La restauració de la muralla de Son Catlar treu a la llum una porta monumental i ceràmica del segle VI

El Consell Insular de Menorca ha finalitzat aquest mes de maig una intervenció de conservació i restauració a la muralla del poblat talaiòtic de Son Catlar que ha permès fer dues troballes arqueològiques destacades: la localització d’una porta monumental desconeguda fins ara i la recuperació d’un bol ceràmic datat del segle VI dC. L’actuació ha estat impulsada per l’Agència Menorca Talaiòtica i forma part dels esforços per preservar el patrimoni declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO.
Amb un pressupost de 48.285 euros, l’empresa Catarqueòlegs SL ha dut a terme els treballs sota la direcció de Bernat Burgaya, Margalida Munar i Cristina Bravo. Les feines s’han centrat en la restitució de pedres caigudes, l’estabilització d’estructures vulnerables i l’eliminació de vegetació invasiva que comprometia la integritat del conjunt, com ara els grans ullastres.
La murada
Els restauradors han intervingut en dotze trams de murada, sumant prop de 80 metres lineals, i han actuat també a les casamates —estructures buides dins la muralla—, per garantir-ne l’estabilitat i afavorir-ne la comprensió funcional.
Durant les tasques, s’ha identificat amb precisió una porta monumental situada al sector sud-oest del recinte. Tot i que el prehistoriador Émile Cartailhac ja en va deixar constància al segle XIX, fins ara no s’havia confirmat la seva estructura ni ubicació. Amb 2,4 metres d’alt, 3 d’ample i un passadís de 3,4 metres, tot apunta que es tractava d’un accés imponent, possiblement en forma de ziga-zaga.
L’altra troballa destacada és un bol ceràmic d’època tardo-romana, en bon estat de conservació, que reforça la hipòtesi d’un ús prolongat del jaciment més enllà de l’època talaiòtica. La peça es troba actualment en procés de restauració.
Lloc de referència
El conseller de Cultura, Joan Pons Torres, ha valorat molt positivament l’actuació i ha apuntat que Son Catlar podria convertir-se, a mitjà termini, en un espai de referència dins l’oferta arqueològica de l’illa, al nivell de Torre d’en Galmés. “Aquest tipus d’intervencions ens permeten no només conservar, sinó també entendre millor el passat de Menorca i fer-lo accessible tant a la ciutadania com als visitants”, ha assenyalat.
Amb prop de 900 metres de llargada, la muralla de Son Catlar és única a Menorca per la seva tècnica constructiva, basada en grans lloses verticals de pedra que conformen una murada imponent de l’Edat del Ferro. Malgrat el seu bon estat general, el deteriorament provocat pel pas del temps havia fet necessàries actuacions urgents com aquesta.