segueix des de la Conselleria «és un èxit que queda constat amb l’amollada de les tortugues de la tercera posta documentada a les Illes Balears». Mir ha volgut agrair la implicació i dedicació del personal tècnic del Govern i de les entitats que han col·laborat no només en la cria i el seguiment, sinó en la redacció i desenvolupament de protocols que han fet possible la cria dels exemplars.

Les 47 tortugues que s’han retornat aquest dijous a la mar ho han fet amb un pes mitjà d’1,2 kg i una longitud d’uns 20 cm. Gràcies al programa head-starting, els exemplars han pogut assolir els paràmetres adients per a l’alliberació, ja que s’ha incrementat la capacitat d’adaptació i supervivència en el medi. Tots ells porten incorporat un xip, que permetrà identificar-los. A més, una de les tortugues du incorporat un sistema de geolocalització per poder seguir el trajecte que fa.

Abans d’amollar-se, les tortugues han estat sexades gràcies a la col·laboració de l’Oceanogràfic de València i l’Hospital Veterinari Aragó de Mallorca. Els resultats indiquen que un 21% dels exemplars són femelles i un 79% mascles, el que aporta dades sobre la temperatura en què s’han de desenvolupar els ous. Així, tal com indiquen les observacions dels experts, una temperatura més alta – com la que es té a les incubadores – permet que hi hagi una ràtio major de femelles.

La posta de sa Mesquida va ser la primera de 2020. Cal recordar que, després, n’hi va haver una altra a Cala Nova i a Cala Pilar. Per garantir el desenvolupament correcte dels quelonis, el personal tècnic de la Conselleria ha decidit esglaonar l’amollada dels exemplars d’aquestes postes.

Des del Servei de protecció d’espècies recorden que ja ha començat l’època de nidificació de les tortugues marines a la Mediterrània occidental i que és important que, si es troba un rastre a l’arena, es telefoni de seguida l’112 per activar el protocol. Per no generar estrès a l’animal, cal no apropar-s’hi ni enlluernar-les amb llanternes o flaixos. Igualment, i per protegir el possible niu, no s’ha de difondre la ubicació per xarxes socials.

A l’amollada de tortugues hi han assistit també el Delegat de Costes a Menorca, Eugenio Hernández; la directora insular de Reserva de la Biosfera, Irene Estaún, el director insular de Medi Ambient, Esteve Barceló, el director insular de Projectes Sostenibles, Isaac Olives, la batlessa de Sant Lluís, Carolina Marquès, i la tinenta de Batlia, Cultura i Medi Ambient de Maó, Conxa Juanola. El conseller i el director general han traslladat l’agraïment en nom de tota la Conselleria a totes les institucions que durant el darrer any han participat en la cria de les tortugues.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt