Ara llegint
L’aparcament del Mateu Orfila es cobrirà amb panells fotovoltaics que generaran el 20% de l’energia de l’hospital

L’aparcament del Mateu Orfila es cobrirà amb panells fotovoltaics que generaran el 20% de l’energia de l’hospital

L’hospital Mateu Orfila de Maó serà el primer de les Illes Balears en tenir el seu aparcament completament cobert amb panells fotovoltaics. La energia produïda es correspondrà al 20% de la que necessita el centre hospitalari. Els aparcaments de grans dimensions hauran d’estar coberts per plaques per llei.

La mesa de contractació del projecte per cobrir l’aparcament de l’Hospital Mateu Orfila ha proposat adjudicar-ne la redacció i la direcció d’obres a l’empresa Inti Energia. Es tracta d’una primera proposta d’adjudicació, que estableix un pressupost de 47.380 euros més IVA i un termini d’execució de les obres de vuit mesos.

A partir d’ara, l’empresa adjudicatària té sis setmanes per redactar i presentar el projecte definitiu de la que ha de ser la major instal·lació d’autoconsum de l’illa de Menorca. Es preveu que les obres estiguin enllestides a final d’any.

La coberta solar cobrirà els 15.000 m² del pàrquing del centre hospitalari. Una vegada posada en marxa, aquesta infraestructura tindrà una potència de 875 kW. A més, serà capaç de generar fins al 20 % de l’electricitat que necessita l’hospital, la qual cosa suposarà un abaratiment de la factura de la llum de l’Ib-Salut.

S’ha de tenir en compte que l’Hospital Mateu Orfila és, a hores d’ara, un dels grans consumidors d’energia de l’illa. De fet, suposa un 1,5 % de tot el consum de Menorca. Per tant, la coberta solar contribuirà a disminuir de manera considerable les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i a continuar avançant en la transició energètica de les Illes Balears.

Una obligació recollida en la Llei de canvi climàtic

La Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica, estableix l’obligació  d’aprofitar els grans aparcaments en superfície per generar energia neta. En concret, fixa que s’han de cobrir amb plaques solars de generació fotovoltaica els espais destinats a les places d’estacionament de tots els aparcaments de titularitat pública en sòl urbà ubicats en superfície que ocupin una àrea total superior als 1000 m², com és el cas del pàrquing de l’Hospital Mateu Orfila.

D’altra banda, la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic ja va obrir la consulta preliminar per als hospitals de Manacor, Inca i Son Llàtzer.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt