Ara llegint
Cooperatives Agro-alimentàries factura 2 milions més durant l’any 2020 gràcies a l’aposta del consumidor pel producte local

Cooperatives Agro-alimentàries factura 2 milions més durant l’any 2020 gràcies a l’aposta del consumidor pel producte local

Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears serà una de les poques entitats que presentarà un balanç econòmic positiu de l’exercici de 2020. I és que aquesta entitat va aconseguir facturar 83 milions d’euros durant l’any COVID, un 2’6% més que l’any anterior, que es tradueix en 2 milions més, i això malgrat el tancament del sector turístic. Les xifres signifiquen que el consumidor va apostar pel producte de proximitat, per l’augment dels hàbits saludables i també per l’esforç dels pagesos de les Illes Balears per continuar treballant per assortir els rebosts de les llars de les famílies illenques.

Aquest balanç positiu s’ha donat a conèixer avui durant la celebració de l’Assemblea General de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, celebrada a la Cooperativa Coinga, a Menorca, on s’han reunit representants de les cooperatives i SAT’s sòcies d’Illes Balears.

Els participants a l’Assemblea General celebrada avui a Menorca.

Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears ha fet balanç d’un dels exercicis més difícils en els seus 33 anys d’història, el de l’any 2020 marcat per la COVID-19, l’estat d’alarma, el tancament del canal Horeca, els canvis normatius, els aranzels dels Estats Units, la crisi de preus i la reforma de la PAC, entre altres factors que han afectat el sector agroalimentari.

Així ho ha manifestat la presidenta d’aquesta entitat, Jerònima Bonafé Ramis, durant l’acte d’inauguració de la sessió. Durant la seva intervenció, la presidenta ha fet balanç d’un any totalment atípic.

Balanç de gestió

L’any 2020, malgrat els problemes de rendibilitat del camp, ha estat un any rècord de facturació del conjunt de les cooperatives sòcies de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears. En suma, han aconseguit 83 milions d’euros, un 2,6% més que l’exercici anterior, un volum de facturació que no s’aconseguia des de 2017. En opinió de la presidenta, “aquesta xifra ha estat possible gràcies a l’increment del consum de producte local durant la pandèmia i a una major consciència de la població sobre l’alimentació i els hàbits de vida saludable. Això s’uneix a l’esforç que han fet totes les cooperatives agroalimentàries per a acostar el seu producte a la població.”

Entre les xifres, s’ha de destacar que el 2020, Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears va estar formada per 31 cooperatives sòcies. Aquestes cooperatives aglutinen 7.838 associats, dels quals 1.817, un 23% són dones sòcies. Durant l’any 2020 l’ocupació i el ritme de treball de les cooperatives de les Illes Balears es va mantenir estable, adaptant-se a les exigències sanitàries del moment, segons s’ha detallat.

“El compromís de les cooperatives amb la societat s’ha posat de manifest amb multitud d’iniciatives de col·laboració dels seus socis com la desinfecció de carrers i l’organització de dispositius de seguretat amb Protecció Civil. Tota situació de crisi permet noves oportunitats. La pandèmia ha permès que la societat de les nostres illes posi en valor el treball de producció d’aliment i manteniment del paisatge que duu a terme el sector cooperatiu agroalimentari” ha explicat en el seu discurs la presidenta de Cooperatives Agro-alimentáries.

Bonafé així mateix ha recordat que “Reconeixements com el Premi Jaume II del Consell de Mallorca, i també aquest any 2021 Premi Ramón Llull de la Comunitat Autònoma i diferents distincions de mitjans de comunicació a incitatives de Cooperatives, així com el premi de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya Coop. a el Desenvolupament Rural lliurat a COINGA, així com la vista dels Reis d’Espanya posen de manifest aquest fet”.

“Una vegada més, de manera valenta, silenciosa, organitzada i adaptant-nos a les noves condicions de seguretat i protecció, vam fer el que millor sabem fer: produir, transformar i distribuir aliments i garantir el proveïment a la societat” ha recalcat la presidenta.

Després de l’acte privat en el qual s’han aprovat els comptes, la directora gerent de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, Mª Francisca Parets ha presentat el pla d’actuació i pressupostos 2021 per a la seva posterior aprovació.

Clausura de l’Assemblea

A l’acte de clausura de l’Assemblea General de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears hi han participat també José Pastrana Huguet, Conseller d’Economia i Territori del Consell Insular de Menorca; Paula Valero, Directora General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació; Agustín Herrero, Director General de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya; Santiago Lafuente Mir, president de COINGA; Jerònima Bonafé Ramis presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears; José Luis Benejam, alcalde d’Alaior, respectivament.

El recentment nomenat president de COINGA, Santiago Lafuente Mir, ha estat l’encarregat d’inaugurar la Jornada juntament amb el batle d’Alaior.

El director general de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya, Agustín Herrero ha pronunciat una ponència sobre la “Llei de Cadena Alimentària: aplicació per a les cooperatives”. Herrero ha destacat el paper de les cooperatives en l’equilibri de la cadena de valor, i que aquest valor pugui ser transferit a les explotacions dels seus socis. Per acabar, la directora general per a la Sobirania Alimentària, Paula Valero, ha clausurat la jornada.

Al costat d’Herrero i Bonafé han participat en l’Assemblea General de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears Paula Valero, directora General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació; José Pastrana Huguet, Conseller d’Economia i Territori del Consell de Menorca; Joan Mari Guasch, director Insular Medi rural i Marí d’Eivissa; José Luis Benejam, alcalde d’Alaior; Cati Ferreries, representant de la Federaciò Agrícola i Ramadera de Menorca (FAGME); Margalida Llambias Ameller, secretària general de la Va unir de Pagesos de Menorca; Lluís Nadal de Olives, president de l’Associació d’Empresaris d’Explotacions Agràries de Menorca (Agrame); Lorena Ruíz, directora de negoci agroalimentari de Banc Santander.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt