Ara llegint
Comença el nou servei de recollida porta a porta a cinc nuclis de Maó

Comença el nou servei de recollida porta a porta a cinc nuclis de Maó

Comença el nou servei de recollida porta a porta a cinc nuclis de Maó

Aquest dilluns, 13 de novembre, entra en funcionament el nou servei de recollida porta a porta a Sant Climent, Es Canutells, Binidalí, Binixíquer i Llucmaçanes per substituir el sistema de contenidors a la via pública. És el tret de sortida del nou sistema, que al llarg d’un any s’anirà implantant a tots els nuclis urbans i barris de Maó i Es Castell fins a abastar la totalitat dels dos municipis.
 

Entre les 20:30 hores i les 22.30 d’aquest dilluns, els veïns d’aquests nuclis urbans deixaran per primera vegada a la porta de casa seva la fracció que toca segons el calendari de recollides, que en aquest cas és la fracció d’envasos lleugers. A partir de demà inclouran en la seva rutina consultar aquest calendari per treure la fracció que pertoqui. Un cop finalitzat l’horari per treure els fems, el servei de recollida iniciarà el recorregut per tots els carrers d’aquests nuclis urbans recollint la fracció dipositada al poal multifracció del porta a porta.

Durant el servei de recollida, els operaris revisaran que els residus dipositats siguin els correctes. En cas que no ho siguin, els residus no seran recollits, i s’informarà el domicili vinculat al poal per poder esclarir els dubtes i preguntes que puguin sorgir. El nou servei ha comportat un augment d’un 35% en la plantilla d’operaris de residus, que comptarà també amb 24 nous vehicles de diferents capacitats adaptades tant a la recollida porta a porta domiciliària
com comercial.

Amb la posada en marxa del porta a porta, a més, s’inclourà per primera vegada la recollida de la fracció orgànica, que permetrà reduir molt la fracció de resta generada a casa i elaborar compost de gran qualitat a la planta de Milà, contribuint així a l’economia circular i la protecció de l’entorn de l’illa.

Objectius del nou porta a porta

Amb el nou sistema de recollida, el Consorci de Residus i Energia de Menorca i els ajuntaments de Maó i Es Castell milloraran considerablement les xifres de recollida separada en origen dels residus, d’obligat compliment segons la normativa balear, estatal i europea. L’objectiu és poder arribar, com a mínim, a què el 50% en pes dels residus generats a l’illa arribin a Milà de forma separada, xifra que actualment és d’un 20%.

La previsió, però, és que aquesta xifra sigui superior, tal com ja s’ha demostrat a altres poblacions de l’entorn a les Balears i la resta de l’Estat, amb resultats per sobre del 70% de recollida separada en molts casos. Consegüentment, el nou sistema permetrà reduir notablement la fracció de resta i, així, el residu que podria acabar a l’abocador.

La posada en marxa del nou servei ho fa després de quasi un mes de reunions informativesamb el veïnat de les primeres zones involucrades en el nou porta a porta, que han pogut reunir- se amb el personal del servei per rebre informació de primera mà sobre el seu funcionament, així com tot el material necessari per emprar-lo: un poal airejat i bosses compostables per a la fracció orgànica, un poal multifracció i l’imant amb el calendari de recollida.

El porta a porta suposa un canvi en la concepció de la gestió dels residus, en què la ciutadania es fa corresponsable dels residus que genera garantint la seva correcta separació. A més, aquest sistema garanteix una bona qualitat dels materials recollits, que han de ser considerats recursos valoritzables i reciclables.

Des del Consorci de Residus i Energia de Menorca es vol animar a la població a participar activament d’aquest nou servei de recollida de residus, que permetrà millorar els percentatges de recollida separada i d’aquesta manera, augmentant el reciclatge i reduint la fracció que va a l’abocador, contribuir a millorar el medi ambient, tant dels municipis de Maó i Es Castell com de tota l’illa de Menorca.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt