Ara llegint
El Consell presenta la futura Llei de Menorca Reserva de Biosfera i obri un termini per a la presentació de suggeriments

El Consell presenta la futura Llei de Menorca Reserva de Biosfera i obri un termini per a la presentació de suggeriments

El Consell Insular ha presentat avui l’esborrany de l’avantprojecte de la futura Llei de Menorca Reserva de Biosfera. S’obri ara un període per rebre-hi aportacions i s’habilita un espai al web de la Reserva de Biosfera de Menorca on apareix el text complert de la proposta perquè tota persona interessada pugui expressar-les fins al 31 de juliol.

De la mateixa manera, es té previst remetre el document als òrgans de governança i consultius de què disposa la Reserva de Biosfera, la Junta de Batles i Batlesses, el Consell Social i el Consell Científic, de cara a què totes les persones i entitats que els integren puguin analitzar-ne el contingut i fer arribar les aportacions que considerin.

L’esborrany d’avantprojecte de proposició de llei de Menorca Reserva de Biosfera, sorgeix de la capacitat d’iniciativa legislativa que li reconeix al Consell Insular de Menorca l’article 47.2 de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears.

Des d’aquesta administració han volgut recordar que l’única vegada que el Consell Insular ha exercit aquesta capacitat d’iniciativa legislativa ha estat amb l’aprovació de la Llei del Camí de Cavalls de Menorca de l’any 2000. Amb aquesta iniciativa legislativa, que el Consell Insular pretén elevar al Parlament en forma de proposició de Llei, es pretén subratllar la importància de la condició de l’illa de Menorca com a Reserva de Biosfera, i encarar el futur amb impuls d’acord amb els principis que inspiren i regeixen aquesta nominació.

D’ençà de la declaració per la UNESCO l’any 1993, no s’ha aprovat cap instrument normatiu específic en relació, tot i l’interès recurrent per reivindicar la figura de la llei de la Reserva de Biosfera com a instrument oportú i necessari per fer efectius els compromisos que van justificar aquest reconeixement, i que permeti a Menorca tenir un model de desenvolupament agafant com a referència la sostenibilitat.

Segons han explicat des del Consell, en l’actual context social, econòmic i ambiental, l’illa de Menorca es planteja necessitats de regulació i gestió, tant d’aspectes ja consolidats (en serien exemples, l’ordenació del territori, la protecció d’espais naturals, la protecció i gestió del patrimoni històric, entre d’altres) com de nous reptes a afrontar: com actuar davant l’emergència climàtica, el procés de descarbonització, el model turístic i una mobilitat sostenibles, la millora dels recursos hídrics, la preservació de l’activitat del sector primari, l’ordenació de la costa, la gestió del medi marí amb criteris de sostenibilitat, la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial o el foment d’un model alimentari més sostenible, per posar alguns exemples.

Asseguren que ens trobam en un moment on hi ha un ampli consens sobre la necessitat inajornable d’avançar en la línia del desenvolupament sostenible, i que la sostenibilitat es consideri en totes les polítiques, amb l’objectiu també d’avançar en el progrés i el benestar de la població. I és d’aquí d’on sorgeix aquesta proposta legislativa, que pretén contribuir a resoldre les mancances i els problemes detectats, i a satisfer les necessitats de regulació i de gestió.

La presentació posterior d’aquesta iniciativa legislativa al Parlament de les Illes Balears, requereix determinació, compromís, consens i participació ciutadana, i pretén reflectir el lideratge del Consell Insular de Menorca i de la societat menorquina en l’impuls dels valors de la Reserva de Biosfera, i la consolidació d’aquest model de cara al futur de l’illa.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt