Ara llegint
“Deus ex petra”, un llibre de fotografia sobre l’arqueologia menorquina

“Deus ex petra”, un llibre de fotografia sobre l’arqueologia menorquina

S’acaba de presentar en societat “Deus ex petra”, llibre fotogràfic inspirat en la Menorca Talaiòtica, a la seu del Consell Insular de Menorca. L’acte ha comptat amb la presència de l’autor, el fotògraf menorquí Carlos Permuy; i el vicepresident i conseller de Cultura del CIM, Miquel Àngel Maria.

A “Deus ex petra”, “Un déu que baixa de la pedra”, Permuy vol captar l’empremta espiritual dels nostres avantpassats prehistòrics a través de 102 fotografies en blanc i negre de monuments talaiòtics, acompanyades pels poemes de Pons Ponç, Llucia Palliser, Pere Gomila i Damià Rotger. El pròleg corre a càrrec de l’arqueòleg Antoni Ferrer. El Departament de Cultura ha adquirit 50 exemplars del llibre que es distribuiran entre les diferents biblioteques públiques de Menorca.

Durant dos anys, el fotògraf ha recorregut els diferents jaciments de l’illa per completar aquest projecte. El llibre es divideix en dues grans seccions de dos capítols cadascuna: una sobre el món dels vius, i l’altra sobre el món dels difunts. Cada capítol comença amb simbologia real trobada arreu de Menorca i amb quatre haikus dels quatre poetes menorquins.

Segons l’autor, “Deus ex petra” pretén conceptualitzar la recerca de la llum des de la foscor, entenent com a tal la il·luminació espiritual que es va donar lloc al neolític, seguint la nova hipòtesi sobre els recintes de taula menorquins que suposa que podrien ser una porta de comunicació amb els déus o amb els avantpassats. En el pròleg, Antoni Ferrer, un dels autors d’aquesta teoria, apunta: “Com s’expressava entre els talaiòtics la dimensió espiritual de la pedra? Quines metàfores empraven? Probablement no ho sabrem mai, però es tracta d’un aspecte que no podem obviar. En aquest sentit, les aproximacions a la prehistòria a través de l’òptica de l’art ens ajuden a recordar que la vida a l’època talaiòtica no es reduïa als aspectes de caire funcional”.

El vicepresident Miquel Àngel Maria ha volgut destacar la importància d’eixamplar les perspectives sobre la Menorca Talaiòtica. “Aquest no és un projecte només d’arqueologia i patrimoni, ni un projecte exclusiu del Consell Insular. És de tota la societat menorquina, i la societat és diversa. És molt positiu incorporar altres mirades sobre el nostre patrimoni, i la mirada i la sensibilitat artística és especialment important. El llibre de Carlos Permuy és un exemple fantàstic de les possibilitats que ofereix l’art per aproximar-nos al patrimoni arqueològic de Menorca i al paisatge on es troben els nostres monuments i estimar-lo”, ha emfasitzat Maria.

Per la seva banda, Permuy ha recalcat que “com a menorquí, aquest llibre també és un homenatge a la nostra terra amb l’esperança de poder aportar un petit gra d’arena en aquest magnífic projecte que és la Menorca Talaiòtica”.

Sobre Carlos Permuy

Nascut a Maó l’any 1972, Permuy dirigeix l’agència de comunicació i màrqueting digital AGORA. Apassionat de la fotografia, s’ha format en aquesta disciplina artística a la Central Saint Martins de Londres i a la Barcelona School of Arts and Design.

L’any 2021 el seu projectes fotogràfic The Romanian Files, sobre la societat romanesa, va ser escollit per commemorar les relacions diplomàtiques entre Espanya i Romania. Aquest any ha publicat un llibre amb el mateix nom que s’ha presentat al consolat d’Espanya del país dels Càrpats.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt